Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kniha na týždeň: Vraždy podľa Shakespeara

Vraždy podľa Shakespeara
Vraždy podľa Shakespeara (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Názov, ktorý rozhodne upúta, skrýva dobrodružnú náučnú detektívku so zaujímavými zvratmi, malou milostnou aférkou, krvou a prekvapujúcim odhalením. Jednoducho, kniha má pod obalom všetko, čo čitateľa zaujme.

Americká rodáčka z Washingtonu Jenniffer Lee Carrellová študovala na Oxforde, Stanforde a napokon získala titul PhD. z anglickej literatúry na Harwarde. Momentálne žije v Arizone, kde píše pre noviny Arizona Daily Star, pre časopis Smithsonian Magazine a tvorí romány so shakespearovskou tematikou.

Pôvodne pracovala na akademickej pôde, bola učiteľkou histórie a literatúry, keď však dostala od Smithsonian Magazine ponuku napísať prácu „Ako Bard vyhral nad západom“, opustila školu a zahĺbila sa do písania. Spomenutá práca sa zaoberala prekvapivou popularitou, ktorú Shakespearove diela mali medzi baníkmi a kovbojmi na divokom západe.

Kniha Vraždy podľa Shakespeara vyšla pôvodne pod názvom Pochovaný so svojimi kosťami, neskôr bola premenovaná na Shakespearovo tajomstvo. Knihu zaradil Sunday Times do top desiatky, New York Times ju umiestnil do zoznamu bestsellerov a autorka za ňu získala ocenenie Najlepší prvý román od International Thriller Writers. Ďalšie knihy tejto autorky sú Shakespearovo prekliatie a Vystraš ma na smrť.

Román J.L. Carrellovej je dielo, ktoré zaujme nielen dejovou líniou, ale aj množstvom informácií zo života Shakespeara. V celej knihe hľadáme s hlavnou hrdinkou Kate a jej osobným strážcom Benom stratenú hru Cardenio od majstra anglickej literatúry. Presúvame sa z Británie do Nového Anglicka v Amerike, cestujeme Španielskom, aby sme našli jednu z niekoľkých stratených hier, ktoré už storočia nikto nevidel. To, že nepoznáme všetky Shakespearove hry, je fakt, fikciou je konkrétne hra Cardenio, ktorá mala vychádzať zo známeho diela Don Quijote od Miguela de Cervantes. Počas hľadania hry sa na miestach, kde sa naši hrdinovia zastavia, odohrajú také vraždy, aké si sfantazíroval onen majster pera.

„Zlo ľudí obyčajne žije ďalej, dobro sa často s telom pochová,” myšlienka Williama Shakespeara sa nesie celým príbehom, ktorý je nielen dobrodružný, ale aj plný faktov. Dozvedáme sa, že Shakespeare mal rovnakú, ak aj nie väčšiu slabosť pre mužov ako pre ženy. Autorka načrtá zložitú politickú situáciu tej doby a najmä polemizuje o osobnosti, ktorú všetci poznáme ako Shakespeare. Mal to byť obyčajný, prostý človek s ohromným nadaním, fakty však poukazujú na to, že jeho hry musel napísať človek, ktorý bol mimoriadne vzdelaný v literatúre, teórii poézie, politike, histórii a iných vedách. Autorka dokonca načrtáva možnosť, že by mohlo ísť o skupinu osobností, ktoré tvorili pod jedným pseudonymom.

Nemožno zachádzať do detailov, aby som čitateľom neprezradila hlavné zápletky a rozuzlenia. V každom prípade, táto kniha stojí za pozornosť. Vyžaduje si trochu viac sústredenia, nie je to „kávičkové“ dielo, musíte si k nej sadnúť a čítať ju pozorne, aby ste sa nestratili v informáciách, faktoch a výborne spracovaných fikciách, aby vám neušli krásne lyrické obrazy, ani dobrodružná epika. Čo by som knihe trochu vytkla, to sú niektoré siahodlhé pasáže, ktoré dej zbytočne naťahujú a bez ujmy na kvalite románu by sa dali vypustiť.

Kniha Vraždy podľa Shakespeara sa nachádzajú v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Autor recenzie: Veronika Tylková
Autor knihy: J.L.Carrell
Vydavateľstvo: Slovart
Originálny názov: Interred with their bones
Počet strán: 434 strán
Väzba: pevná s prebalom väzba
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 8080854041

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu