Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obama a guvernéri vyzývajú ľudí, aby sa pripravili na pohromu

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Guvernéri amerických štátov, cez ktorých územie by sa mal prehnať hurikán Sandy, v pondelok apelovali na obyvateľov, aby vypočuli ich varovania a pripravili sa na jednu z najhorších prírodných katastrof v USA za posledné roky.

Výsledkom mimoriadne silnej búrky, ktorá ohrozuje pásmo východného pobrežia od Connecticutu až po Maryland, budú podľa nich pravdepodobne obete na životoch, ničivé záplavy a dlhotrvajúce výpadky v dodávkach elektriny. Dôrazné varovanie pred hurikánom občanom adresoval aj prezident Barack Obama. Ten sa v pondelok rozhodol prerušiť svoju predvolebnú kampaň, keďže podľa vlastných slov momentálne považuje za dôležitejšiu bezpečnosť obyvateľstva.

"Najdôležitejším odkazom pre verejnosť, ktorý mám práve teraz, je: Prosím, počúvajte, čo hovoria vaši štátni a miestni predstavitelia. Ak vám vravia, aby ste odišli, tak musíte odísť," povedal Obama v príhovore z Bieleho domu, ktorý prenášala televízia. Marylandský guvernér Martin O'Malley predtým vyjadril presvedčenie, že jeho štát bude s hurikánom zápasiť "dobrých 24 až 36 hodín" a niektorí obyvatelia zrejme prídu o život.

Očakáva pritom rozsiahle záplavy v dôsledku zdvihnutia hladiny mora v zátoke Chesapeake. Guvernér Connecticutu Dan Malloy sa pre spravodajský kanál CNN vyjadril, že v prípade vyplnenia predpovedí by mohlo ísť o "najväčšiu a možno aj najvážnejšia udalosť", akú štát doteraz zažil. Úrady v metropole New York nariadili evakuáciu najohrozenejších častí pobrežia, kde dokopy žije okolo 375-tisíc ľudí. Podľa oficiálnych zdrojov však v núdzových nocľahárňach prijali iba asi 3000 obyvateľov, čo svedčí o tom, že Newyorčania nariadenie z veľkej časti odignorovali.

Starosta Michael Bloomberg "sebeckých" občanov upozornil, že zotrvaním na mieste môžu zbytočne ohroziť životy záchranárov, zatiaľ čo guvernér štátu New York Andrew Cuomo poukázal na prípady ľudí, ktorí si namiesto odchodu do bezpečia fotografujú pláže, kde sa v najbližších hodinách očakáva až 3,5-metrová prílivová vlna. V celom New Yorku už od nedeľňajšieho večera nepremáva hromadná doprava a zastavilo sa tiež obchodovanie na tamojšej akciovej burze, čo sa naposledy stalo pri teroristických útokoch v roku 2001.

Podľa aktuálnych údajov amerického Národného centra pre hurikány v Miami sa takzvané oko búrky nachádza približne 45 kilometrov juhovýchodne od mesta Cape May na pobreží New Jersey. Najvyššia ustálená rýchlosť vetra dosahuje 150 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že hurikán udrie na pevninu na rozhraní štátov New Jersey, Delaware a Maryland. Vo viacerých ďalších ohrozených štátoch platí stav ohrozenia.

Sandy by sa mal v utorok skombinovať so studeným frontom z Kanady a vytvoriť tak obávaný systém, pre ktorý médiá vymysleli prezývku Frankenstorm. Jeho vznik totiž s najväčšou pravdepodobnosťou bude kolidovať s 31. októbrom, teda so známym sviatkom Halloween, anglosaským sviatkom v predvečer Sviatku všetkých svätých. Predpokladá sa, že výsledkom by mohla byť najhoršia búrka v USA za uplynulých sto rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu