Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Génius v pozadí najväčších produktov Apple

Leander Kahney sa spoločnosti Apple venuje viac ako desať rokov a napísal o nej a jej nasledovateľoch tri uznávané knihy, vrátane Ako uvažuje Steve Jobs a Kult Macu. Teraz je tu jeho novinka Jony Ive – Geniálny dizajnér z Apple, príbeh o mladom dizajnérovi, na ktorého Steve Jobs narazil kedysi v roku 1997, keď plánoval kompletne zmeniť firmu.

Spolupráca Jonyho Iva a Steva Jobsa dala svetu viaceré z legendárnych technologických produktov vrátane iMacu, iPodu, iPadu a iPhonu. Jony Ive sa stal najvýznamnejším technologickým inovátorom na svete, získal nespočetné množstvo ocenení za dizajn. Časopis Time ho v roku 2013 zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta a dokonca mu bol udelený čestný rytiersky rad.

„Vytvoriť niečo iné a nové je jednoduché.
Oveľa ťažšie je niečo skutočne zdokonaliť.“

Jony Ive

Je nespochybniteľné, že Steve Jobs vedel skvelo predať verejnosti výsledky ich spolupráce – vrátane ikonického iMacu, iPodu, iPhonu a iPadu. Ivov spôsob myslenia a tvorby dizajnu však viedol k zásadným posunom vpred. Ako hlavný viceprezident Apple pre priemyselný dizajn sa stal významným faktorom, ktorý formuje našu informačnú spoločnosť a mení spôsob, akým pracujeme, zabávame sa a komunikujeme s ostatnými.

Ako sa však tento Angličan s dyslexiou, ktorý vyštudoval umeleckú školu, stal najvýznamnejším svetovým technologickým inovátorom? V novinke Jony Ive – Geniálny dizajnér z Apple  sa zoznámite s brilantným, avšak skromným mužom posadnutým dizajnom, ktorého zásadné a vplyvné postoje bezpochyby zmenili spôsob vášho života. Doteraz sme vedeli aj napriek veľkým úspechom iba málo o tomto plachom géniovi, ktorého Jobs označil za svojho „duchovného partnera“ v Apple.

Prečítajte si úryvok z novinky Jony Ive – Geniálny dizajnér z Apple.

Najlepší hráč Apple

„[Jony Ive] má viac operatívnych právomocí ako hocikto iný v Apple okrem mňa. Nikto mu nemôže prikázať, čo má alebo nemá robiť. Tak som to nastavil.“

Steve Jobs

Steve Jobs v júli 2004 podstúpil operáciu pankreatického nádoru. Keď sa zotavoval zo svojho prvého kola zápasu s rakovinou, dal si zavolať dvoch ľudí. Jedným bola jeho manželka Laurene Powellová Jobsová a druhým Jony Ive.

Po takmer ôsmich rokoch každodennej spoločnej práce medzi nimi vznikol osobitý a intímny vzťah. Dvojica bola takmer nerozlučná, chodili spolu na tie isté stretnutia, na obedy, popoludnia trávili v štúdiu zamýšľaním sa nad budúcimi projektmi.

Jobs sa po prvej operácii nevyliečil, a tak musel podstúpiť druhé kolo: dočasne odišiel z Apple a v Memphise (Tennessee) sa v máji 2009 podrobil transplantácii pečene. Jobs spolu s manželkou priletel naspäť svojím súkromným lietadlom na letisko v San Jose, kde ho už čakali Jony a Tim Cook. Vo vzduchu visela otázka budúcnosti Apple, keďže po Jobsovom odchode si mnohí novinári mysleli, že Apple je bez neho odsúdený na zánik. Zdalo sa, že intelektuáli sa zhodli na tom, že osud Apple do veľkej miery leží na Jobsových pleciach.

Jony zaviezol Jobsa z letiska domov a cestou sa mu zdôveril, že bol znepokojený z názorov v tlači, podľa ktorých je otázka prežitia Apple v Jobsových rukách.

„Som zronený,“ povedal mu vtedy Jony. Bál sa o Jobsovo zdravie, ako aj o zdravie spoločnosti, ktorú obaja milovali. Jony sa pre autora Jobsovho životopisu Waltera Isaacsona vyjadril, že vnímanie, podľa ktorého je Jobs motorom inovácií v Apple, je škodlivé. „To našu spoločnosť robí zraniteľnou,“ povedal.

Sotva prekvapí, že Jonyho ego nebolo vždy podriadené Jobsovi a Apple. Pri jednej príležitosti sa posťažoval na Jobsov zvyk kradnúť jeho nápady. „Prezrie si moje nápady a povie: ,To nestojí za nič. Nie je to veľmi dobré. Páči sa mi tamto,’“ povedal Isaacsonovi. „A neskôr sedím v hľadisku a on o tom rozpráva, akoby to bol jeho nápad. Venujem šialenú pozornosť tomu, odkiaľ nápady prichádzajú, mám dokonca zápisníky plné mojich nápadov. Bolí ma, keď si prisvojí jeden z mojich dizajnov.“

Napriek tomu však Jony uznáva, že bez Jobsa by nikdy nedosiahol to, čo dokázal. „V množstve spoločností sa nápady a skvelé dizajny stratia niekde v procese,“ vyjadril sa. „Nápady odo mňa a môjho tímu by boli úplne bezvýznamné, ak by tu nebol Steve, ktorý nás tlačí, pracuje s nami a prekoná všetok ten odpor iba preto, aby sa naše idey premenili na produkty.“

V priebehu roku 2011 sa počas Jobsovej neprítomnosti, ktorá sa stala jeho poslednou, objavili články, podľa ktorých sa Jony vyhrážal, že na konci platnosti svojej trojročnej zmluvy odíde z Apple. Jony a jeho manželka údajne chceli, aby ich synovia študovali v Británii. V britskom denníku The Guardian pod titulkom „Najhoršia nočná mora Apple“ vyšiel článok, podľa ktorého sa blížil Jonyho odchod zo spoločnosti.4. V londýnskom periodiku Sunday Times vyšiel špeciálny článok, podľa ktorého sa Jony dostal do sporu s Apple v súvislosti s jeho túžbou presťahovať sa z Cupertina späť do Británie, kde v Somersete vlastnil dom. Podľa jednej z verzií mal Jony dochádzať z Británie do Kalifornie.

Išlo pravdepodobne iba o poplašné správy a Jony v Apple neskončil. Podľa nemenovaného priateľa citovaného v britskom novinovom článku bol Jony „skrátka príliš cenný pre Apple a jasne mu povedali, že ak sa vráti do Británie, neudrží si svoju pozíciu v spoločnosti“. Aby si firma poistila jeho zotrvanie, údajne mu vyplatila odmenu tridsať miliónov dolárov a ponúkla mu akcie v hodnote ďalších dvadsaťpäť miliónov dolárov. V tom čase sa Jonyho osobný majetok odhadoval na 130 miliónov dolárov.

Pri pohľade späť sa z faktov zdá, že Jony sa neplánoval presťahovať. Svoje sídlo v Somersete blízko rodičov predal, keďže ho nevyužíval. Podľa všetkého bol zviazaný s Apple viac ako kedykoľvek predtým.

Jony máva pravidelne telefonáty od iných spoločností a headhunterov, od ktorých dostáva lákavé ponuky na dizajnovanie všetkého možného – od áut po topánky. Na otázku, či by opustil Apple, však dôrazne odpovedal: „Nie.“ „Je to tak, že mňa aj s tímom dizajnérov môžete transplantovať na iné miesto, ale vôbec to nebude fungovať,“ vyjadril sa.

Kniha Jony Ive – Geniálny dizajnér z Apple sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu