Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rodinné tajomstvo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

Po prvých dvoch dieloch Len čas ukáže a Hriechy otca je tu pokračovanie pútavej ságy rodín Cliftonovcov a Barringtonovcov Rodinné tajomstvo. Opäť prináša vzrušujúce čítanie, ktoré čitateľa chytí od prvej strany. „Je to sága, pri ktorej sa vám stránky otáčajú samé a srdce vám chvíľami prestáva biť od napätia,“ napísal Publishers Weekly.

Londýn 1945.
Hlasovanie v Snemovni lordov sa skončilo nerozhodne, a tak je na lordovi kancelárovi, aby určil, kto zdedí rozsiahly majetok Barringtonovcov. Bude to Harry Clifton alebo Giles Barrington?

Knihu nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

 

Rozhodnutie lorda kancelára zásadným spôsobom predurčí ďalšie osudy obidvoch mladých mužov.
Harry sa vracia do Ameriky, aby tam propagoval svoju najnovšiu knihu, a Emma zatiaľ pátra po dievčatku, ktoré sa našlo v otcovej kancelárii v tú noc, keď ho zavraždili.
Giles Barrington obhajuje v nadchádzajúcich parlamentných voľbách kreslo poslanca Snemovne reprezentantov. Konzervatívna strana však proti nemu postaví nečakaného protikandidáta, a preto to vôbec nemá ľahké.
Gilesov synovec Sebastian získa štipendium na Cambridge, no po tom, čo ho podmienečne vylúčia zo školy, sa nechtiac zapletie do medzinárodného podvodu, v ktorom hrá kľúčovú úlohu slávna socha francúzskeho sochára Augusta Rodina. Tá je tentoraz hodná oveľa viac, než je suma, za ktorú ju vydražia na aukcii v Sotheby’s...

Tretí román ságy Kronika Cliftonovcov Rodinné tajomstvo je rafinovaná zmes závisti, intríg, napätia, ale aj lásky, priateľstva. Nechýbajú šokujúce zvraty, tragédie, nečakané obrazy, ako sme na to u Jeffreyho Archera zvyknutí.

Jeffrey Archer je autorom množstva bestsellerov, predal viac ako 270 miliónov kníh v takmer 100 krajinách celého sveta a v 37 jazykoch. Fenomenálny autor, ktorý ako jediný na svete bol No.1 v troch žánroch: 18x s beletriou, 4x s poviedkami a 1x s non-fiction (Väzenské denníky).

 

Knihu nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Rodinné tajomstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PR)

Prečítajte si prvé strany z knihy Rodinné tajomstvo:

HARRY CLIFTON

A

EMMA BARRINGTONOVÁ

1945 – 1951

 „Ak sú niekomu známe prekážky, pre ktoré tento manželský zväzok nie je možné uzatvoriť, nech prehovorí teraz alebo mlčí naveky.“

Harry Clifton nikdy nezabudne na chvíľu, keď tieto slová počul po prvý raz a krátko nato sa jeho život ocitol v troskách. Starý Jack, ktorý podobne ako George Washington nedokázal klamať ani kryť klamstvo, na stretnutí, narýchlo zvolanom v sakristii kostola, všetkých informoval, že Emma Barringtonová, žena, ktorú Harry zbožňoval a ktorá sa mala o chvíľu stať jeho manželkou, môže byť jeho nevlastnou sestrou.

Harryho matka priznala, že s Emminým otcom, Hugom Barringtonom, strávila noc – jednu jedinú – a potvrdila tým, že s Emmou môžu mať spoločného otca. Pre Harryho to bolo ako zásah bleskom.

V čase, keď Harryho matka strávila noc s Hugom Barringtonom, chodila s Arthurom Cliftonom, robotníkom pracujúcim v Barringtonových lodeniciach. A hoci sa Maisie onedlho nato za Arthura vydala, kňaz odmietol dokončiť svadobný obrad, kým existovala možnosť, že uzatvorenie zväzku by odporovalo starodávnemu zákonu, ktorý sobáš medzi pokrvnými príbuznými zakazoval.

Emmin otec sa z kostola vytratil zadným vchodom a ako zbabelec utiekol z bojiska. Emma odcestovala s matkou do Škótska a Harry, ktorému sa zrútil svet, ostal v Oxforde bez najmenšej predstavy, čo bude robiť.

Adolf Hitler rozhodol aj zaňho.

O niekoľko dní zanechal štúdium a vymenil akademický talár za uniformu radového námorníka. Neprešli ani dva týždne a ich loď potopilo nemecké torpédo. Na zozname obetí útoku sa objavilo aj meno Harry Clifton.

„Harry, berieš si Emmu za manželku?“

„Beriem.“

„Sľubuješ pred všemohúcim Bohom, že jej budeš verným manželom a že ju nikdy neopustíš – ani v šťastí ani v nešťastí, ani v zdraví ani v chorobe – a že ju budeš milovať a ctiť po všetky dni svojho života?“

„Sľubujem.“

Keď sa skončilo vojnové besnenie a Harry sa vrátil z bojiska ovenčený poctami, zistil, že Emma priviedla na svet ich syna Sebastiana Arthura Cliftona. No až keď sa celkom vystrábil z rán, dozvedel sa, že Huga Barringtona za desivých okolností zavraždili, čo rodinu Barringtonovcov postavilo pred ďalší problém, rovnako zdrvujúci ako ten, že sa Harry nemohol oženiť so svojou láskou.

Harry nikdy nepokladal za dôležité, že od Gilesa Barringtona, Emminho brata a svojho dobrého priateľa, bol o niekoľko týždňov starší, až kým sa nedozvedel, že by sa mohol stať dedičom rodinného titulu, veľkých majetkov, mnohých cenností a ako uvádzala posledná vôľa, všetkého, čo k tomu patrí. Veľmi rýchlo dal jasne najavo, že netúži po Barringtonovom majetku, a robil všetko preto, aby ho pozbavili akéhokoľvek nároku na dedičstvo v prospech Gilesa. Zdalo sa, že hlavný znalec vo veci ceremoniálu a heraldiky je tomuto riešeniu naklonený a celá záležitosť mohla byť už dávno uzavretá, nebyť lorda Prestona, poslanca Hornej komory, ktorý bez toho, aby sa o tom s Harrym poradil, začal podporovať jeho nárok na titul.

„Ide o princíp,“ vysvetľoval v kuloároch lord Preston novinárom, keď sa ho na to pýtali.

„Emma, berieš si Harryho za manžela?“

„Beriem.“

„Sľubuješ pred všemohúcim Bohom, že mu budeš vernou manželkou a že ho nikdy neopustíš – ani v šťastí ani v nešťastí, ani v zdraví ani v chorobe – a že ho budeš milovať a ctiť po všetky dni svojho života?“

„Sľubujem.“

Harry a Giles ostali počas celej epizódy nerozlučnými priateľmi napriek tomu, že na najvyššom súde a na prvých stranách domácej tlače ich vnímali ako protivníkov.

Obidvaja by sa z rozhodnutia lorda kancelára tešili, keby v prednej lavici sedel Emmin a Gilesov starý otec lord Harvey a mohol si verdikt vypočuť spolu s nimi. O tomto triumfe sa však už nikdy nedozvie. Národ ostal rozdelený v názore na rozhodnutie lorda kancelára a samotná rodina sa zatiaľ musela postaviť na nohy a ísť ďalej.

Ako na to svojich po informáciách lačných čitateľov upozornili novinári, rozhodnutie lorda kancelára tiež znamenalo potvrdenie zo strany najvyššieho súdu, že Harry a Emma nie sú pokrvní príbuzní a nič teda nebráni tomu, aby sa vzali.

„Prijmi tento prsteň ako znak mojej lásky a vernosti v mene Otca i Syna i Ducha Svätého.“

Lenže Harry aj Emma si uvedomovali, že rozhodnutie človeka ich nedokáže zbaviť pochybnosti, že Hugo Barrington nebol Harryho otcom, a ako praktizujúci kresťania sa báli, že budú žiť v hriechu.

Nič zo strastí, ktoré prežili, neotriaslo ich vzájomnou láskou. Skôr naopak, ešte ju posilnilo. Emma povzbudená svojou matkou Elizabeth prijala s požehnaním Harryho matky Maisie Harryho ponuku na sobáš.

Mrzelo ju len to, že ani jedna z jej starých mám sa svadby nedožila.

Honosný univerzitný obrad, ktorý pôvodne chystali a ktorý by nutne pritiahol pozornosť verejnosti, sa napokon nekonal. Namiesto toho sa vzali v skromných priestoroch bristolskej matriky za prítomnosti rodiny a niekoľkých blízkych priateľov.

Azda najsmutnejším rozhodnutím, ktoré Emma a Harry spoločne prijali, bolo, že Sebastian Arthur Clifton ostane ich jediným dieťaťom.

 

Knihu nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu