Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Praktické rady pre krajší trávnik

Kniha TRÁVNIKY pre krásu, šport a relax Zobraziť galériu (2)
Kniha TRÁVNIKY pre krásu, šport a relax (Zdroj: ipark)

„Trávnik je samozrejmosťou nášho života, jeho úzkou súčasťou. Akýsi zelený člen rodiny,“ tvrdí Boris Horák, ktorý už roky vydáva veľmi úspešné knihy pre záhradkárov. Niektorí máme trávnik pri dome a spestruje nám jeho okolie, je súčasťou parkov a sadov, rastie na lúkach, na ihriskách, pokrýva plochy okolo panelákov – trávnik je prosto ozaj skoro všade. Uskutočňujú sa na ňom rôzne atraktívne športové podujatia. Jeho kvalita musí byť vhodná pre každý druh činnosti – krásny, pevný, odolný, pružný, hustý, zelený. Aby taký bol, vyžaduje si opateru, ktorou môžeme dosiahnuť všetky tieto nároky. Avšak starostlivosť o trávnik je veru poriadna veda.

Kniha TRÁVNIKY pre krásu, šport a relax je výnimočný autorský počin Ivana Valla – je to vôbec prvá pôvodná slovenská publikácia o trávnikoch určená pre širokú verejnosť. Doteraz u nás vyšli iba zahraničné preklady alebo originály v češtine.

Autor sa v knihe snaží prístupnou formou povedať, že trávnik nie je iba niečo zelené, čo treba stále kosiť, ale že je to živý organizmus skladajúci sa z množstva rastliniek, z ktorých každá žije svoj vlastný život.
Trávnik prijíma vodu, živiny, rastie pod zemou i nad zemou, reaguje na teplo, chlad, sucho, komunikuje s prostredím a aj s človekom, ktorý sa o ňu stará.

Kniha popisuje jednotlivé druhy tráv a ich vlastnosti, pôdy a substráty, ktoré sú základom pre život trávnika. Poskytuje návod, podľa ktorého bude vedieť trávnik správne založiť a úspešne ho pestovať – kosiť, hnojiť, zavlažovať, vykonávať ďalšie odborné úkony, ochrániť ho pred chorobami a škodcami, odstraňovať z neho nežiaduce buriny.

Popisuje ďalej mechanizmy na ošetrovanie trávnika, princípy ich funkcie a spôsoby použitia. Informatívne sa zmieňuje aj o trávnikoch top kvality – golfových a futbalových ihriskách.

Ako nám slúži trávnik?

Trávnik nám spríjemňuje prostredie, ale má aj mnoho iných dôležitých funkcií, ktoré si často ani neuvedomujeme. Veľmi dôležité sú aj tieto jeho funkcie:

Hygienická funkcia – zachytáva prach a exhaláty, tlmí hluk, produkuje kyslík a vlhkosť do vzduchu, znižuje teplotu, zlepšuje celkovú mikroklímu prostredia.

Estetická funkcia – vytvára svetlejšie plochy v krajine, ktoré v kontraste s tmavšími skupinami kríkov a stromov pôsobia príjemne na psychiku človeka. Zjemňuje kontúry a spája jednotlivé prvky záhradných kompozícií.

Rekreačná funkcia – zelená farba trávnika je pre prostredie človeka prirodzená, na ľudský organizmus pôsobí protistresovo a regeneračne. Vytvára prírodné rastlinné koberce vhodné na rekreačnú a športovú činnosť ľudí.

Kniha TRÁVNIKY pre krásu,
 (Zdroj: ipark)

Viete, čo je greenkeeping?

„Dopestovať, ale najmä dlhodobo udržať si kvalitný trávnik je čím ďalej, tým väčší problém,“ tvrdí Lukáš Lovich, majiteľ spoločnosti Záhradník LUKAS. „Vplyvom celkových klimatických zmien a nadmernou intenzifikáciou pestovania a využívania trávnatých plôch vznikajú problémy, o ktorých sme pred niekoľkými rokmi ani nechyrovali.

Novodobé trávniky sú náročné na pravidelnú a najmä kvalifikovanú údržbu. Vyžadujú si našu takmer každodennú pozornosť a pri údržbe sme nútení využívať často až sofistikované metódy, len aby sme trávnik udržali v tej správnej kondícii.

Pre naše potreby hľadáme stále kvalitnejšie a odolnejšie odrody tráv, zakladáme trávnaté plochy na rôznych upravených substrátoch, dávame im ideálnu výživu, pravidelne zavlažujeme, kosíme... Chceme dostať z trávnikov čo najviac. Nič však nie je zadarmo, takže potrebujeme poznať ďalšie a ďalšie úkony intenzívnej údržby, rôzne ozdravné zásahy a metódy ochrany voči chorobám a škodcom.

Musíme sa starať sledovať ich potreby. A tak v podstate vzniklo samostatné úzko špecializované odvetvie záhradníctva – greenkeeping – údržba trávnikov. 

Oveľa viac o zakladaní trávnika, starostlivosti oň a ďalšie praktické rady nájdete v novej knihe TRÁVNIKY pre krásu, šport a relax.

Fantastické ceny kníh a osobný odber až v 50 mestách SR zdarma >> Presvedčte sa

Viac o téme: Kniha TRÁVNIKY pre krásuŠport a relax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu