Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žime v lepších podmienkach!

Zobraziť galériu (3)

Dom, v ktorom bývate, či kancelária, v ktorej pracujete ovplyvňuje, ako sa cítite každý deň. Priemerný Američan strávi v interiéri 90% času a u Slovákov to bude podobné. Podľa MarcaKuschnera sa vďaka poznaniu architektúry dá vytvárať lepšie prostredie. A to znamená lepšie budovy, a potom lepšie mestá, ktoré vytvoria lepší svet.

Budúcnosť architektúry v 100 budovách je štvrtá kniha zo série TED knihy, ktorá v malých knižkách prináša veľké myšlienky. TED príspevok Marca Kuschnera, autora knižky, má viac ako 1,8 milióna pozretí. Aj preto, že architektúra podľa neho ovplyvňuje každého z nás, či si to uvedomujeme alebo nie.

Architektúra stojí v dobe neobmedzených možností pred náročnými otázkami – ľudia čakajú od budov nemožné. Papierový stan. Budova, ktorá pohlcuje smog. Výskumné laboratórium, ktoré kráča po snehu. A tak ďalej.

Chceme budovy, ktoré nám pomôžu ochrániť životné prostredie; budovy, ktoré nás potešia a zároveň nám poslúžia; budovy, ktoré spájajú nové technológie a znovu využiteľné materiály.

V knihe Budúcnosť architektúry v 100 budovách nájdete tie najinovatívnejšie budovy súčasnosti, ale aj zajtrajška. 

Táto knižka ukazuje v 100 príkladoch, že celý svet môže túžiť po lepšej architektúre. Tu je niekoľko kúskov na inšpiráciu:

Môže byť mrakodrap postavený z dreva?

Môžu červíky nahradiť robotníkov?
Môže budova vyčistiť vzduch?

Môže architektúra pomôcť v boji proti rakovine?

Môžu byť z diaľnic dobré domy?

Prečítajte si krátky úryvok z knihy Budúcnosť architektúry v 100 budovách:

Bývate v dome, pracujete v kancelárii, posielate vaše deti do školy. Tieto miesta nie sú iba pozadím vášho života, tieto miesta formujú váš život – určujú, koho vidíte, čo vidíte a ako to vidíte.

Architektúra ovplyvňuje, ako sa cítite každý deň. Nie je to prekvapujúce, keď uvážime, koľko času trávime vo vnútri budov. Priemerný Američan napríklad strávi 90% svojho času v interiéri, no napriek tomu nás veľa budov necháva bez prirodzeného svetla, ukrýva pod nízkymi stropmi a ignoruje naše osobné, spoločenské a environmentálne potreby.

Nemusí to byť takto. Môžeme túto mocnú silu kontrolovať – musíme len od našich budov žiadať viac.

Táto architektonická revolúcia je už na nás. Priemerný človek je dnes v názoroch na architektúru pohodlnejší ako predtým, najmä kvôli rozhovorom umožneným na sociálnych sieťach. 1.75 biliónov smartfónov na svete zásadne mení spôsob, ako je architektúra prijímaná, keďže z každého človeka robia fotografa architektúry. Fotografie zdieľané na sociálnych sieťach oslobodzujú budovy od ich geografických polôh a vytvárajú nový level verejného záväzku. Dnes zažívame architektúru s nevídanou bezprostrednosťou, vytvárajúc tak podnety na globálnu konverzáciu o stavbách a ich vplyve.

Táto digitálna revolúcia nás všetkých núti prirodzene posudzovať stavebnú situáciu okolo nás, napriek tomu má táto kritika len podobu viet: „Bože, milujem to!“ alebo „Mám z tohto miesta zimomriavky.“ Táto spätná väzba berie architektúru z výhradného dosahu expertov a kritikov a dáva silu do rúk ľudom, na ktorých skutočne záleží: každodenným užívateľom. Začali sme „likeovať“ a nenávidieť miesta nahlas. Architekti nás môžu počuť v reálnom čase, ktorý ich povzbudzuje (a niekedy aj núti) sledovať nové nápady – vytvárať riešenia, ktoré odpovedajú na dnešné najdôležitejšie sociálne a environmentálne problémy.

Marc Kushner je nadšený architekt. Rozhodol sa priblížiť čitateľom súčasné i futuristické stavby, ktoré predstavujú to najzaujímavejšie, najbláznivejšie i najmúdrejšie, čo ľudia vymysleli, a dá sa to nazývať architektúrou. Do knihy sa dokonca dostali aj dva projekty zo Slovenska – prezradíme, že jeden z Bratislavy (nie, nie je to obrátená pyramída) a druhý z okresu Galanta.

Novinka Budúcnosť architektúry v 100 budovách sa nachádza v ponuke internetového kníhkupectva iPark.sk. Osobný odber možný na 101 pobočkách po celej SR >>

Viac o téme: Budúcnosť architektúry v 100 budovách
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu