Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dve deti, maďarská vyžla a športujúci manžel sa dajú zvládnuť. Ale ako?

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: ipark)

Ak ste sa rozhodli nechať sa unášať predstavami, ako raz bude všetko inak, pokojne v tom pokračujte. Váš príbeh má zrejme iný priebeh ako denník matky, ktorá sa nechce zmieriť s tým, že na bruchu ani po dvoch deťoch nemá tehličky a beháva s pravidelnou nepravidelnosťou. Zato joge sa venuje naplno ako inštruktorka jogy.

Ak máte radi motivačné citáty a posolstvá od prehnane optimistických matiek, ktorých životy sa tomu vášmu až nápadne nepodobajú, máme pre vás východisko.

Novinka vydavateľstva Noxi od autorky Adely Jasenovcovej Denník aktívnej matky obsahuje poviedky a krátke príbehy, napísané zábavným štýlom s pointou pre mamy, ktoré sa nechcú vzdať vlastnej identity napriek tomu, že svoje deti nekonečne milujú.

Akonáhle sa žena stane matkou, prichádza do jej života okrem dieťaťa aj nová rola. Okrem radostí z bábätka, aj kopec starostí. S tým sa počíta, je to prirodzená súčasť života matky,  na túto verziu sú ženy od prírody vybavené. No ako sa vyrovnať so zmenami, ktoré prídu a neprísť o rozum? Jedine s nadhľadom.

V úvode knihy Adela píše: „Vopred vás radšej varujem. Toto je skutočný denník aktívnej matky, v ktorom sa určite nedočítate o sŕkaní latte s dokonalým účesom a mejkapom, ani o tom, ako vyzerať úžasne, keď sa tri noci nevyspíte. Dozviete sa tu, že život matky ide ďalej, je plný nepredvídateľných okolností, hoci si v občas myslí, že jej ušla posledná električka. Dočítate sa, že detský svet je perfiš, ak sa hýbete, realizujete a robíte veci, ktoré vás bavia.“

Nie je každý deň nedeľa. Prídu ťažšie, aj veselšie chvíle. Ide však o to, ako sa k nim postavíte. Ste typ, že sa zložíte, hodíte flintu do žita a vyjedáte po večeroch chladničku? Alebo zatnete zuby a s problémom sa popasujete? Pomôže vám humor. Iba tak sa dá prekonať náročné obdobie, ktoré sprevádza matku počas materskej dovolenky a aj po nej. V knihe Denník aktívnej matky nájdete nielen poviedky, ale aj tipy a rady, ako sa nezblázniť a zároveň brať veci s rezervou. Matka nemusí 100% svojho času venovať iba deťom. Posolstvom knihy je, aby nezabúdala aj na seba, svoje koníčky a obľúbené rituály. Pre niektorú to predstavuje háčkovanie, pre inú maľovanie, pečenie, či športovanie. Hlavná hrdinka je športovo-kávičkový typ. Behá, robí inštruktorku jogy a predtým, než sa stala matkou bola spolumajiteľkou fit štúdia, kde dominovala najmä zumba, joga a pilates. No nebolo to vždy tak. Zlomový okamih nastal, keď spoznala svojho muža. Práve ten je súčasťou podtitulu knihy: S dvoma deťmi, psom a mužom, čo je stále preč, sa dá žiť. Ale ako?

Peter je vášnivým bajkerom, beháva, pláva, popri zamestnaní robí inštruktora spinningu. Je ťažké nebyť pri ňom športový typ, ten namotivuje aj mŕtvolu. Občas však zladiť rodinu s jeho hobby a potrebami Adelinej sebarealizácie dosť kolidujú. Každý potrebuje vlastný priestor na psychohygienu. Len ako nájsť ten správny balans?

Kniha je rozdelená do piatich prehľadných kapitol podľa tematických celkov: Ako sa nezblázniť, Aktívne deti, Cestovanie s deťmi, Sebarealizácia a Šport. Triezvy pohľad na materstvo v podobe príbehov, ktoré sa možno stali a možno nie. Každopádne autorka dáva ženám najavo, že dokonalosť neexistuje a snaha o ňu v pozícii matky na plný úväzok je len strata času.

„Prvotné nastavenie je, že materská dovolenka nie je o tom, čo všetko už s deťmi robiť nemôžem, ale čo chcem a čo robiť musím, aby som bola šťastná. A to pochopí časom každá žena, že spokojná matka = spokojná celá rodina,“ uvádza autorka.

Kniha Denník aktívnej matky sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný na viac ako 160 pobočkách po celej SR >>

- reklamná správa -

Viac o téme: Denník aktívnej matky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu