Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Útek spred oltára

Kniha Hľadanie podmanivej krásy Zobraziť galériu (2)
Kniha Hľadanie podmanivej krásy (Zdroj: PR)

Genevieve MacKenzieová je lekárka a budúca chirurgička. Svoj život má úplne pod kontrolou. Vlastnú veľkolepú svadbu si naplánovala do posledného detailu – až na to, že len pár minút pred tým, než má vysloviť áno primárovi oddelenia a neodolateľnému mužovi snov, nevesta vyskočí von oknom... rovno do náručia svojho potetovaného priateľa Wolfa.

Je tu tretia časť série o napĺňaní túžob po porozumení a vášni. Jennifer Probstová a Hľadanie podmanivej krásy. Novinka od „jednej z najvzrušujúcejších autoriek romantických príbehov,“ ako ju nazval prestížny denník USA Today.

Vráťme sa späť k príbehu.
Na pár dní sa Gen a Wolf ukryjú pred svetom v útulnom zrube, aby si Gen mohla všetko ešte raz dôkladne premyslieť. Lenže ich dávne priateľstvo je odrazu vystavené nečakanej skúške a vzájomné iskrenie sa už nedá poprieť. Obaja stoja pred neľahkým rozhodnutím: vyberú si istotu platonického priateľstva, alebo nájdu v sebe dosť odvahy a dotknú sa plameňov vášne s rizikom, že sa pri tom popália?

„Svet zlomí každého, no len niektorí sa vďaka tomu stanú silnejší.“

– Ernest Hemingway

Hľadanie podmanivej krásy je sexi, vášnivé a zábavné čítanie,“ píše New York Times o novinke, ktorá získala na Amazone veľmi vysoké hodnotenie – 4,6 hviezdičky z maximálnych 5. Zamilujete si Gen a Wolfa, ich vzájomné podpichovanie a chémiu, iskrenie, ktoré je medzi nimi.

Začítajte sa do novinky Hľadanie podmanivej krásy:

Prvá kapitola

Musí čo najrýchlejšie zmiznúť.

Genevieve MacKenzieová sa predklonila a sústredila na hlboký nádych. Tylový závoj jej pri tom padol do tváre a zlomyseľne ju pošteklil. V panike si zakvačila prsty do perlového náhrdelníka, akoby ho chcela strhnúť, no potom sa znovu zaprela dlaňami do kolien s nádejou, že azda ešte chvíľu vydrží pri zdravom rozume.

Svadba. Jej svadba. O necelých päť minút sa vydáva. Na druhej strane dverí netrpezlivo čaká celá rodina, kedy sa v nich objaví v celej svojej snehobielej nevestovskej kráse. David už určite prešľapuje pred bránou kostola v novučičkom smokingu, z jednej strany jeho najlepší priateľ, ktorého si pozval za svedka, z druhej farár. Predstavila si jeho vlnité zlatisté vlasy, neodolateľný úsmev, iskriace zelené oči. Ako vždy dokonalý. Skôr než sa stihla vychystať z domu, zazvonil pri dverách poslíček s dvomi tuctami bielych ruží s jemným nádychom ružovej uprostred nežných lupienkov. Na priloženej kartičke stálo: Neviem sa dočkať, kedy budeš konečne moja.

Všetky družičky obdivne vzdychali. Okrem Isabelly, Geninej dvojičky, ktorá prevrátila oči a chytila sa za hrdlo, akoby ju čosi škrtilo. Jej gesto sa však stretlo so všeobecným odsúdením. Zjavne všetky v duchu prosili nebesia, aby sa Isabell aspoň v tento deň držala a nespôsobila škandál. Prinajmenšom kým sa neskončí obrad. V poslednom čase to medzi sestrami dosť škrípalo, a tak bol zázrak, že si Izzy obliekla šaty ako ostatné družičky. Ruží sa ujala Genina najlepšia kamarátka Kate, dala ich do vázy a položila na stôl. Stáli tam, nádherné a vznešené, uprostred hlúčika ochkajúcich žien. Katina sestra Alexa si žartom doberala manžela, že ona vo svoj svadobný deň od neho nič nedostala, čo vzápätí vyprovokovalo pobúrenú reakciu prítomných mužov. Jednomyseľne sa zhodli na tom, že televízne programy vymývajú ženám mozog, a preto majú skreslené predstavy o skutočných vzťahoch a romantike.

Gen sa usmievala na všetky strany, na otázky odpovedala ako z príručky pre dokonalé nevesty a v rukách kŕčovito zvierala kartičku, ktorú jej poslík doručil spolu s ružami. Vzápätí sa všetkým ospravedlnila a zavrela sa do kúpeľne, kde sa urputne usilovala ovládnuť žalúdok, aby sa jej neprevrátil.

Nie práve najideálnejšia reakcia mladej nevesty. Nakoniec to pripísala nervozite, dôsledne odignorovala pocity, čo sa jej naliehavo dobýjali do pozornosti, a v určený čas sa nasúkala do dlhej limuzíny čakajúcej pred domom. Ďalej sa bezchybne usmievala a nadšene mávala rozjareným družičkám. Zatiaľ čo limuzína neodvratne hltala posledné metre vzdialenosti medzi bytom a kostolom, v duchu horúčkovito preberala posledné detaily, či naozaj na nič nezabudla. Ak David niečo ozaj neznáša, tak je to nedôslednosť, najmä ak ich svadba, na ktorú pozvali vyše tristo hostí vrátane niekoľkých zvučných mien, zaiste neujde pozornosti médií. Od začiatku navrhovala, aby starosti s organizáciou prenechali svadobnej agentúre, no David trval na tom, že to určite zvládnu lepšie. Samozrejme, že ju nakoniec presvedčil, aj tak sa človek na nikoho cudzieho nemôže stopercentne spoľahnúť. Bola nesmierne vyčerpaná, ale spolu s ostatnými aj tento pocit rozhodne zatlačila do úzadia. Zvládla to, určite na nič nezabudla. Veď sa za posledné dni takmer nezastavila a každučký detail skontrolovala najmenej trikrát.

Všetko malo byť absolútne dokonalé. Od hodvábnych šiat marhuľovej farby pre družičky až po poslednú stužku a orchideu. Vrátane svadobnej hostiny, na ktorú sa im nakoniec predsa len podarilo získať miesto, ktoré by si bez správnych kontaktov museli zarezervovať viac než rok vopred. Veľkolepý zámoček v Tarrytowne s očarujúcimi záhradami, klenutými stropmi, so sálou, ktorá by mohla poľahky súperiť s tou v Buckinghamskom paláci, a s preslávenou francúzskou kuchyňou vyzerá ako z rozprávky. Hoci keby bolo na nej, určite by dala radšej prednosť hotelu pri Mohonkskom jazere uprostred nádherných lesov a v omnoho uvoľnenejšej atmosfére, kam by to mali bližšie aj jej rodičia. Aspoňže David nakoniec pristal na sobáš v kostole. A podarilo sa jej ho presvedčiť, aby na svadbu pozvali aj Izzy. David ju nemá rád, no v tomto si postavila hlavu, takže v tento veľký deň mala po boku celú svoju rodinu.

Limuzína zastala pred kostolom. Zakryla si tvár pred zvedavými očami fotoaparátov, a keď otvorila dvere, Kate jej pohotovo priskočila na pomoc, aby jej dlhá, perlami vyšívaná vlečka pri vystupovaní z auta neskĺzla na chodník. Svadobné šaty od Very Wang boli hriešne drahé a pripadala si v nich ako ktosi cudzí, no nevesty a princezné zrejme nemajú na výber. Čipka, tyl, perly a diamanty, jednoducho povinná výbava. Na tom, že sotva dýcha, predsa v tejto chvíli vôbec nezáleží.

Po celý čas sa držala vskutku statočne a zvládla aj to, keď jej v prípravnej miestnosti kostola mama starostlivo naprávala závoj a so slzami v očiach vravela, že na ňu ešte nikdy nebola taká pyšná. Aj Alexa sa šťastne usmievala a jej rozkošná neter Lily s košíčkom ružových lupienkov v malej rúčke a šatôčkach podobného strihu, ako boli jej svadobné, vyzerala ako princezná z rozprávky. Genina druhá neter Taylor bola v detských šatôčkach farby, akou sa zľahka červenali ruže, ktoré dostala od Davida, jednoducho na zjedenie. Švagriná Gina na ňu žmurkla a vyhlásila, že nevesta zaiste potrebuje zostať pár minút sama, aby si vydýchla, skôr než vykročí uličkou kostola v ústrety nastávajúcemu manželovi a novému životu. Mala čo robiť, aby nahlas nevydýchla od úľavy, keď sa za všetkými konečne zatvorili dvere. Obklopilo ju požehnané ticho.

Všetko je v dokonalom poriadku. Tak ako to malo byť.

Bezchybné, ako si to David vždy prial.

Zalapala po dychu a v duchu si prikázala, že sa musí okamžite spamätať. Spoza dverí k nej doliehal šum hlasov a zvuk organovej hudby. S vypätím posledných síl pomaly podišla k nádhernému vitrážovému oknu s Madonou a dieťaťom a zúfalo pomykala kľučkou. Ani sa nepohla. Zatočila sa jej hlava. Dopekla! Ak sa hneď nenadýchne čerstvého vzduchu, určite skolabuje. Jej prsty s francúzskou manikúrou kŕčovite zovreli starú kľučku a znovu ňou naliehavo pomykali. Od nádherného diamantu na prste sa odrazil lúč svetla a na zápästí sa jej roztancovali dúhové odlesky. Konečne! Podarilo sa jej poodchýliť okno aspoň na malú škáročku. Nedočkavo sa k nej naklonila a plnými dúškami vdychovala horúci letný vzduch. Bože, to nemôže byť pravda! Teraz predsa nesmie podľahnúť panike! Určite je to len stres z príprav. Zvládne to. Otvorí dvere, pomaly a so vztýčenou hlavou prejde stredom kostola a potom pred oltárom povie svoje áno. Davida predsa ľúbi. Kto by ho neľúbil? Rozmaznáva ju ako kráľovnú, každý deň jej opakuje, ako veľa preňho znamená, a pomáha jej, aby sa neprestajne zdokonaľovala. Aby bola čoraz lepšia a lepšia. Najobdivovanejší dvojkariérový vzťah v celom okolí – známi chirurgovia, ktorí zachraňujú ľudské životy, angažujú sa v charitatívnej činnosti a nemalou mierou prispievajú k tomu, aby sa svet pomaly, ale isto menil k lepšiemu. A ako veľmi sa ľúbia!

Neviem sa dočkať, kedy budeš konečne moja.

Chrbtom jej prebehli zimomriavky. Pohľad jej padol na dokonalý trojkarátový diamant, lesknúci sa na prste. Znak vlastníctva. Keď zloží sľub, bude to navždy. Z tohto sa viac nevyvlečie. Nikdy jej nedovolí odísť.

Uteč.

Vnútorný hlas, ktorý sa doteraz krčil v strachu kdesi v kúte, to zrazu nevydržal a o to naliehavejšie sa ozval. Gen sa s námahou chytila obomi rukami podobločnice. Absurdné! Nemôže predsa zdupkať.

Jasné, nemôže. Nie je predsa vo filme. A Davidovi by čosi také nespravila.

Uteč.

Za dva roky strávené po Davidovom boku sa dôkladne naučila, ako sa nedať chytiť do osídiel rozbúrených emócií, a raz a navždy pochopila, že všetko má svoje racionálne dôvody, ktoré pri troche dobrej snahy objaví každý. Jej snúbenec opovrhoval impulzívnosťou a nikdy by sa pri rozhodovaní neopieral o čosi také vrtkavé, ako sú pocity. Smrť a skaza, to boli podľa neho nezvratné dôsledky takého správania a vtĺkal jej to do hlavy tak dlho, až jej vnútorný hlas, ktorý v nej síce občas falošne, no vždy s nesmiernou radosťou prespevoval, celkom zmĺkol. Hádam sa jej ho podarilo zatlačiť do úzadia tak veľmi, že sa už v živote neozve. To by však nemohla byť taká smoliarka. Jasné, že sa ozval, a práve v tej najnevhodnejšej chvíli.

Utekaj, kým nebude neskoro.

Mozog jej pracoval na plné obrátky. Nezostáva veľa času. O chvíľu sa otvoria dvere a bude po všetkom. Nahrnú sa sem, začnú ju presviedčať, že je to len stres zo svadby, a odvlečú ju k oltáru. Vydá sa za Davida. A nikdy viac už nebude taká ako predtým.

Po tom predsa vždy túžila, či nie? Po pokojnom manželskom prístave. Navždy. Po trvalom zväzku a vernosti. Po živote s Davidom.

Obzrela sa ponad plece k dverám. To, čo o niekoľko minút urobí, navždy zmení jej život. Nemá však ani minútu nazvyš, aby zvážila, čo tým získa a čo stratí, aby porovnala výhody a nevýhody svojho rozhodnutia a usporiadala ich do úhľadnej tabuľky. Rozhodla sa teda spoľahnúť na to, čo ju doteraz zachránilo v každej ťažkej chvíli, vždy keď išlo o život, a to aj vtedy, keď jej pod rukami ležalo krvácajúce detské telíčko: obrátila sa na svoj inštinkt, ktorý v nej neumlčal ani David, inštinkt, ktorý tvoril jadro jej duše. Duše chirurgičky a ženy. Ženy, ktorá prežila.

Uteč.

Nesmie stratiť ani minútu.

S búšiacim srdcom znovu mykala kľučkou, kým sa jej podarilo otvoriť okno takmer dopoly. Kútikom oka zachytila Madonin vyčítavý pohľad. Zvládne to. Aspoň raz v živote má jej hobitia výška nejaké výhody. Vystrčila sa do pol pása z okna a pomaly sa celá vysúkala von na slobodu.

Novinku Hľadanie podmanivej krásy môžete nájsť v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber možný až na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Kniha Hľadanie podmanivej krásy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu