Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zápletka i vtip

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Knižná revue)

Začína sa nový školský rok, čo školopovinné deti neradi počujú. Na učenie sa tešia snáď len prváci.

Prvý školský deň je pre nich mimoriadne významný, každej maličkosti prikladajú dôležitosť. Aj Monika sa na svoj veľký deň teší, ale to ešte netuší, čo vyvedú jej dvaja psí kamaráti – nemecké dogy Amor a Andy. Svieži a milý príbeh o malej prváčke s názvom Rozruch v škole na Kavuličovej ulici (SPN – Mladé letá 2015) napísala známa spisovateľka pre deti Gabriela Futová.

Dej sa začína pokojne. Monika sa chystá do školy a ako každé ráno, stihne sa ešte pohrať so svojimi psami. V škole ju čaká pani učiteľka a noví spolužiaci, všetko prebieha hladko, no psy sa začnú vo voliére nudiť a rozhodnú sa ísť Moniku hľadať. Otvoria si dvere, ktoré v to ráno otecko zabudol poriadne zavrieť, preskočia plot a vyberú sa do mesta. Od tej chvíle sa príbeh dievčatka začne prelínať s príbehom psíkov. Psy prejdú cez pieskovisko, kde poriadne vyplašia mamy dozerajúce na deti (je zaujímavé, že nikdy sa v týchto príbehoch neboja deti, len dospelí). Stretnú dobrú tetu, ktorá sa s nimi podelí o párky práve kúpené v potravinách. A spôsobia poriadny rozruch pred dverami do obchodu. Najväčšie dobrodružstvo sa začne vtedy, keď sa Andy a Amor dostanú priamo do školy. Najskôr sa podhrabú pod plot, potom zožerú kuchárkam rebierko chystané deťom na obed a zožerú aj pani kuchárku. Alebo ju nakoniec nezožerú? Prečítajte si! Aj to, či sa psy nakoniec dostali k Monike do triedy a ako sa zvítali.

Dobrý detský príbeh má mať zápletku a vtip, o čo v knihe nie je núdza. Autorka nastavuje zrkadlo ľudom, ktorí majú predsudky voči psom, a stavia ich do protikladu voči milovníkom týchto štvornohých stvorení. Samozrejme, komicky vyznievajú práve tí odporcovia. Monika je na svojich psov hrdá, aj keď sú neposlušní, vzbudzuje vďaka nim záujem aj obdiv. Gabriela Futová má skvelý postreh, z jednoduchého problému vie vystavať krásny príbeh, ktorý isto pobaví nielen malých prvákov, ale aj staršie deti a ich rodičov. Navyše text knihy dopĺňajú hravé ilustrácie Viktora Csibu. A keby sa deťom predsa len nechcelo chodiť do školy, kniha ich isto presvedčí, že aj tam môže byť zábava. Je to láskavý príbeh o psoch a ich najlepších kamarátoch deťoch... alebo je to naopak?

Natália Dukátová

Recenzie zaujímavých kníh nájdete v Knižnej revue 18 (vychádza 9 . septembra)!

 

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu