Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Juraj Šebo vydáva nový román: Predstavuje medzivojnovú Bratislavu

Juraj Šebo: Vojnové 40. roky
Juraj Šebo: Vojnové 40. roky (Zdroj: ipark.sk)

BRATISLAVA - Roky 1940 – 1950 sú dostatočne podstatným míľnikom ľudstva, aby sme mali dôvod na ne nezabudnúť. Knihy Juraja Šeba, v ktorých sa venuje jednotlivým dekádam 20. storočia, nám vracajú pamäť. Pamäť, ktorú prostredníctvom jeho spomienok a za pomoci jeho rodinných príslušníkov i priateľov rozvíja.

Nemožno teda hovoriť o spomienkach ukrytých v škatuli od topánok. Pochopiteľne, aj o tie nie je núdza, no autor má toho v rukáve oveľa viac. Teda na mysli. A práve týmto spôsobom ponúka čitateľovi možnosť dozvedieť sa niečo z našej spoločnej histórie.

„Každý kráľ má svojho blázna a každé mesto má svojich čudákov. Aj 40. roky priali rôznym postavičkám, ktoré patrili ku koloritu mesta.“

Kniha je rozdelená prehľadne podľa istej chronológie a tematiky. Miestami si stránky vyžadujú dlhšiu čitateľovu sústredenosť. Keďže autor sa snažil podeliť naozaj o všetko, čo túžil vyrozprávať, mnohokrát za sebou nasleduje dlhý chod myšlienok a informácií rôzneho typu. Okrem toho sú stránky obohatené rozsiahlou fotodokumentáciou. Práve tá má za účel napomôcť reálne si predstaviť starú Bratislavu počas 40. rokov. Za nevýhodu možno považovať fakt, že ide o pomerne malý formát. Šebovým zámerom, pravdepodobne, bolo zmestiť do knihy čo najväčší počet z nich. Z prečítaného sa môžete tiež dozvedieť, že taká Uhorská ulica predstavuje súčasnú Obchodnú. Pod spojením „kino Tatra“ sa skrýva dnešné divadlo Astorka. A ak vám nehovorí nič slovo „Firšnál,“ v tejto knihe sa to dozviete.

 „V Bratislave bola otvorená Vysoká škola múzických umení. Budúci herci sa tu budú učiť hrať. Tí najlepší vstupujú do KSČ.“

V daných rokoch prežíval Juraj Šebo svoje rané detstvo. Možno mu teda zazlievať, že práve on sa podujal takémuto podrobnému vyrozprávaniu danej dekády, a pritom bol len dieťaťom? Nie. Na jeho obhajobu - bol veľmi vnímavé dieťa, ako to aj on sám o sebe potvrdil. Žiadna apatickosť voči okoliu a spoločenskému dianiu. Naopak, miesta, na ktorých sa ocitol, sú opísané detailnejšie, a to do najkrajnejších podrobností. Ten, koho táto tematika zaujíma, určite nevyjde naprázdno. Z autorových slov vyžaruje istý nadhľad, zrelosť, racionálne zmýšľanie spojené s hŕstkou dôvtipu. Je poznať, že Juraj Šebo ovláda vysokointeligentný humor a širokú škálu slovnej zásoby.

„Dejiny majú svoju históriu a každá doba má svoje relikvie a fenomény, spojené s určitým obdobím. Niektoré zostávajú, iné sa inovujú a sú aj také, ktoré zmiznú v prepadlisku dejín. Aj štyridsiate roky mali svoje ikony…“

Prostredníctvom knihy Vojnové 40. roky máte jedinečnú možnosť nazrieť do Slovenska tých čias. Kniha vám predstaví rodinu Baťovcov, ozrejmí kaviarenský život, význam slova „pľuvátko“ a mnoho iných relikvií a fenoménov doby. Čitateľ narazí na rôzne ukážky reklám, politických vtipov, autorových trefných poznámok a dokonca kapitol s netypickými názvami ako napríklad: „Týpkovia svojej doby“. Ak ani to nie je to pravé, napravia to stránky kultúry, módy, priemyslu či dopravy. Vyberať si je z čoho, veď z tejto knihy sa dá vyťažiť naozaj veľa.

Kniha Vojnové 40. roky sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu