Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Milované recepty v zdravšej podobe

Obal knihy Tradičné dezerty Zobraziť galériu (3)
Obal knihy Tradičné dezerty (Zdroj: ipark)

Možno aj vy zbožňujete tradičné dezerty ako palacinky, jablkové a orechové záviny alebo lekvárové perky.

Odteraz si ich môžete vďaka novej knihe receptov Tradičné dezerty zdravo a chutne vychutnať v zdravšej podobe! Odborníčka na optimálnu výživu Tina Zlatoš Turnerová prepracovala tradičné recepty, ktoré zozbierala jej teta Gitka, tak, aby nestratili na kvalite a mohli ste si na ich zdravšej verzii zamaškrtiť častejšie a bez výčitiek.

Prísady: láska, úcta a tradícia
Príprava tradičných sladkých receptov je a vždy aj bola rodinnou výsadou. Skúsenosti a láskavé ruky starých mám totiž nikdy nenahradí veľkovýroba. Známej odborníčke na optimálnu výživu Tine Zlatoš Turnerovej a jej tete, vychýrenej cukrárke Gitke Horčičákovej, sa knihou Tradičné dezerty zdravo a chutne podarilo niečo výnimočné!
Spojili tradičnosť v kuchyni so zdravým a moderným stravovaním. Práve láska k rodine, tradíciám, ale aj túžba po zdraví a vitalite sú hlavnými piliermi, ktoré viedli autorky k zostaveniu tejto knihy.
Výsledkom sú chutné a zároveň zdravé recepty, ktoré si určite obľúbite nielen vy, ale aj celá vaša rodina.

Milované recepty v zdravšej podobe
Kniha Tradičné dezerty zdravo a chutne obsahuje 50 receptov, ktorých prípravu zvládnete, aj keď v kuchyni nie ste práve doma. Každý dezert je doplnený lákavou fotografiou a zahŕňa informáciu o nutričných hodnotách. Niektoré recepty sú v upravenej podobe vhodné pre diabetikov či alergikov.

Vo väčšine dezertov autorky nahradili klasickú múku špaldovou, prípadne ju obohatili kokosovou či mandľovou múčkou. Využijete aj stéviu, med, kokosový cukor a olej. Tradičnými ingredienciami, ktoré sú v receptoch ponechané, sú orechy, džemy, kvasnice, plnotučné mliečne potraviny i čerstvé ovocie. Všetky používané potraviny sú dostupné v našich obchodoch.

Tina Zlatoš Turnerová je odborníčka na optimálnu životosprávu a so svojím manželom Vladom Zlatošom už viac ako 15 rokov pôsobí v oblasti zdravia a športu. Dohliadajú na správnu životosprávu slovenských olympionikov, špičkových športovcov a svojím blogom motivujú desaťtisíce ľudí zo Slovenska a z Česka.

RECEPT
Jednoduchá ovocná torta

Základ tvorí kyslá smotana – skvelý mliečny tuk, ktorý v rámci optimálnej výživy má svoje opodstatnenie. Torte pridáva na kvalite aj množstvo ovocia. Vďaka tomu, že nie je tepelne spracované, zachováva si živiny. Kyslá chuť ríbezlí a sladký banán sú perfektnou  kombináciou. Po tomto dezerte vám zostane dobrý pocit a prázdny tanier.

Suroviny:
750 g kyslej smotany
1 žĺtok
1 šálka kávy
1,5 dl vaječného likéru
30 okrúhlych špaldových piškót
50 g kokosového cukru
150 g čerstvých alebo mrazených ríbezlí
2 banány

POSTUP: Kyslú smotanu zmiešame so žĺtkom a pridáme kokosový cukor. Naspodok väčšej tortovej formy s priemerom asi 20 cm poukladáme špaldové piškóty, ktoré polejeme zmesou kávy a vaječného likéru. Na ne poukladáme pokrájané banány a ríbezle a zalejeme  smotanovou zmesou. Opäť uložíme vrstvu piškót a polejeme zmesou kávy a vaječného likéru. Tento postup opakujeme, kým nespotrebujeme všetky ingrediencie. Zakončíme smotanovou zmesou, navrch naukladáme zopár koliesok banánov a posypeme ríbezľami. Hotový dezert zakryjeme alobalom a na 12 hodín uložíme do chladničky.

RECEPT
Orechové štangličky

Ďalší dezert pre milovníkov orechov. Jeho jedinečnú chuť dotvára kombinácia s bielkami a kokosovým cukrom. Konzumácia vlašských orechov má pozitívny vplyv na zdravie, pretože sú bohaté na proteíny, vlákninu, zdravé tuky, antioxidanty, vitamíny a minerály. Kokosový cukor má nižší glykemický index ako klasický, obsahuje viac výživných látok a navyše sa spracováva šetrnejšie než cukor z cukrovej repy alebo iných plodín.

Cesto:
250 g mletých vlašských orechov
200 g kokosového cukru
1 vajce
1 žĺtok
trochu citrónovej kôry

Poleva:
2 bielky
15 g práškovej stévie
1 PL citrónovej šťavy

POSTUP: Z ingrediencií vymiesime hutné cesto a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Bielky vymiešame so stéviou a s citrónovou šťavou a nalejeme na cesto. Túto dvojvrstvovú hmotu pokrájame na tyčinky. Pri 150 °C pečieme asi 20 minút. 

Kniha Tradičné dezerty sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

Viac o téme: Kniha Tradičné dezerty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu