Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo ste o Bratislave nevedeli

PR článok Zobraziť galériu (3)

Viete, kde sa rozprestieralo jedno z najväčších keltských sídlisk v Európe a aké bolo veľké? Či koľko mlynov stálo v dnešnej Mlynskej doline a kedy sa uskutočnil prvý let balónom na území Slovenska?

Viete, že v Bratislave bola prvá mimofrancúzska továreň na svete na výrobu sektu podľa originálneho receptu?

Aj odpovede na tieto otázky nájdete v novej originálnej knihe Rekordy Bratislavy.

„Bratislava má bohatú históriu, v rámci Slovenska úspešnú súčasnosť a zdá sa, že i perspektívnu budúcnosť. Jednou z predností mesta je jeho výhodná poloha. Práve tu preťal pohorie Malé Karpaty Dunaj a vytvoril rozsiahlu nížinu a tým aj ideálne miesto na založenie mesta. Dunaj je síce prekážkou, hranicou, zároveň však i dopravnou spojnicou s okolitými krajinami či vzdialenými morami. Je bohatým zdrojom veľmi kvalitnej vody i množstva rýb. Podobne sú na tom Malé Karpaty. Tvoria tiež bariéru, akúsi hradbu, no zároveň predstavujú zdroj najrôznejších surovín a ich južné svahy sú akoby predurčené na zakladanie viníc...“ píšu v úvode knihy autori.

Čo ste o Bratislave
Zobraziť galériu (3)

Na takmer 100 stranách predstavujú mesto jedinečným kultúrno-historickým a vizuálne zaujímavým spôsobom. Spojenie pútavých textov a pestrého ilustračného materiálu poukazuje na výnimočnosť mesta v medzinárodnom kontexte.

Autorom knihy Rekordy Bratislavy je geograf Kliment Ondrejka, ktorý v nej spracoval najväčšie zaujímavosti z dejín Bratislavy od čias Keltov, Rimanov, veľkomoravského obdobia, stredoveku a novoveku až po súčasnosť a všetky fakty, ktoré patria k raritám z pohľadu Slovenska, Európy a sveta.

Ako naznačil vydavateľ Daniel Kollár: „Jadrom publikácie je prezentácia kultúrno-historických pamiatok a osobností, ktoré sa viažu k Bratislave, výnimočných z pohľadu Slovenska a v medzinárodnom kontexte. Veľký priestor je venovaný aj bratislavským kuriozitám či miestnym špecifikám a súčasťou publikácie je bohatá obrazová príloha“.

Prvé verejné osvetlenie

Osvetlenie pri návšteve kráľa Žigmunda Luxemburského – v roku 1434. Mesto bolo osvetlené sviečkami v lampiónoch. Postupne bolo inštalované stále osvetlenie smolnými fakľami v železných držiakoch. Svetlo však bolo slabé a v meste vládla takmer tma. Brány do mesta sa v noci zamykali a na poriadok dozerali noční strážcovia. Ulice stredovekého mesta boli úzke,

tmavé, nedláždené a viedli na námestia. Pozdĺž ulíc stáli husto vedľa seba drevené a kamenné viacposchodové domy remeselníkov a kupcov. Platilo pravidlo, že v centre mesta a jeho blízkosti bývali najbohatší mešťania, ďalej od centra tí chudobnejší. V strednej časti mesta bolo námestie s trhoviskom (rínkom), radnicou a kostolom.

Prvý pokus s lietajúcim strojom na svete

Pokus Johanna Müllera – v roku 1467. Jeho mechanický orol mával krídlami a preletel vzdialenosť štyristo metrov. Predpokladá sa, že ide skôr o legendu. Johannes Müller, známy pod menom Regiomontanus, profesor na Academii Istropolitana, sa narodil 6. júna 1436 v nemeckej dedinke Unfinden pri Königsbergu. Spočiatku študoval na univerzite v Lipsku, neskôr prešiel na viedenskú univerzitu. Zomrel 6. júla 1476 v Ríme. Je považovaný za jedného z najlepších astronómov a matematikov 15. storočia.

 

Ak ste Bratislavčan a budete uvažovať nad vhodným darčekom, knihu Rekordy Bratislavy nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu