Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kalendáre plné zdravých a užitočných rád

Kalendáre plné zdravých a užitočných rád Zobraziť galériu (3)
Kalendáre plné zdravých a užitočných rád

Ak už myslíte na rok 2016 a hľadáte nejaký vhodný stolový kalendár, máme pre vás dva skvelé tipy. Kalendár zdravia odborníčky Kataríny Horákovej, v ktorom nájdete množstvo užitočných rád a tipov, ako si udržať zdravie, alebo sa zbaviť rôznych neduhov. Nechýbajú ani kulinárske recepty. Ak máte záhradku a baví vás pestovanie rastlín, kvetov, zeleniny, ovocia alebo viniča, ideálny je Rok v záhrade – stolový kalendár profesora Ivana Hričovského.

Kalendár zdravia 2016
Nájdete v ňom okrem iného spektrum informácií o zelených potravinách, o potrebe minerálov pre plnohodnotný život, aké sú príčiny prekyslenia organizmu, prečo je mozog továrňou na šťastie.
Tiež aká je sila ľanového semena proti rakovine, čo treba jesť pre zdravé nervy, ktorý olej je ideálny, prečo je fosfatidylserín superživinou pre náš mozog a čo nevieme o cholesterole.
Dozviete sa o úžasných účinkoch chorelly a spiruliny.

V kalendári nájdete aj rady a triky pre štíhlosť, aké sú rizikové faktory mozgovej príhody, prečo treba dávať pozor na polypy, prečo potrebujeme detox a aké sú primárne príčiny chorôb srdca a ciev.
Viete, prečo ženy dávajú prednosť sladkým a muži slaným tučným pokrmom? Poznáte najpopulárnejšiu formu cvičenia? A ako si môžete trénovať chuťovú intuíciu?
Kalendár zdravia 2016 je studnicou dobrých rád pre vaše zdravie a pohodu. Na každej strane štandardný týždeň s menami a výročiami, k tomu rady a tipy. Niektoré strany ukrývajú zľavové kupóny, či akcie na nákup.

Čo jesť pre zdravé nervy
Ľudia, ktorí majú slabé nervy, by v žiadnom prípade nemali jesť potraviny s vysokým glykemickým indexom (GI) nad 60 - ako napríklad cestoviny z bielej múky, lúpaná ryža, pizza, cukor, sladkosti ani sladké nápoje, žiadne „prázdne,“ teda hotové a hlboko mrazené jedlá, či konzervy.
Prečo? Ak konzumujeme takúto stravu, ktorá obsahuje jednoduché a rýchlo rozpustné cukry, glukóza sa v našom tele vystreľuje vo forme biliónov molekúl do krvi. Tým sa síce bunky mozgu a nervov krátkodobo dobre zásobia glukózou, ale o chvíľu telo začne vytvárať viac inzulínu. Jeho vplyvom hladina krvného cukru zase rýchlo hlboko klesne. Navonok sa to prejaví opäť zvýšenou nervozitou, podráždenosťou.
Na udržanie stálej, vyrovnanej a dostatočnej hladiny pohonnej látky – glukózy – v bunkách mozgu a nervov by sme mali jesť komplexné cukry vo forme celozrnného chleba alebo pečiva, prírodnej ryže, čerstvého ovocia, šalátov, zeleniny či zemiakov – najlepšie pečených v šupe.

Rok v záhrade 2016
Druhý užitočný kalendár poteší všetkých záhradkárov a milovníkov pestovania.
Nestor nášho ovocinárstva a tvár slovenských záhradkárov profesor Ivan Hričovský ponúka priehrštie praktických rád do záhrady. Úžasné je, že tipy a odporúčania sú koncipované chronologicky pre jednotlivé týždne a mesiace počas celého roka, takže nikdy nezabudnete, čo v tom danom období treba urobiť.

Kalendár má až 112 strán praktických informácií do záhrady. Nechýbajú ani rady z ovocnej, zeleninovej či okrasnej záhradky, z vinohradu a pre vinárov. Nájdete tu odporúčania a tipy pri biologickej ochrane, výžive a hnojení pôdy, návody ako rezať, vrúbľovať, tvarovať, omladzovať stromky, kríky či vinohrad a mnoho ďalších rád, ktoré každého záhradkára očividne posunú dopredu.

Pri novembri napríklad nájdeme, o aké náradie sa treba postarať a čo urobiť.
 Po oškrabaní, opláchnutí a vysušení kusov náradia ich potrieme troškou motorového, zeleninového alebo ľanového oleja. Otupené náradia nabrúsme a na nákove vytvarujme poškodené a pozohýbaná náradia.
Zazimujme kosačky. Pri poslednom kosení v sezóne kosme až dovtedy, kým úplne nevyprázdnime nádrž s benzínom. Očistime hornú a spodnú časť kosačky, naostrime čepele noža, vymeňme oleje a filtre a prikryme ju pokrývkou v garáži. Odložme hadice. Odmontujme hadice od vonkajších píp a stočme ich. Pri stáčaní sa postarajme o to, aby z nich vytiekla všetka voda.
Pripomeňme si ešte ďalšie dôležité kroky, ktoré by sme mali urobiť v týchto novembrových dňoch a na ktoré v prípade rýchleho príchodu zimy nebudeme mať už čas. Mladým jednoročným a dvojročným stromčekom a všetkým ovocným stromkom by sme mali pobaliť kmene. Papierové alebo platické obaľovacie materiály chránia stromky pred chladom a lesnou zverou. Na jar musíme vo vhodnom čase tento obaľovací materiál odstrániť. V chladných regiónoch nesmieme zabudnúť na balenie ruží. Jemnejšie druhy zabalíme do výšky asi jedného metra do vrecoviny. Do vnútra nasypeme slamu alebo opadané vyschnuté listy. Do výšky až 30 centimetrov nasypeme mulčovací materiál, čím znížime hrozbu toho, aby zamrzli korene ruží. Slamou mulčujeme aj jahody. Robíme to ešte predtým, kým teplota neklesne pod 6 stupňov Celzia. Po položení slamy na jahody ich prikryjeme konármi ihličnanov, aby slamu neodvialo.

Viac o téme: Kalendár zdravia 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu