Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V službách zla

Obal knihy V službách zla Zobraziť galériu (2)
Obal knihy V službách zla (Zdroj: Knižná revue, PLUS)

Novinkou na slovenskom knižnom trhu je v poradí už tretia detektívka vychádzajúca pod menom Roberta Galbraitha V službách zla (Nakladateľstvo Plus v Albatros Media 2016, preklad Diana Ghaniová). Meno Robert Galbraith je pseudonymom spisovateľky J. K. Rowlingovej. A tak, ako diela publikované pod jej vlastným menom, aj knihy publikované pod pseudonymom majú u čitateľov veľký úspech.

Tentoraz prináša napínavý prípad ústredných postáv deja − Cormorana Strikea, charizmatického detektíva, a jeho šarmantnej kolegyne Robin − nielen dramatickú kriminálnu zápletku, ale aj strhujúci motív intímneho charakteru. Obidve línie príbehu, osobná i profesionálna, sa tak úzko prepájajú, že navzájom podporujú svoju kulmináciu a vnášajú do vývoja deja rad nečakaných, prekvapujúcich zvratov. Navyše kniha v tejto súvislosti presvedčivo opisuje trápenie človeka, fyzickú i psychickú bolesť. V rôznych podobách a z rôznych aspektov stavia tieto ťažkosti vedľa seba a v momentoch, ktoré často prinášajú zlom v deji, kladie nevyslovenú otázku, ktorá bolesť sa dá uniesť dlhšie a ľahšie.

Zásielka doručená Robin, balíček s odrezanou nohou a textom evidentne odkazujúcim na Strikeovu minulosť, tvorí kľúčovú detektívnu zápletku diela. Všetky ďalšie okolnosti deja, policajné vyšetrovanie i vyšetrovanie súkromných detektívov, naň nadväzujú a predstavujú excelentný exkurz do každodennej reality postáv i čitateľa.

Autorka pracuje s viacerými časovými rovinami. Retrospektívne odkrýva minulosť svojich hrdinov. Preniká do ich detstva a mladosti nielen ilustráciou spomienok, ale aj formovaním postáv, ktoré s touto etapou života súvisia. Práve na zručnom striedaní časových rovín je založené kompozičné budovanie diela, ktorému vo veľkej miere pomáha aj kvalitné formovanie tajomnej identity viacerých podozrivých a iba postupné, pomalé, presne cielené odhaľovanie ich totožnosti. Časť úspechu spočíva aj v stručnom, no výstižnom zachytávaní podstatných znakov pri opisoch a charakteristike postáv, ktoré vytvárajú žiadaný hrôzostrašný ráz či približujú ich nemorálne správanie. Do každého úseku rozprávania je vložený nový kamienok citlivých tém, ako sú zneužívanie detí, dôsledky agresívneho správania, problematika domáceho násilia či menej známa porucha identity telesnej integrity.

Pri podaní príbehu V službách zla sa mení aj uhol rozprávania. Niektoré kapitoly vypovedajú o zmýšľaní a konaní vraha, priamo nazerajú do jeho zvrátených túžob. V ostatných kapitolách vševediaci rozprávač tiež obmieňa svoj zorný uhol: striedavo podáva priebeh vyšetrovania z dvoch hľadísk − Strikeovho, mužského, a Robininho, ženského. A rovnako z týchto dvoch hľadísk interpretuje aj prežívanie ich vzájomného vzťahu. Rowlingová vie presne zmapovať škálu ženských pocitov a priliehavo trafiť do ich čitateľského vkusu. Ľúbostnú líniu príbehu exponuje na maximum. Zaoberá sa nielen riešením banálneho citového trojuholníka, ale vzťah postáv obohacuje o pestrofarebný štvoruholník, v ktorom neustále kvalitne prepája rovinu osobného a pracovného života.  

Atmosféru príbehu umocňujú citáty z textov piesní rockovej skupiny Blue Öyster Cult. Metaforicky naznačujú vývoj deja v príslušnej kapitole, vyjadrujú smutnú krásu bolesti či tragickej reality a priliehavo upozorňujú na neustálu „prítomnosť” vraha. Tvoria dôležité lanko prepájajúce celý obsah, od snáh dobra k službám zla, od lásky k trápeniu. Názov piesne Veterán z psychických vojen by mohol byť dokonca alternatívnym názvom knihy, natoľko efektívne zachytáva povahu nejednej vykreslenej postavy.

Citovaný text inej piesne, veta zo skladby Rob rock, nie vojnu, výborne naznačuje autorkin spisovateľský cieľ: „Príjemné okamihy vo svete bolesti.” Pretože aj napriek tematickému žánru knihy, motívom, neustále sa dotýkajúcim bolesti a násilia, je príbeh V službách zla oslavou lásky, priateľstva, nádeje, entuziazmu a životnej energie, ktoré človeka neustále posúvajú vpred.

Ľubica Psotová

Viac o téme: Kniha V službách zla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu