Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Máte o koliesko viac? Kniha pre zvedavé deti!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: ipark)

O niektorých ľuďoch sa hovorí, že majú v hlave o koliesko viac. Patria k nim klauni, umelci a vynálezcovia. Nebyť ich, svet by bol smutný-neveselý a žilo by sa nám náramne ťažko...

Aj preto vzniklo 52 naozajstných príbehov, ktoré vymyslelo 20. storočie. V edícii Stonožka vyšla skvelá kniha pre zvedavé deti, ktorú ilustrovali Ivan a Dávid Popovičovci.
Za posledných sto rokov vzniklo toľko vynálezov ako nikdy predtým za celých tisíc rokov dozadu! Dívame sa na ne a používame ich s takou samozrejmosťou, ako keby tu boli odjakživa. Ale ony  ̶  neboli!

Knižka Mať tak o koliesko viac! mapuje vynálezy 20. storočia. Autor sa drží faktov, ale podáva ich s iskriacou hravosťou a humorným nadhľadom.
Dozviete sa o vynáleze počítača, televízie, žiarovky aj chladničky.
Zaujímavé informácie si môžete prečítať o mrakodrapoch, metre, guľôčkovom pere, či cédečku.
A nechýbajú hravé fakty o padáku, zipse, očkovaní, kalkulačke, či vrtuľníku.

„Dnešné deti si len tak hocikedy zasurfujú po internete, no keď som ja bol malým chlapcom, neboli ešte na svete nijaké počítače. Viete si to vôbec predstaviť?“  pýta sa Ivan Popovič.  „Práve sa len rodili v tých hlavách, čo mali o koliesko viac. Nebolo video, nebola televízia, a na iné planéty sa lietalo iba vo fantastických a dobrodružných románoch.“

Máte o koliesko viac?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ipark)

Prečítajte si kapitolu z knihy Mať tak o koliesko viac!:

Počítač

Kto ovláda windows a angličtinu, ten vie, že windows sú okná. Bill Gates je pre mňa najväčší macher na počítačové programy. Ľahko si preložíme i jeho meno. Windows rovná sa okná, Gates – brány, vrátka a – vchody. Keď sa odrazu otvoria okná a dvere, vznikne svieži prievan, ktorý prevetrá aj ten najskrytejší kút na svete zapadnutý prachom. Prvý elektronický počítač na svete sa menoval ENIAC. ENIAC sa narodil v roku 1946 -- len o dva roky neskôr ako ja. Sme vlastne rovesníci. Mal 17 468 elektrónok, 1 500 relé a celkovú hmotnosť 30-tisíc kilogramov. Musíte uznať, že to nebola maličkosť! Naprogramovanie Eniaca trvalo celé týždne, no kapacita jeho pamäte by sotva mohla konkurovať dnešným, hoci aj tým najjednoduchším osobným počítačom. Na počiatku sa sem-tam vyskytli aj nejaké zdanlivo neriešiteľné problémy, ale kto by si už dnes na ne čo i len spomenul! Kompletné vedenie amerických ozbrojených síl, ktoré celý projekt financovalo, radovalo sa z úspechu tri dni a tri noci, a sám prezident Spojených štátov amerických poslal tvorcom počítača pozdravný telegram. Eniac fungoval jedna báseň... Nikomu vtedy ani len na um nezišlo, že práve odštartovala veľká éra počítačov. Bol to asi taký veľký krok v dejinách ľudstva, ako keď Johannes Gutenberg vynašiel v roku 1445 kníhtlač. Začala sa celkom nová epocha komunikácie a informatiky. Dovoľte mi predstaviť vám ďalších troch pánov, ktorí mali v hlavách o koliesko viac! Mr. Brattain, Mr. Bardeen a Mr. Shockley. Títo traja americkí fyzici o rok neskôr skonštruovali polovodičový tranzistor, čím spôsobili vo vývoji výpočtovej techniky doslova prevrat. Od tejto chvíle začali mať udalosti rýchly spád. Počítač sa postupne zmenšoval, zrýchľoval operácie a zväčšoval kapacitu svojej pamäte. Z počítača, ktorý mal pôvodne slúžiť výsostne na vojenské účely, stal sa náš nevyhnutný spoločník na každý deň. Ja sám som sa spolupráci s počítačom dlho vyhýbal. Dnes si s ním tykám a v dôverných chvíľkach mu hovorím Písičko. Ako sa volal šéf toho tímu fyzikov, ktorí mali v hlavách o koliesko viac? Tí, čo svojím vynálezom spôsobili svetu šok? No predsa: Mr. Shockley!

Aby sa veci prevetrali a pohli dopredu, na to stačí niekedy prievan. Niekedy však musí prísť naozajstný šok. V každom prípade je dobré mať v hlave o koliesko viac.

Kniha Mať tak o koliesko viac sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Mať tak o koliesko viac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu