Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Misia na Mars úspešná: Marťan

Andy Weir: Marťan
Andy Weir: Marťan (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Povedzme si na rovinu, kto by netúžil po výlete vo vesmírnej lodi? Navštíviť novú planétu, pozorovať hviezdy a kochať sa výhľadom, ktorý máme možnosť sledovať iba v televízii? Téma cestovania vo vesmíre je určite aktuálna a vďaka novým technológiám sa stáva čoraz reálnejšia aj pre bežných smrteľníkov.

Andy Weir prichádza s románom, rozprávajúcim o putovaní Marka. Ten ostal celkom sám na planéte, ktorá sa ho zo všetkých síl pokúša zabiť. Aj keď sa zdala jeho misia spočiatku úspešná, ničivá búrka ho takmer pripravila o život a znemožnila mu kontakt so Zemou. Jeho zásoby potravy navyše ani zďaleka nestačia na prežitie. Postačí mu vynaliezavosť a technické schopnosti na to, aby sa úspešne dopravil späť na Zem? Zbystrite pozornosť, pretože ide o knihu s vynikajúcim nápadom a hlavný hrdina, ktorému nechýba humor, vám určite vyčarí na tvári úsmev.

Som presvedčený o tom, že každý z čitateľov bude sprvu ohúrený anotáciou a celým nápadom putovania po opustenom Marse. Nadšeniu dozaista pomôže aj vyjadrovanie Marka, keďže kniha je písaná prostredníctvom zápiskov do marťanského denníka. Jeho svieže a mladícke rozprávanie sa zaručuje za to, že sa pri knihe nebudete nudiť. Čakáte, že príde slovo “ale”? Po desiatkach strán bez priamej reči vám totiž príbeh začne pripadať ako monológ hlavnej postavy. Je pravdou, že Mark je sympaťák, prihovára sa k vám ako ku kamarátovi, popisuje vám technické úkony, ktoré práve vykonal, aby sa aspoň o krok priblížil k ceste domov, no, tak či tak, v prvej štvrtine knihy nenájdete priamu reč. Aj s tým sa však Andy Weir dokázal neskôr popasovať a pridal scénky zo Zeme, ktoré príbehu veľmi pomohli.

„Každá ľudská bytosť má v sebe zakódovaný základný inštinkt, ktorý ju núti pomáhať druhým. Niekedy to možno tak nevyzerá, ale je to pravda.” 

Marťan zožal vo svete mimoriadny úspech, pýši sa vysokým hodnotením a filmové spoločnosti dokonca odkúpili práva na nakrútenie filmového spracovania. Od debutovej knihy, ktorá v Amerike vyšla len prednedávnom, to rozhodne nikto nečakal. Aké sú hlavné zbrane Marťana? Podľa mňa je to vynikajúci autorov štýl, ktorý vás aj napriek monológom udrží v strehu. Za všetko môže humor a vtip, ktorý Andy Weir knihe dodal. Hlavný hrdina síce rozpráva o pomerne zložitých veciach, ktorým by bežný človek nemusel úplne rozumieť, autor ale knihu pekne odľahčil a urobil čítanie pútavým.

„Na svete nie je veľa ľudí, ktorí sa môžu chváliť tým, že zdemolovali vesmírnu loď za tri miliardy dolárov. Som jedným z nich.”

Ďalšou odlišnosťou Marťana od ostatných kníh je veľmi malé množstvo postáv, ich počet ale ku koncu knihy stúpa. Marka sleduje celý svet a aj keď o svojich fanúšikoch nevie, jeho putovanie sa zapísalo do dejín. To, ako sa príbeh skončí, však budete musieť zistiť sami.

Marťan je príjemné čítanie a na chuť mu môže prísť každý fanúšik sci-fi kníh, v ktorých sa neustále niečo deje. Pripravte sa na poriadnu jazdu, pri ktorej zabudnete na všetko skutočné a spoznáte príbeh nikdy sa nevzdávajúceho “marťana”.

Kniha Marťan sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu