Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lauren Kate prichádza s pokračovaním tetralógie Pád: Viac romantiky v knihe Súženie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Viac romantiky a krídiel. Súženie, pokračovanie tetralógie Pád, má absolútne výstižný názov. Lucinda je totiž neustále sužovaná svojimi pocitmi. Až z toho môžu nastať nepríjemné pocity aj u čitateľa. Neviem však, či skôr preto, že súcití s ňou, alebo mu z toľkého nariekania príde nevoľno. U mňa sa vystriedali obe možnosti.

Na začiatku sa Luce opäť stretáva s novým prostredím, ľuďmi a starosťami. Po problémoch na Meči a kríži sa totiž Daniel rozhodol, že najbezpečnejším útočiskom pre Luce bude Shoreline, nová škola, ktorá sa nachádza na skalnatom kalifornskom pobreží, kde musí Luce celkom sama počkať celých 18 dní na Daniela, a tak prežiť peklo na Zemi. Trvá večnosť, kým sa znova nájdu a on musí znova odísť. Len na tak dlho, kým nechytí Vyhnancov - nesmrteľných, čo ju chcú zabiť. Ich krátke stretnutia sú ako scény z romantických filmov, pri ktorých aj slaný popcorn začne chutiť akosi prisladko. 

Keď sa však Luce nezožiera nedočkavosťou na Daniela, robí vlastný a trochu nebezpečný výskum. Vďaka nemu sa konečne dozvedá(me), čo sú tiene a ako môže Luce s ich pomocou nazrieť do svojich minulých životov. Luce kvôli nim začína premýšľať nad tým, aké by to bolo, keby sa s Danielom v niektorom živote nestretli. Žila by šťastne až do smrti? A prečo vlastne musí kvôli Danielovi každých sedemnásť rokov zomierať? Čo jej rodina a priatelia? Nie je to trochu nefér? A čo vlastne Daniel robil počas rokov, kedy nie sú spolu? Čím viac zisťuje, tým väčšmi podozrieva Daniela, že jej neprezradil všetko. Čo ak nie je pravda to, čo jej povedal o minulosti? Čo ak je Luce v skutočnosti súdené byť s niekým iným? 

Súženie so sebou nedonieslo iba nedočkavú a pochybovačnú Lucindu. Predstavilo aj niekoľko nových a zaujímavých postáv. Šialené deti z Meča a kríža nahradila zdržanlivá spolubývajúca Shelby, milý Milse či Lucindine faninky - Dawn a Jasmine. Totiž príbeh o tom, ako sa mocný Daniel Grigori zamiloval do smrteľníčky, je medzi nefilimami legendárny a Luce sa stáva terčom obdivu a závisti…

Príbeh je na tetralógiu príliš nezaujímavý. Všetky otázky sú až priveľmi vzdialené odpovediam, a to iba preto, aby čitateľ neodložil knihu už pred koncom. Dej navyše takmer presne triafa vychodené šľapaje prvej knihy. Na začiatku je Luce znova stratená, potom má hlavu plnú Daniela, a aby toho nebolo málo, zapletie sa do toho ešte ďalší sympaťák. Autorka ukončila dielo akoby Danielovým vnútorným monológom. "Potrebuje ju? O tom niet pochýb. Zachráni ju? Áno. Vždy ju bude chrániť." A tak Danielovi nezostáva nič iné, iba prežiť minulosť po druhý raz a nájsť svoju osudovú lásku, pre ktorú sa vzdal raja.

Kniha Súženie sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu