Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vydupte si dobrú náladu! Ako na to?

Kniha Hlavu hore PR článok Zobraziť galériu (2)
Kniha Hlavu hore

O šikovných psychologických technikách, či už verbálnych, aj neverbálnych, ste už isto počuli. Pozitívne myslenie zaplavilo internet a vizualizácia pekných obrazov vo vašej mysli by vám mala byť vraj úplne prirodzená. Čo však v prípade, keď myseľ zlyháva a afirmácie na ňu nefungujú? Ľahká pomoc. Zatraste sa, zadupte si a poskočte. Je to také jednoduché!

Mozog je tiež len človek

Dá sa fantasticky oklamať. Nielen slovne, na to mu to až príliš dobre myslí, avšak použitím správnych metód sa dokáže prepnúť do módu, v akom ho práve potrebujete. Často sa totiž stane, že sa niektorých situácií bez dôvodu bojíte, máte z nich stres a cítite sa prinajmenšom nepohodlne. Čo s tým? Môže za to maličké teliesko amygdala, ktorá vám síce pomáha prežiť, no komplikuje občas život. Neustále preosieva cez sito všetky situácie, v ktorých sa nachádzate , či už dobrovoľne alebo nie, a snaží sa, aby ste neboli v ohrození života. Akonáhle vyhodnotí z vašich fyzických prejavov stres alebo strach, napríklad že sa potíte, chvejete alebo plytko dýchate, začne biť na poplach. A to nechcete. Môže ísť o nedôležitú schôdzku, či písomku v škole. Schopnosť odhaľovať vo svete nebezpečenstvo je úžasný nástroj, ktorý má ľudstvo v sebe geneticky zakódované. Aby ste sa však stresu zbavili, stačí pár šikovných trikov a ste opäť v hre.

Ako na to

Úplne postačí, ak sa postavíte pevne nohami na zem a začnete zhlboka dýchať. Ideálne stále nosom nádych, aj výdych. Vo vyhrotených situáciách vám však tento jogový dych nemusí postačovať. Skúste preto pootvoriť ústa, akoby ste mali slamku a prudko aj so zvukom ústami vydýchnuť. Pokiaľ k tomu pridáte aj vypnutú hruď, nasajete omnoho viac kyslíka. Ten je potrebný na správne fungovanie mozgu. Ak pri tom zvládnete aj vystrčiť bradu a držať hlavu vzpriamenú, ste na najlepšej ceste pokoriť zlý deň. Jednoduchými cvičeniami sa dá zmeniť duševný stav. Držanie tela tomu celému predchádza. V malej knižke Hlavu hore od Claudie Croos-Mueller sa takisto dozviete, že proti stresu a depresii môžete zabojovať obyčajným dupaním. Neveríte? Skúste to. Uvoľní sa toľko negatívnej energie, že sa nebudete stačiť čudovať.

Čo skutočne funguje

Nemusíte byť vôbec športový typ, nikto od vás predsa nechce, aby ste skákali cez kozu alebo stáli na hlave. Hoci aj to nie je úplne zlý nápad na prekrvenie mozgu. Srdce sa vtedy nachádza vyššie ako mozog a vy len zmeníte tok krvi. Ak na tieto rafinované pokusy nemáte práve tie najvhodnejšie podmienky, celkom postačí, aby ste pokrútili ramenami. Pekné krúživé pohyby ramien dopredu aj dozadu, spolu aj zvlášť, môžete sa odvážiť nimi aj švihať. Ak máte na to chuť a náhodou vám hrá aj nejaká príjemná hudba, skúste sa začať pohojdávať aj v bokoch. Hlavne neseďte so zvesenými ramenami. Človek vtedy pôsobí veľmi zúfalo, malo a ustráchane. Pekne sa vystrite a pokojne si niečo veselé môžete aj zanôtiť. Spev je veľmi účinný liek bez predpisu. Ba čo ešte viac! Zasmejte sa. Poriadne nahlas. Ak sa vám nechce, nájdite si dôvod. Pri hlasitom smiechu poskakujú orgány ako bránica, žalúdok, pľúca, rozpohybuje sa tráviaci systém a telo začína produkovať hormóny šťastia.

Čo sa (vraj) nepatrí

V našej spoločnosti panujú stále predsudky. Či už niekde zakorenené v minulosti, alebo nové, idúce s touto rýchlou dobou. Posudzujú sa výzory, vlastnosti, správanie. Jedným z preukázateľných mýtov takzvanej neslušnosti je nepochybne zívanie. Vedci zistili, že pri zívaní sa zmierňuje bolesť hlavy a vyplavuje sa sérotonín. Pomáha najmä proti hnevu. Stačí o ňom len čítať a už zdravo zívate.

Ďalším mylným odsúdencom je stoj rozkročmo, a pritom dodáva toľko sily a dodáva stabilitu. Rovnako neprípustné je vraj sedieť rozkročný, nie ešte aj k tomu založiť ruky za hlavu. Je to však pozícia víťaza a dodáva odvahu. Týchto pár šikovných overených trikov sa dá ľahko aplikovať do života, a pokiaľ si ich osvojíte, po hormóny šťastia už nemusíte viac chodiť k lekárovi.

Kniha Hlavu hore – malá kniha prežitia sa nachádza v ponuke internetévého obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Hlavu hore
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu