Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prichádza impozantný debut anglickej autorky: Miniaturista

Obal knihy Miniaturista
Obal knihy Miniaturista (Zdroj: ipark.sk)

BRATISLAVA – Román s názvom Miniaturista z pera anglickej autorky Jessie Burtonovej prichádza na pulty slovenských knižných obchodov. Informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

Román Miniaturista vyšiel doteraz v desiatkach krajín na celom svete. Vo Veľkej Británii sa stal najpredávanejším literárnym debutom, Rádio 4 ho označilo za najkrajšie čítanie pred spaním a  mnohí mu dávajú prívlastok impozantný debut. Company Pictures v Londýne získala nedávno práva na jeho televízne spracovanie. 

Jedného jesenného dňa v roku 1686 zaklope na dvere veľkolepého domu v najbohatšej časti Amsterdamu osemnásťročná Nella Oortmanová. Mladučká vidiečanka sa má ujať roly manželky zámožného kupca Johannesa Brandta, no privíta ju len jeho odmeraná sestra, čierny sluha a prostoreká slúžka. Manžela stretne až na druhý deň a ten jej venuje zvláštny svadobný dar - dokonalú zmenšeninu ich honosného sídla veľkú ako skriňová vitrína. Nella si do nej objedná zariadenie od tajuplného miniaturistu a od tej chvíle sa začnú diať zvláštne veci. Drobné výtvory do detailov kopírujú skutočný život rodiny – až desivo verne. Umelec zjavne pozná životy jej členov lepšie než oni sami a drží ich osudy vo svojich rukách.

Autorka sa pri písaní románu inšpirovala miniatúrou domu od neznámeho umelca vystavenou v Rijksmuseu v Amsterdame, ktorú kedysi vlastnila skutočná Nella Oortmanová. Z anglického originálu The Miniaturist (Picador, London 2014) preložila Oľga Hlaváčová.

Jessie Burtonová študovala na Oxfordskej univerzite a na Centrálnej škole prednesu a drámy, kde hrala v predstaveniach Dom Bernardy z Alby, Othello, Hra a Macbeth. V apríli 2013 vydala svoj prvý román Miniaturista, ktorý okamžite zabodoval medzi čitateľmi. Autorka už píše svoj druhý román. 

Kniha Miniaturista sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu