Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

100 zábavných pokusov pre školákov

Fyzika na dvore
Fyzika na dvore (Zdroj: PR článok)

S touto knihou sa veru nudiť nebudete. Darujte ju svojmu školákovi, či študentovi a máte chvíľu pokoja:) Knižka Fyzika na dvore prináša 100 návodov k jednoduchým, ale zábavným fyzikálnym pokusom, ktoré si na dvore alebo v záhrade môže vyskúšať skutočne každý.

Experimentovať môžete nielen s obyčajnou vodou, ale aj so svetlom, teplom, vzduchom, rastlinami, drobnými živočíchmi a pod. Navyše všetky uvedené pokusy sa dajú realizovať použitím bežne dostupných pomôcok, ako sú PET fľaše, špajdle, korkové zátky, poháre, sviečky, olej, atrament ai.

Mnohé pokusy sú veľmi atraktívne, medzi najobľúbenejšie patria tie, kde niečo „vybuchuje“. Práve oni môžu pritiahnuť všetkých odvážnych experimentátorov , aby im spestrili čas.

Tak napríklad si môžete vyrobiť papier. Potrebujete na to staré noviny, mixér, vedro, rámček so sieťkou a molitanovú špongiu. V knihe je presný postup, ktorým si vyrobíte vlastný papier. Na podobnom princípe sa vyrába recyklovaný papier. Papier môžete za mokra dokonca ešte prizdobiť podľa vlastnej fantázie okvetnými lístkami, rozmočeným čajom alebo nastrúhanou voskovou pastelkou.

Máte radi banány? Tak ich naučte, aby sa ošúpali samé, radí knižka Fyzika na dvore. Potrebujete sklenenú fľašu od kečupu, banán, papier a zápalky. Na banáne ošúpte kúsok šupky od špičky. Do fľaše vhoďte pokrčený zapálený papier a banán nasaďte ošúpanou špičkou do fľaše. Banán sa postupne nasaje dovnútra a sám sa ošúpe. Po dohorení totiž vznikne vo fľaši podtlak, preto sa banán nasáva dnu.

V knižne nájdete aj kapitoly, pri ktorých je napísané: Všetky pokusy z tejto kapitoly vykonávajte vonku a pod dozorom dospelých. Patrí tam povedzme Kolový gejzír, Octová raketa, Výbuch vo fľaši, alebo Horiaca loptička. Vyskúšajte si to – rozšliapnite pingpongovú loptičku na placku a zabaľte do alobalu. V alobale ponechajte malý otvor, aby ste mohli loptičku zapáliť. Horí dobre a otvorom z alobalu šľahá silný plameň, pokiaľ celá loptička nezhorí.
Pingpongové loptičky sa totiž vyrábajú z celuloidu, ktorý je silne horľavý. Otvor poslúži na zapálenie a prívod vzduchu. Za šera plameň vynikne ešte lepšie.

V poslednej kapitole Čo dokáže sila sa napríklad môžete presvedčiť, ako sa lopta kotúľa do kopca, ako môžete plastovou rúrkou vychýliť prúd vody bez toho, aby ste sa ho dotkli, a kniha Fyzika na dvore vás tiež naučí, ako bezpečne prepichnúť balónik.

S knihou Fyzika na dvore zistíte, že všetko, čo sa učíte v škole na hodinách fyziky, môže byť nielen užitočné, ale často aj veľmi zábavné!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu