Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľkolepé vzkriesenie kvásku na Slovensku

Kniha Kvások PR článok
Kniha Kvások

Mnohí sa s kváskom stretli už v detstve, keď pomáhali piecť chlieb babke na dedine v pravej hlinenej peci. Iní si kvások spájajú s tradíciou jednoduchého ľudu na dedinách. Piecť sa dá aj zdravo tak, ako to robili staré mamy. Nielenže si chránite zdravie, ale doprajete si aj omnoho väčší pôžitok z jedla.

Kvásková revolúcia na Slovensku

Pečenie z kvásku sa stáva skutočným hitom, dokonca aj pre tie gazdinky, ktoré sa neodvážili v kuchyni až tak realizovať. Práca s kváskom je taká jednoduchá, že sa tomu nedá uveriť. Zázrak z múky a vody, všetko zmiešať a hotovo. Isteže treba dodržať určité pravidlá, bez ktorých by sa proces nepodaril. Aj v tomto prípade platí, že najjednoduchšie veci sú tie najlepšie.

Kvások verzus droždie

Klasické droždie sa začalo používať po druhej svetovej vojne. Dovtedy sa všetky koláče, aj chlebíky, vyrábali z kvásku. A to bol bod zlomu, kedy sa na kvások takmer zabudlo. Aj dnes niektoré pekárne pripravujú chlieb iba z droždia, a vrátane nakysnutia až po upečenie to trvá do 40 minút. Za taký krátky čas nie je možné dosiahnuť nutrične bohatý výsledok a ešte k tomu aj zdraviu prospešný. Príprava chutného kváskového chleba trvá približne jeden deň, pričom to gazdinú nestojí žiaden čas navyše, iba byť pri tom. Pečenie chleba len z múky a vody bez pridania droždia má len jedinú mini nevýhodu. Treba ho založiť a počkať 4 – 10 dní, kým bude skutočne zrelý.

Ako na to

Aby sa vám to skutočne podarilo hneď na prvý pokus, sa dozviete napríklad v knihe od Lenky Mančíkovej – Kvások, kde okrem starostlivosti oň, nájdete aj more fantastických receptov, na slano aj na sladko. Tradičné pečivo s použitím kvásku je viac nadýchané, s lepšou štruktúrou a i na druhý deň chutí ako práve vytiahnuté z pece. Klasický chlieb z droždia je možno objemnejší, no má nižšiu trvanlivosť a príliš skoro plesnivie. Viac z neho nadúva a zaťažuje tráviaci a imunitný systém. Tiež neuvoľňuje dôležité látky pre náš organizmus.

Pečenie inak

Piecť sa dá z rôznych druhov múky, stačí trošku experimentovať a možno niekedy aj skúsiť robiť veci inak. Kto má problém s celiakiou, takisto dokáže upiecť aj bezlepkový chlieb, hoci na jeho úspešný výsledok bude možno potrebovať viac ako len jeden pokus. Takisto spozná rôzne druhy múk, ako ryžová, kukuričná, mandľová, kokosová, či tapioková. Fantázii sa medze nekladú a akýkoľvek pokus sa počíta. Cesto patrí do ošatky, no nie je podmienkou. Ak však patríte k tým, čo sa do práce poriadne zahryznú, budete ju určite potrebovať, ako aj rôzne iné pomôcky, ktoré síce nie sú nevyhnutnou výbavou, no ku kváskovému pečeniu rozhodne neodmysliteľne patria. Fakt je ten, že kto raz začne s pečením z kvásku, už sa s najväčšou pravdepodobnosťou viac k droždiu nepriblíži. Nielenže rozozná rozdiel v kvalite, ale si načasuje deň tak, aby stihol prácu, zábavu, aj pečenie. A v tom je to umenie. Tak, ako to robili naši predkovia, ktorí z mála vedeli vyčarovať hotové bohatstvo a zároveň neobchádzali vlastné tradície.

Kniha Kvások sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný prostredníctvom služby Zásielkovňa až na 101 pobočkách po celej SR. Do 18.12.2017 OSOBNÝ ODBER V KOŠICIACH ZADARMO >>

Viac o téme: Kniha Kvások
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu