Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tri ženy = matky, ktoré prežili vo svete, ktorý chcel ich smrť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: PR)

Slovenka Priska, Češka Anka a Poľka Ráchel. Tri múdre a vzdelané ženy, ktoré nadovšetko milovali svojich manželov. Ženy, ktoré mali svoje sny a túžby. Ženy, ktoré v zlomku skundy prišli o všetko len preto, že sa narodili židovskej matke.

Odsúdení prežiť je neuveriteľný príbeh o troch mladých matkách, ktoré prežili vo svete, ktorý chcel ich smrť. Napriek tomu, že sa nepoznali a nikdy sa nestretli, osud ich spojil už navždy.

Všetky tri prekročli v roku 1944 bránu najväčšieho nacistického koncentračného tábora Auschwitz II. – Birkenau s odhodlaním prežiť. Prisku, Anku a Ráchel spájalo tajomstvo, ktoré v sebe ukrývali. Všetky boli v tom čase tehotné. Hneď po príchode do vyhladzovacieho tábora im zobrali aj to posledné čo mali, ostrihali im vlasy a nahé ich nechali čakať.

Josef Mengele, ktorého prezývali Anjel smrti sa každej spýtal, či je tehotná. Všetky tri, v snahe chrániť nenarodený život odpovedali „nein“. Boli osamelé, bez svojich manželov a rodiny. Mali strach a čelili neistému osudu.

Tri bábätká sa narodili s odstupom len pár týždňov za nepredstaviteľne surových podmienok. Ich otcov zavraždili nacisti, ich matky sa zmenili na kostry a vážili ledva tridsaťpäť kíl. Boli hladné, smädné, unavené a prežívali len z okamihu na okamih. Jediné, čo ich držalo pri živote boli ich podvíživené novorodeniatka, ktoré chránili pred krutými nemcami.

Obrovským šťastím prežili v Auschwitzi, podarilo sa im vyhnúť plynovým komorám, zvládli neľudské podmienky v nemeckom pracovnom tábore Freiberg, kde sa takmer upracovali na smrť a prežili aj šialenú sedemnásťdňovú cestu v býčich vagónoch do rakúskeho vyhladzovacieho tábora Mauthausen. Neuveriteľné je, že prežili aj ich deti, ktoré sa po sedemdesiatych rokoch po prvýraz stretli a vyrozprávali príbeh svojich odvážnych matiek.

Pri čítaní tejto knihy som cítila obrovský smútok. Pochopila som, že „problémy“ ktoré momentálne riešim nie sú podstatné.  Aj keď som vedela o koncentračných táboroch, o tom čo sa tam dialo a  že antisemitizmus bol v období druhej svetovej vojny silný, v podstate som nevedela nič. Ani sa nedajú opísať pocity, ktoré som cítila pri čítaní skutočných príbehov týchto žien.

Tri ženy = matky,
 (Zdroj: PR)

Kniha Odsúdení prežiť sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark, ktorý odporúča až 93 % zákazníkov. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Odsúdení prežiť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu