Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prázdne reči veľkohubých politikov

Rasťo Piško a jeho kniha Koniec Kankánu
Rasťo Piško a jeho kniha Koniec Kankánu

Hlavným hrdinom nového románu Rasťa Piška Koniec kankánu je Cyril, ktorý sa živil písaním i hovorením. V televízii mal reláciu, do ktorej si pozýval známe osobnosti vrátane politikov a pekne im to tam vedel osladiť...či skôr okoreniť. Neváhal slovne zhodiť ministra, pouťahovať si z neho pre národom. Cyrilova relácia bola sledovaná, žiadaná, vplyvná. Ale pomery sa menia, politici sa striedajú. Keď si práve užíval kdesi pri mori, prišla mu čudná smska.

Vyhodili nas z televizie. Ak budes mat cas, zavolaj.

Písal sa rok 1998. Významný rok z pohľadu slovenskej politiky. Blížili sa voľby, ktoré mali znamenať pád mečiarizmu a novú cestu pre našu krajinu. Aké však boli mesiace predtým? Čo všetko sa udialo za oponou, za ktorú bežní ľudia nevidia? Aké boli pomery v politike, v médiách?
Rasťo Piško približuje toto obdobie cez pútavý a vtipný príbeh Koniec kankánu. Pretvárka, intrigy, masky. Ľudia mali svoje sny, túžby, lásky, dokonca aj morálne zásady, ktoré sa pokúšali naplniť. No pravidlá novej spoločnosti boli nemilosrdné. Rozbíjali vzťahy, korumpovalo sa, krivili sa charaktery, mnohí museli pristúpiť na zásadné kompromisy. Nastal boj o holú existenciu.

Prečítajte si úryvok:

Cyril, ktorý sa živil slovom sa v myšlienkach často vracal do detstva. Do podhorskej dediny, kde sa odjakživa žilo ťažko. Ľudia tu hovorili málo, o to viac premýšľali. Presne opačne ako v svete médií. Keď padli komunisti a ich vláda, slovo prestalo mať váhu. Súkromné rádiá a televízie začali tláchať od rána do večera. K tomu sa pridal bulvár, ktorý otravoval ľudí taľafatkami. A všetko korunovali prázdne reči veľkohubých politikov.

Cyril sa táraniu a bezobsažnosti bránil. Snažil sa vo svojich reláciách pomenovať veci stručne a jasne. Vtipne a výstižne. Bol si istý, že dobrý nápad, humor a pointa sú veci sviatočné. Človeku prichádzajú na um iba zriedka. Aj potom treba nad nimi premýšľať. Triediť, selektovať, dobrusovať ich ako diamant. Médiá si však žiadali svoje. Hltali slová a myšlienky ako rozožratý brav. Bez akéhokoľvek výberu a vkusu pchali do svojich bachorov všetko. Perly, zrnká múdrosti, pýr, kúkoľ, aj burinu. Potom to všetko miešali do jednej odpornej gebuziny, aby sa to ráno premenilo na obyčajné zapáchajúce lajno...

Kniha Koniec kankánu je voľným pokračovaním románov Hačava a Bohémska kolonáda, v ktorých sa Rasťo Piško snaží zachytiť osudy ľudí vo víre meniacej sa spoločnosti. Vystavuje ich absurdným, groteskným, často krutým skúškam, a pritom zdôrazňuje všeobecne platnú životnú skúsenosť: Doba sa mení, človek zostáva nemenný.

Rastislav Piško sa narodil roku 1962 v Martine. Je autorom, spoluautorom a hereckým protagonistom mnohých rozhlasových a televíznych humoristicko-satirických relácií (Apropo, Apropo TV, Telecvoking, Halušky, Bravissimo, O 3 štart! atď.). Venuje sa aj dramatickej a scenáristickej tvorbe (Bude ako nebolo, Divadlo Nová scéna Bratislava; Nesmrteľní, Filmoviedky, STV).

Debutoval románom Hačava (Ikar 2010), za ktorý získal na 30. ročníku stredoeurópskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v kategórii literárne diela Zlatého gunára. S priaznivým ohlasom čitateľov a kritiky sa stretlo aj jeho druhé dielo – román Bohémska kolonáda (Ikar 2011). Je členom SC PEN klubu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu