Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pečiete z kvásku? Poradíme!

Kniha Kvások PR článok Zobraziť galériu (2)
Kniha Kvások (Zdroj: ipark)

Toto je kniha pre všetkých, ktorí chcú začať piecť z kvásku, ale stále váhajú. Aj pre tých, ktorí to už skúsili, ale príliš sa im nedarilo.

Kvások je kniha plná užitočných rád a tipov, postupy krok za krokom a skvelé recepty. Aj bezlepkové.
Jej autorka Lenka Mančíková sa kváskovému pečeniu venuje už dlhé roky a dokonca robí veľmi úspešné kurzy pečenia z kvásku.
„Ak raz podľahnete čaru kváskovania, nie je cesty späť. Budete napr. cestovať na dovolenku aj s kváskom. Mnohí účastníci mojich kurzov mi to potvrdzujú. Najprv sa smejú, keď im to hovorím, neskôr to potvrdzujú,“ vysvetľuje Lenka.

V prvej časti knihy Kvások približuje Lenka Mančíková jednotlivé druhy múky a ako sa skamarátiť s kváskom: ako sa pripraviť, ako založiť kvások, ako sa oň starať a základné pravidlá, ktoré sa oplatí vždy dodržiavať.
Druhú časť tvoria recepty. Najskôr recepty na lievance, vafle a mrkvový chlieb s makom, ak vám zostal zvyšný kvások.
A potom recepty s lepkom i bezlepkové. Napríklad chlieb pita, Pivné žemličky, Kardamónky, Chlieb s čedarom a čili, Chlieb s lieskovcami a hrozienkami, či Orechová bábovka.
Medzi bezlepkovými receptami nájdete napríklad Polentový chlieb bez rozkvasu, Cukinový snack s parmezánom alebo Žemličky z múky z červenej šošovice.

Podobných knižiek o kvásku pribúda, no tento nový Kvások je predsa len iný. Lenka Mančíková ho písala jazykov „svojich kurzov“, čiže snažila sa odpovedať na všetko to, čo ľudí naozaj zaujíma. S čím majú problémy, ako majú presne postupovať alebo čo sa stalo, ak sa im kvások nevydaril. Vynikajúco to zhrnula v článku Kde robíme najčastejšie chyby?, v ktorom okrem iného píše: „Nezúfajte. Keď som začínala s kváskom, učila som sa na vlastných chybách. Preto mám pre vás pár tipov, vďaka ktorým môžete upiecť lepší kváskový chlieb a ušetríte čas.“ 

Recept z knihy Kvások:

Mrkvový chlieb s makom bez rozkvasu

Moji blízki vedia, že milujem mak. Bolo len otázkou času, kedy poputuje aj do cesta na chlieb. Celé zrniečka maku v chlebíku úžasne chrumkajú.

2 PL ražného kvásku
100 g ražnej chlebovej múky
100 g špaldovej celozrnnej múky
6 g soli
4 g rasce
25 g celého maku
1 väčšia najemno postrúhaná mrkva
150 ml sýtenej minerálky

Suroviny zmiešame a necháme oddychovať približne 1 hodinu. Zmes preložíme na dosku vysypanú pohánkovou múkou, prekladáme zo strany na stranu a vytvarujeme bochník. Cesto je lepivé, pri jeho spracúvaní si pomáhajte špachtľou. Snažte sa nepridávať ďalšiu múku. Cesto by malo byť vláčne.

Ak je príliš tuhé, pridajte trošku vody, každá múka totiž inak saje tekutinu. Bochník vložíme do ošatky a necháme kysnúť približne 6 – 8 hodín.

250 stupňov – pečieme 10 minút
200 stupňov – pečieme 25 – 30 minút

Kniha Kvások je už v predaji v internetovom obchode iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Kvások
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu