Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Viete, ako vám pomáhajú mikróby?

Kniha Počúvaj svoje brucho PR článok Zobraziť galériu (3)
Kniha Počúvaj svoje brucho (Zdroj: PR)

Alergie, astma, obezita, akné – toto je len zopár neduhov, ktoré môžu vzniknúť (a byť vyliečené) organizmami žijúcimi v našom vnútri. Mikróbmi. Kľúčom je pochopiť, ako táto prelomová veda ovplyvňuje naše zdravie a nálady. Kde všade žijú mikróby? Ako a čo vďaka nim získavame? Ako to vyzerá na našej pokožke, v nose, ústach, či v žalúdku? Čo spôsobujú v našom tele antibiotiká?

Svet mikróbov je neskutočne zaujímavý, ako dokazuje kniha Počúvaj svoje brucho. Je to ďalšia zo série TED kníh: malé knihy, veľké myšlienky. Prináša množstvo zaujímavých faktov, o ktorých ste netušili, hoci vás ovplyvňujú každý deň.

Mikróby a komáre

Mikróby, ktoré žijú v ústach, sú odlišné od tých, ktoré sídlia na pokožke alebo v črevách. Prečo napríklad niektorí z nás zdanlivo viac chutia komárom než tí druhí? Niekoho tí malí diabli pohryzú málokedy, ale iní priťahujú celé roje.

Ukázalo sa, že niektorí z nás naozaj chutia komárom viac než tí druhí. A dôležitou príčinou našej premenlivej lahodnosti je odlišná mikrobiálna komunita, ktorá sa usídlila na našej koži.

V knihe Počúvaj svoje brucho sa novátorský vedec Rob Knight spojil s oceňovaným vedeckým novinárom Brendanom Buhlerom, aby nám vysvetlili – s humorom a názornými príkladmi –, prečo sú zistenia o mikroorganizmoch v našich telách také dôležité.

Zdravie, nálady, spánkový režim, stravovacie návyky – dokonca aj to, s akou pravdepodobnosťou nás budú hrýzť komáre. To všetko môžu odhaliť maličké tvory žijúce v našich útrobách.

Autori tejto knihy ponúkajú jedinečný a prekvapivý pohľad do vnútra ľudského organizmu, vďaka ktorému môže každý lepšie pochopiť ako si zlepšiť zdravotný stav.

Chcel, aby zapáchala

Keď sa Napoleon I. vracal z vojenskej výpravy, údajne dopredu poslal cisárovnej Jozefíne správu: „Zajtra večer sa vrátim do Paríža. Neumývajte sa.“

Napoleon uprednostňoval vôňu svojej milovanej. A veľmi. Ale prečo tak smrdíme bez svojich mydiel, antiperspirantov, púdrov a parfumov? Väčšinou je tomu tak práve vďaka mikróbom, ktoré sa hostia na našich sekrétoch a ich pach ešte znásobujú.

Vedci sa stále snažia vysliediť, na aké produktívne účely by mohli slúžiť tvory žijúce na našom najväčšom orgáne – pokožke, ale už teraz je isté jedno. Maličké mikróby obohacujú pach nášho tela, pridávajú mu určité druhy vôní či pachov, vrátane tých, ktoré priťahujú komáre. Komáre uprednostňujú pach niektorých jedincov pred inými a za to sú zodpovedné mikróby.

Mikróby, ktoré žijú na našej pokožke, nám podobne ako všetky naše ostatné mikróby nevyhnutne neprinášajú osoh. Ako neškodní obyvatelia nám však v skutočnosti veľmi pomáhajú: jednoducho už tým, že sa na nás usídlili, znemožňujú iným, horším mikróbom, aby nás infikovali.

Známy helicobacter

Helicobacter pilori alebo tiež H. pylori žije s nami už veľmi dlho. Zohráva dôležitú úlohu pri vredoch, a síce pri žalúdočných vredoch alebo vredoch v tenkom čreve, kde sa opotrebovala ochranná sliznica vnútornej epitelovej výstelky a žalúdočná kyselina rozožiera telesné tkanivo.

Symptómy tohto ochorenia začínajú zlým dýchaním, pálčivou bolesťou žalúdka a stupňujú sa nevoľnosťami, nutkaním na zvracanie a obojstranným krvácaním.

Lekári po celé roky pripisovali výskyt vredov stresu a strave, odporúčali pacientom oddych, vylúčenie korenistých jedál, alkoholu a kávy. Odporúčali mlieko a antacid (prostriedok na zníženie kyslosti žalúdka). Pacienti pocítili čiastočnú úľavu, ale málokedy sa úplne uzdravili...

Kniha Počúvaj svoje brucho je už v predaji v internetovom obchode iPark.sk. Osobný odber možný až na 160 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Počúvaj svoje brucho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu