Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rok vinohradníka a vinára: Všetko o pestovaní hrozna a výrobe vína

(Zdroj: ipark, pr)

V edícii Praktické rady záhradkárom vyšla ďalšia užitočná príručka, v ktorej sa dozviete všetko o vinohradníctve a vinárstve. Praktické tipy, návody, odporúčania vo vyše 200-stranovej plnofarebnej publikácii. Novinka Rok vinohradníka a vinára je zameraná na pestovanie hrozna a výrobu vína. Radami a postupmi prác pri sadení a starostlivosti o vinohrad, ako aj pri príprave vína sa chronologicky po mesiacoch venuje uznávaný slovenský odborník Štefan Hronský. Hneď na úvod treba povedať, že kniha je jedinečná aj vďaka tomu, že ako vôbec prvá u nás sa ucelene venuje pestovaniu viniča i vinárskym činnostiam.

Pritom na Slovensku je už vyše 3000 rokov tradíciou pestovanie viniča hroznorodého a výroba vín. Slovenské vína sú známe po celom svete, a to aj napriek tomu, že naša krajina leží na takmer najsevernejšej hranici pestovania viniča na starom kontinente.

Knihu nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Najpopulárnejšie sú najmä odrody Veltlínske zelené, Müller-Thurgau, Rizling vlašský, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Cabernet sauvignon. „Neopakovateľnosť slovenských vín spôsobuje originálne vnútrozemské podnebie a pôdna rozdieľnosť s jedinečnou topoklimatickou variabilitou,“ vysvetľuje profesor Ivan Hričovský, garant edície Praktické rady záhradkárom.

Kniha Rok vinohradníka a vinára pomôže pri dopestovaní kvalitného hrozna a spracovaní vína. Ak chcete mať kvalitné víno, musíte poznať anatomickú stavbu hrozna i jeho chemické zloženie – obsah jednotlivých látok v hrozne, ich vplyv na kvalitu muštu a následne vína. Kniha by nemala chýbať v knižnici žiadneho pestovateľa hrozna, je vhodná najmä pre záhradkárov, menších pestovateľov vinohradu a malopproducentov vína.

V knihe nájdete cenné informácie o raste a vývine viniča, kapitoly predstavujú odrody a rozdeľujú ich podľa použitia.

Pestovatelia hrozna, najmä začiatočníci a menej skúsení, nájdu v knihe postupy rezu viniča, termíny, techniku a organizáciu rezu.

Autor vysvetľuje tvarovanie dreva a vplyv rezu na rast, úrodu a kvalitu hrozna. Cenné informácie čitateľ nájde v časti knihy o vedeniach viniča, vysádzaní a ošetrovaní, nárokoch na vodu, o ochrane pred škodlivými vplyvmi.

Štefan Hronský sa venuje aj téme zberu hrozna, dozrievaniu, typom zrelostí, ako aj rozmnožovaniu a špeneniu viniča.

Tretia časť knihy Rok vinohradníka a vinára sa sústreďuje na vinárske činnosti. Zloženie hrozna, rast, zretie, hodnotenie pred spracovaním a požiadavky na kvalitu pre výrobu rôznych vín. 
Zaujímavé sú aj kapitoly o kvasení muštu, zretí vína, oxidačných a redukčných procesoch, filtrácii vína a zákaloch a cudzorodých látkach vo víne.

Autor v závere venuje pozornosť filtračným materiálom, fľaškovaniu vína, popisuje rôzne choroby, chyby a nedostatky vína, ako aj hodnotenia a ochutnávky. V tejto časti sa zaoberá aj stručnou charakteristikou niektorých odrodových vín a vhodnosti ich podávania k jedlám.

Rok vinohradníka a vinára je mimoriadne užitočným radcom v malom i veľkom vinohrade, vďaka ktorému môžete mať oveľa bohatšiu a kvalitnejšiu úrodu.

Knihu nájdete v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Viac o téme: Kniha Rok vinohradníka a vinára
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu