Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Život sa nás nepýtal

Život sa nás nepýtal
Život sa nás nepýtal (Zdroj: ipark.sk)

BRATISLAVA - Spleť vzťahov, ktoré nevedno analyzovať, nieto sa im ešte vzoprieť. Skrátka, prídu vtedy, keď ich očakávame najmenej. Nevedomky ovplyvnia každý jeden deň nášho života a je len na nás, či sa im podvolíme, alebo ich pôsobenie nadobro zastavíme.

Život sa nás nepýtal je v poradí piatym dielom Ruženy Scherhauferovej. Veľmi pútavá kniha prináša realisticky príbeh o žene a jej odhodlanosti znova sa postaviť na nohy, napriek tomu, že hrdinku naďalej prenasleduje nepekná minulosť v podobe listovej korešpondencie. Samotný názov čitateľovi toho veľa napovie, no zároveň v ňom vyvolá zmätok, ktorý ho donúti nazrieť do tajov stránok.

Román Život sa nás nepýtal je rozdelený na tri časové línie, pretkané rokmi života Kristíny Bánovskej. Dievčaťa, žijúceho neďaleko Bratislavy, ktoré zostane poznačené istou nepríjemnou udalosťou desiatky rokov. Píše sa rok 1982 a maturantku Kristínu čaká posledný rok na strednej škole. Počas prázdnin, strávených na východe Slovenska, s najlepšou priateľkou Ivicou spoznávajú dvoch mladíkov. Kiežby len vedela, ako jej práve jeden z nich zasiahne do života. „A hoci ich posledná možnosť byť spolu, bola najkrajšia. V ten večer sa pod holým nebom zrodila medzi nimi láska. Krehká a vzácna.“

Knihy o láske sú pomerne často ľahko predvídateľné. Samotní čitatelia od nich neočakávajú sprvu priveľa. Pletky, zavŕšené šťastným koncom, kde si konečne hlavná hrdinka vyberie toho pravého. Omyl. Život sa nás nepýtal sa úplne vymyká z tohto vzorového rámca a prináša úplne iný rozmer.

Láska Michala a Kristíny sa pomalými, ale o to ráznejšími krokmi blíži k nemilosrdnému odlúčeniu. Prázdniny sa končia a diaľka je jednou z príčin vyslovenia nechceného, i keď potrebného slova, akým je zbohom. To ale Michala nezastaví pred poslednou možnosťou navštíviť svoju milovanú. Avšak, pôjde o najväčšiu chybu, akú kedy mohol spraviť. Práve v túto osudnú noc skončia obidvaja zranení po nešťastnej havárii na motorke.

„Na prvú lásku nezabúdame. Je čistá a priezračná ako horská bystrina a úprimná ako dobré priateľstvo. Zostáva ukrytá hlboko v nás, v našom vedomí a vždy si na ňu spomenieme, keď nám je ťažko. Možno preto, že nám život niekedy ublíži viac ako ona, vtedy, pred rokmi.“ 

S extrémnou dávkou šťastia obaja prežijú, no odlúčeniu už nezabránia. Ich láska bola natoľko silná, že zanechá v kútiku duše príjemnú spomienku na tieto spoločne strávené chvíle. Po čase sa obaja rozhodnú ísť ďalej, hľadať svoju vlastnú cestu plnú šťastia. Podarí sa im to? Zanevrú na prvú lásku, alebo si opäť nájdu k sebe cestu a začnú tam, kde nemohli pokračovať vo svojej mladosti?

Nenechajte sa oklamať nie veľmi vhodným výberom obálky, ktorý nepôsobí príliš atraktívne. Táto autorkina voľba viac uškodí, ako nadchne. Život sa nás nepýtal. Skúste sa ho opýtať vy. Ako? Tak, že siahnete práve po tejto knihe.

Alena Roháčová

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu