Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máte doma osobu beznádejne zamilovanú do kníh? Darujte jej radosť v podobe knihy!

PR článok Zobraziť galériu (7)

Osoba beznádejne zamilovaná do kníh, tzv. knihovert je typická tým, že pocity šťastia a dobrej nálady sa znásobujú množstvom (prečítaných) kníh. Viete si predstaviť lepší vianočný darček pre knihoverta ako je kniha (veľa kníh)?

V spolupráci so slovenskými knihovertmi z Instagramu sme pre vás opäť pripravili článok. Vybrali sme 5 kníh, ktoré potešia pod vianočným stromčekom nejedného knihoverta. Pod každou knihou uvádzame mini recenzie od knihovertov, ktorí majú tieto knihy už prečítané ;) Možno vás presvedčia, že tento rok darujete pod vianočný stromček (aj) knihu!

#1  Mengeleho dievča - Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory

“Bola som Mengeleho dievča. Jedna z mnohých, ktoré museli zniesť jeho pokusy. Jedna z mála tých, ktoré to prežili. A možno som jediná, ktorá ho porazila – on a jeho tím mi robili veci, po ktorých by som už nikdy nemala spoznať ten najväčší dar – držať v náručí vlastné dieťa. Porazila som ich dvakrát. Mám dve skvelé dcéry.” Pri čítaní knihy Mengeleho dievča budete plakať a bude vám behať mráz po chrbte. Veľmi ťažká téma, o ktorej však treba hovoriť.

“Asi každý mladý človek by mal siahnuť po knihe, ktorá mu priblíži hrôzy nie tak dávnej histórie. Myslím, že vhodnou knihou aj pre čitateľov „začiatočníkov“ je práve kniha Mengeleho dievča, ktorá rozpráva skutočný príbeh mladej Slovenky a opisuje hrôzy ktoré zažívala keď sa stala tzv, Mengeleho dievčaťom. Kniha je písaná jednoduchým štýlom, je veľmi pútavá, sama som ju zvládla prečítať za dva dni. Ak sa dá o knihe s touto tematikou povedať, že je dobrá, tak o tejto to určite platí. Som rada, že som túto knihu čítala, pretože mi otvorila dvere ku mnohým ďalším titulom s rovnakou tematikou, ktoré spolu s ňou už obývajú moju knižnicu.” (@alexandra_alewife)

“Téma koncentračných táborov ma veľmi zaujíma a tak som si prečítala, okrem iných, aj tento príbeh. Osud ženy, ktorá prežije pokusy na svojom tele je pre nás, ktorí sme to nezažili, asi nepochopiteľný. Príbeh je silný a aj dobre napísaný. Každou kapitolou sa bojíte, či to môže byť ešte horšie. Tento typ knihy by som navrhla aj v školách ako povinné čítanie, aby sa nezabudlo na to, čo sa stalo, ale hlavne, aby sa to už nikdy nezopakovalo.” (@drominicka)


“Bola som neistá či si túto knihu prečítať alebo nie. Nakoniec som sa odvážila si ju prečítať. Neľutujem. Kniha bola naozaj skvelo napísaná. Príbeh bol silný a chytil ma za srdce, nemohla som knihu pustiť z rúk. Čítala sa veľmi rýchlo, priam mi mizla pod rukami. Určite odporúčam.” (@tamarkineknihy)

 

“Mengeleho dievča je kniha, ktorá vás rozseká na kusy. Zničí všetky krásne nádeje na lepšie zajtrajšky. Nastolí vám krutú realitu, bolesť, hrôzu páchanú na ľuďoch, ale hlavne na deťoch. Pri tejto knihe nie je možné, aby ste nevypustili slzičku, aby ste nemali ústa dokorán. Získa si vás život hrdinky, život vedľajších postáv, spracovanie príbehu a aj keď máte pocit, že je toho už na vás priveľa, tak to nie je ani zďaleka všetko zlé, čo hlavnú hrdinku, respektíve aj ďalších ľudí počas vojny, ďalších hrdinov v koncentračných táboroch postihne. Pretože nielen hlavná hrdinka, ale aj ostatné osoby spomínané v knihe sú hrdinovia. Lebo vojna im ukázala svoju krutú tvár, a aj napriek tomu sa nevzdali a bojovali zo všetkých síl, aby ukázali svoju pevnú vôľu a silu, nádej žiť.” (@_symonka)

 

“Spočiatku som tejto knihe u mňa nedávala šance na úspech, veď predsa už bolo napísaných toľko príbehov z oblasti koncentračných táborov, ktoré som prečítala. No opak sa stal skutočnosťou, pri čítaní tejto knihy, som mala neustále zovretý žalúdok. Tento príbeh sa úplne líšil od ostatných. Už len to, že Slovenka Viola Fisherová, ktorá toto zverstvo zažila opisuje aj život pred koncentračným táborom - lásku v rodine, jej detstvo a radosť zo života, bola nútená bez akejkoľvek dojstojnosti sa tohoto vzdať. Zažila vysťahovanie, odobratie majetku a napokon samotnú deportáciu do Osvienčimu. Opisuje akési šťastie v nešťastí, kedy nebola poslaná rovno na smrť ,ako jej rodičia, ale vybraná na Mengeleho pokusy. To čo musela prekonať, koľko chorôb, aké mnohé iné neľudské pokusy videla, až napokon sa jej podarilo utiecť do rodného Lučenca, kde sa snažila o nejaký návrat do života, je takmer až neuveriteľné. Išla študovať a našla aj lásku svojho života. Na taký koniec, čo si máme možnosť prečítať, som čakala vždy keď som obrátila stránku knihy bližšie ku koncu, s obavami, čo ešte musel jeden nevinný človek prežiť, len kvôli svojej viere.” (@hobbit_bookworm)

 

“Kniha Mengeleho dievča je skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory. Už len táto veta vypovedá o tom, že ide o veľmi hodnotné čítanie, ktoré vo mne rezonovalo ešte dlho po prečítaní. Od vtedy ho odporúčam všetkým známym.” (@_lifeofmartina)

 

“Keď len pomyslím na to, čo som sa dočítala v tejto knihe chce sa mi plakať. Ešte nikdy sa mi nestalo, že by som takto plakala pri knihe. Väčšinou mi to príde len ľúto, ale teraz som plakala skoro furt. 

Priznám sa, že milujem príbeh Anny Frankovej. To dievčatko bolo neskutočné a plánujem navštíviť Holandsko len kvôli nej, ale ani jej kniha ma nedonútila takto plakať. O tejto knihe som sa rozprávala s viacerými ľuďmi a všetci mi povedali, že proste nedokázali tú knihu čítať plynulo, bez toho aby ju odložili a spamätali sa z toho čo sa stalo. Nedokázala som to ani ja, keď som knihu neodložila kvôli tomu, že som nemohla pokračovať pre tie zverstvá, odložila som ju kvôli slzám, pre ktoré som nič nevidela. Ak si plánujete prečítať túto knihu určite do toho choďte, ale pripravte si vreckovky, pretože bez sĺz to nejde.” (@knihy_knihy_a_knihy)

#2 Temná dcéra (Elena Ferrante)

Pre fanúšikov Eleny Ferrante je tu jej najnovšia kniha Temná dcéra, silný príbeh o nádeji a nesplnených túžbach. O tom, že Ferrante je skutočne fenomenálna a obľúbená aj u nás, svedčí náš predchádzajúci článok o jej úžasnej Neapolskej ságe, ktorý si môžete prečítať tu.

 “Keďže som prečítala ságu od Ferrante, tak som neváhala pri kúpe Temnej dcéry. Knihu som prečítala za pár dní, pretože ako vždy ma autorka vtiahla do deja. Niektoré momenty mi pripomínali ságu, ale príbeh ma zaujal. Aj keď správanie hlavnej postavy som niekedy nechápala, o to viac sa mi páčilo, že u Ferrante nie je vždy hlavná postava tá najlepšia a najsympatickejšia. A spôsob ako autorka vykresluje vnútorné myšlienky postáv ma vždy vtiahne do ich mysle. Aj keď to nie je typický román typu "žili šťastne až do smrti" určite odporúčam.” (@drominicka)

 

“Počas čítania Temnej dcéry budete prežívať „druhú mladosť“ s hlavnou hrdinkou, budete sa miestami chcieť s ňou rozprávať ako dlhodobá kamarátka, po jej vyčíňaní budete mať chuť sa jej spýtať: „Si normálna?“ Na druhú stranu ale budete mať chuť ju vyobjímať, spoznávať svet, myšlienky, pocity, nálady, rôzne charaktery osôb, jej dcéry, mužov, ľudí, ktorí ovplyvňujú jej život, túžbu po slobode, po spoznávaní, túžbu byť bláznom, spolu s ňou. V tejto knihe nájdete napätie, lásku, záhadu, krásne talianske prostredie, rôzne charaktery. Všetko do seba zapadá, vytvára dokonalý celok, ktorý je stvorený  na to, aby bol čítaný a milovaný. A navyše zistíte, že aj vulgarizmy sa dajú použiť elegantne!” (@_symonka)

 

“Elena Ferrante je zárukou kvality. Kto čítal Neapolskú ságu, určite siahne aj po ďalších vydávaných tituloch tejto spisovateľky. Už len pre jej nenapodobiteľný autorský štýl. V novinke Temná dcéra sa opäť venuje vzťahu matky k vlastným deťom, ktorý je často veľmi zaväzujúci a ťaživý.” (@_lifeofmartina)

#3 Tri dni do raja

Čítanie tejto útlej knihy sprevádzajú silné emócie – plač i smiech. Po prečítaní tohto láskavého príbehu pochopíte podstatu skutočného priateľstva. Príbeh skrývajúci sa za nádhernou obálkou zavedie čitateľov do divadelného prostredia, ktoré je autorke veľmi blízke. Láska, priateľstvo, umenie, aj vyrovnávanie sa s neľahkými životnými situáciami – to všetko prežijete na “ceste do raja”.

 “Tri dni do raja je prvá kniha od danej autorky, ktorú som prečítala. Zo začiatku som si na jej štýl musela zvykať, ale neskôr som už hltala stránku po stránke. Príbeh ma natoľko presvedčil, že som siahla aj po ďalšej knihe Silvie Bystričanovej. A tie obálky...”(@_lifeofmartina)

 

“Pamätám sa, ako som Silvii napísala pred 4 rokmi, keď jej vyšla prvá kniha. S malou dušičkou som jej nesmelo poďakovala, pretože jej kniha už vtedy mala niečo, čo som dokázala pomenovať len ako “hrianie pri srdci”. Dnes to viem prirovnať ešte lepšie! Jej knihy sú niečo ako “slepačia polievka pre dušu”. Po prečítaní vám ostane teplo pri srdci, na duši, v celom človeku! Som skalným čitateľom, preto si dovolím tvrdiť, že aj keby Silvia napísala príbeh anonymne, vedela by som, že je to ona. Pretože Silvia píše zo srdca, s najlepším úmyslom, jednoducho píše láskavo. Každá kniha má len jedinú “chybu”, že nie je nekonečné. Tri dni do raja zosobňuje priateľstvo, lásku, páči sa mi, že sa v nej nájde postava, ktorá je nevidiaca, ale presne ako to býva, má najváčší rozhľad, životný nadhľad:), rovnako mám rada aj maličkosti-podobnosti s predchádzajúcimi hrdinkami - závislosť na pančuškách, inklinovanie k hudbe Szidi Tobias a podobne. Silvinka, tak ja len opäť ďakujem za to pohladenie na duši.” (@knizkolasky)

 

Tri dni do raja od Sylvie Bystričanovej je útla knižka, ale o to je krajšia. Hlavnou postavou je mladá herečka, ktorá hľadá lásku a spozná skutočné priateľstvo. Kniha sa číta príjemne, obsahuje krásne poeticky napísané myšlienky, v ktorých sa nájde každá žena. Odporúčam na zimné večery, určite vás zahreje pri srdci.” (@katka.balacinova)

#4 Nedosiahnuteľná láska

Ďalšia útla kniha s krásne silným a úprimne citlivým príbehom o vzťahoch medzi mamou, dcérou a otcom. Nedosiahnuteľná láska odhaľuje vzťah s množstvom vrstiev a rozmerov, vzťah prechádzajúci od bezpodmienečnej láske k matke až k odporu na pozadí spoločensko-ľúbostnej vojny a cestu ženy zničenej životom a vášňou venovanou mužovi. Jej koniec prekvapí, ba priam až fascinuje.

“Vždy, keď vydavateľstvo Inaque.sk vydá novú knihu, pociťujem vo svojom vnútri skutočné šťastie. Inak to nebolo ani pri tejto knihe, ktorá má krásnu obálku súvisiacu s príbehom. Christine Angot má veľký talent opísať veci tak, aby sa čitateľovi dostali až pod kožu. Hlavnou zložkou príbehu sú vzťahy v rôznych rovinách. Najdôležitejší je však ten, ktorý pretrvá.” (@_lifeofmartina)

#5 Tá predo mnou 

Novinka, ktorá vyšla len nedávno. Napínavý psychologický triler o temnej moci domu na Folgate Street. Dve ženy, ktoré sa nepoznajú a nikdy sa nestretli. A predsa majú niečo spoločné. 384 napínavých strán je napísaných takým štýlom, že sa od knihy nebudete vedieť odtrhnúť.


 

“Pri čítaní tejto knihy som bola napätá ako struna. Život súčasných majiteliek a odhaľovanie života predošlých majiteľov bol naozaj napínavý. Nemohla som sa tejto knihy nabažiť. Naozaj všetkým vrelo odporúčam.” (@tamarkineknihy)

- reklamná správa -

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu