Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jesť alebo nejesť po cvičení?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: ipark,pr)

Každý z vás vie, že bez dostatočného množstva bielkovín svalovú hmotu nevybudujete. Rovnako viete, že bez sacharidov ako dôležitého zdroja energie, cvičenie vo fitness stráca účinok. Pri stravovaní však ide vo fitness o oveľa viac, ako len o získanie „surovín“ na výstavbu a regeneráciu svalstva a rýchlych zdrojov energie. To, čo zjete pred a po tréningu a čo vypijete, má priamy vplyv na váš metabolizmus, športový výkon a dokonca aj náladu.

Možno aj vy pravidelne cvičíte a vôbec nechudnete. Niečo sa podarí zhodiť, ale nie toľko ako ste čakali? Určite viete, že práve výber jedla po cvičení je pre vašu postavu kľúčový! Ak si vyberiete zle – celé cvičenie môže vyjsť nazmar. Ak si dáte správne jedlo – vaše bunky sa rýchlejšie zregenerujú a jednoduchšie dosiahnete svoju vytúženú postavu.
Možno neviete, aké jedlo to má byť. A práve v tom vám pomôže kniha Z fitka do kuchyne 1.

Nájdete v nej zaujímavé a užitočné informácie, ale predovšetkým fit recepty. Tie napísali skutočné odborníčky, ktoré touto tematikou žijú a majú skúsenosti overené praxou – profesionálne trénerky zo Slovenska a Česka.
Odborný text zasa napísal Ing. Ivan Mach CSc., prezident asociácie výživových poradcov v ČR a odborník na stravovanie a Lucia Švaral, výživová poradkyňa a trénerka.

Jesť alebo nejesť po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ipark,pr)

V knihe Z fitka do kuchyne 1 nájdete 64 receptov na jedlá ideálne po cvičení od tréneriek (rozdelené podľa toho, či trénujete ráno, doobeda, alebo večer).
Tiež 17 receptov na fit chuťovky z kuchyne Fitshakera (rôzne cookies, zdravé keksíky, muffiny...).

RECEPT z knihy Z fitka do kuchyne 1:

Carrot cake ovsená kaša s karamelizovanými vlašskými orechmi je od Danky Čavojec Česnekovej. „Tento recept je môj obľúbený, lebo z obyčajnej ovsenej kaše vykúzli netradičnú gurmánsku špecialitu,“ tvrdí fitneska. „Dokonale zahreje najmä počas jesenných a zimných rán. Aby kaša chutila ako povestný mrkvový koláč, určite nevynechajte zázvor. V prípade, že nemáte v obľube pikantné, alebo kašu pripravujete aj deťom, buďte s ním radšej opatrní. Otestujte menšie množstvo a postupne pridávajte. Párkrát sa mi stalo, že som ho tam „šupla“ odoka a kaša potom bola trošku ohnivá. Odporúčam konzumovať hneď, ako po cvičení pocítite prirodzený hlad. U mňa je to väčšinou 35 – 45 minút. Je to primeraná doba potrebná na rýchlu sprchu a samotnú prípravu.“

Suroviny:

Na kašu:

• ⅓ šálky ovsených vločiek (30 g)
• ½ šálky mandľového mlieka (príp. iného rastlinného)
• ½ šálky vody
• 1 najemno nastrúhanú mrkvu (100g)
• 100 g tvarohu
• 1 lyžicu hrozienok
• ½ lyžičky škorice
• štipku mletého zázvoru
• ¼ lyžičky pomarančovej kôry (sušenej alebo čerstvej BIO)
• štipku muškátového orieška

Na karamelizované vlašské orechy:

• 2 lyžice rozdrvených vlašských orechov
• ½ lyžičky kokosového oleja
• ½ lyžičky medu
• 2 štipky mletej škorice

Postup:

1. Všetky ingrediencie potrebné na kašu (okrem tvarohu) dáme do hrnca a za občasného miešania varíme na miernom ohni cca 7 – 10 minút, až kým tekutina nevsiakne.

2. Kým sa vločky varia, na malú panvičku dáme kokosový olej, med, orechy a posypeme škoricou.

3. Opekáme cca 2 – 3 minútky, až kým sa na orechoch nevytvorí karamelová kôrka. Pozor, treba ich miešať, aby neprihoreli.

4. Hotovú kašu vylejeme do misky, položíme na ňu kopček tvarohu (môžeme pokvapkať medom alebo javorovým sirupom) a posypeme karamelizovanými orechmi.

5. Môžeme ozdobiť hrozienkami a troškou nastrúhanej mrkvy.

Všetky recepty nájdete v knihe Z fitka do kuchyne 1, ktorá sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

 

Viac o téme: Z fitka do kuchyne 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu