Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KNIHA NA TÝŽDEŇ: Paul Hoffmann: Pod krídlami smrti

Paul Hoffmann: Pod krídlami smrti
Paul Hoffmann: Pod krídlami smrti (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Osud hrdinov sa zavŕši. Kruh sa uzatvára, keď anjel skazy rozprestrie svoje krídla a celý svet čaká na rozhodujúcu bitku. To je záverečný diel trilógie Ľavá ruka boha.

Hlavný hrdina Thomas Cale, smrtiaci anjel skazy, ktorého sužuje nevídaná choroba, sa lieči v kláštore na Cypre. No i tam musí byť stále v strehu, pretože ho, okrem duševne chorých pacientov, ohrozujú aj dávni nepriatelia. Tí si najali krvilačných zabijakov. Cale na svojich mladých pleciach nesie osud celého ľudstva, ktoré má podľa proroctva zničiť, no on sa ho snaží zachrániť od nebezpečného a šialeného spasiteľa Bosca. Nepriatelia sa mobilizujú a dlho očakávaná vojna sa každým dňom stáva reálnejšou.

,,Záujmy a túžby ľudí často nesmerujú k tomu, čo je správne. Pochytí ich úzkosť, lebo sa usilujú dosiahnuť cieľ za každú cenu. So súžením sa vyrovnávajú rozličným spôsobom - buď ho potláčajú, alebo presvedčia sami seba, že ich konanie je v skutočnosti jediné možné.“

Od veľkolepej série sa nedá čakať nič iné ako grandiózne finále, ktorým kniha Pod krídlami smrti aj naozaj je. Príbeh vás doslova strhne, a to nielen prostredníctvom neuveriteľných a šialených bitiek, ktorých je neúrekom, ale aj vďaka silným, neohrozeným a zároveň súcitným hlavným hrdinom. S Caleom sa život nemaznal a jeho zatrpknutosť, či veľmi drzé správanie, dodávajú celej knihe závan reálnosti a uveriteľnosti. Autor sa pohral s jeho postavou tak, aby v očiach prostých ľudí vyzeral ako anjel skazy, ktorý prišiel na svet len s jediným poslaním – vyvraždiť celé ľudstvo. Boh by tak mohol začať odznovu s prázdnym štítom.

Paul Hoffman má veľmi zaujímavý štýl písania. Dej celej trilógie značne ovplyvňujú jeho skúsenosti z detstva - bol vychovávaný prísnymi katolíckymi mníchmi, ale do rozprávania sa dostávajú aj prvky fantasy literatúry, ktoré na záver okorení opäť príbehmi z reálneho sveta. On sám v závere knihy Pod krídlami smrti spísal súboje, ktoré boli inšpirované skutočnými udalosťami.

,,Pochybujem, že Boh s tým mal niečo spoločné. Žena, ktorá ma zachránila, sa nepodobá na anjela. Možno za mnou po celý čas stojí diabol.“

Kniha Pod krídlami smrti je opäť písaná z viacerých pohľadov, a preto vidíme aj udalosti, ktoré sa odohrávajú mimo Caleov obzor. Dej príbehu je pútavý, striedajú sa napínavé časti v podobe bojov s tými oddychovými v podobe politických intríg, ktoré nemôžu chýbať pri žiadnej väčšej vojne.

V závere knihy sa nachádza esej, ktorá má čitateľom vysvetliť, ako vlastne vzniká takýto svet, odkiaľ autor čerpal inšpirácie a prečo príbeh formuloval týmto zvláštnym štýlom. Rozhodne každému odporúčam prečítať si tieto dodatky ku knihe. Možno sa potom budete na celú sériu pozerať úplne iným pohľadom.


Autor recenzie: Lucia Čulenová
Autor knihy: Paul Hoffman
Vydavateľstvo: Ikar 
Počet strán: 424 strán
Väzba: pevná s prebalom väzba
Jazyk: slovenský jazyk
Originálny názov: The Beating of his Wings
ISBN: 9788055136523

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu