Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Som bosorka: Čítanie plné tajomna, záhad a mágie

Vita Jamborová: Som bosorka Zobraziť galériu (2)
Vita Jamborová: Som bosorka (Zdroj: ipark.sk)

BRATISLAVA - Som bosorka je hrubá fantasy kniha od takmer slovenskej autorky s prímesou tajomna, záhad a, samozrejme, mágie. Vita Jamborová sa narodila a detstvo prežila v malom mestečku na Ukrajine. Po maturite sa spolu s rodičmi presťahovala do Prahy a neskôr na Slovensko, kde zostala doteraz. Vita väčšinou píše dobrodružno-romantické knihy s prímesou detektívky. Som bosorka je jej jediná odbočka k fantasy žánru.

Pôvabnú červenovlasú Adrianu zaujal kamarátkin prsteň nevšedného tvaru s rubínovým očkom. Keď si ho nastokla na prst, zasiahla ju neuveriteľne silná vlna záhadnej energie. V tej chvíli pochopila, že získala nadprirodzené schopnosti. Netušila však, že vďaka nim vykročí na osudom určenú cestu, aby splnila svoje poslanie. Nastúpi do tímu bohatého hľadača pokladov ako jeho asistentka a zúčastní sa na pátraní po záhadnej starožitnosti. To jej privedie do cesty dvoch osudových mužov, s ktorými prežije intenzívny vzťah. Keď prichádza okamih voľby, je pre ňu veľmi ťažké vybrať si lásku jedného z nich.

Kniha Som bosorka sa začína zhurta, čitateľ je okamžite vhodený do neznámych vôd, v ktorých sa bude musieť naučiť orientovať. Vďaka tomuto prudkému úvodu sa kniha javí ako dobre napísaná fantasy pre ženy. Avšak prvý dojem nebýva vždy ten pravý – publikácia postupom času stráca na atraktívnosti a čitateľnosti. Čím viac som sa do knihy ponárala, tým viac som sa v deji strácala, veľa ráz som bola znudená vďaka množstvu hluchých miest. „Až príde môj čas a ja sa budem pozerať na svoj život spätne, budem si vedieť vybaviť veľa vecí, pre ktoré stálo za to žiť.“

Je ťažké čítať knihu, v ktorej vám hlavná hrdinka začne liezť na nervy už po pár stránkach. Adriana bola síce dospelá, ale v mnohých ohľadoch sa tak vôbec nesprávala. Jej činy boli nelogické a rozhodnutia zmätené. Celý Adrianin charakter bol veľmi plytký a nedozretý.

„Mal slabosť pre čary a záhady a odkedy spoznal moje tajomstvo, musela som mu občas predvádzať, čo všetko dokážem. Tešil sa pritom ako dieťa, ale mne to robilo tuším ešte väčšiu radosť ako jemu.“

Napriek tomu, Vita Jamborová je veľmi dobrá autorka, ktorá vie písať pútavé dobrodružné príbehy. Tento štýl písania sa síce odrazil aj v knihe Som bosorka, no zachrániť ju nedokázal, fantasy proste autorka písať nevie. Knihu by som odporučila len skalným autorkiným fanúšikom, ktorí ju budú vedieť oceniť. Ak ste sa však s jej tvorbou ešte nestretli, siahnite radšej po inej knihe, pretože Som bosorka by vás mohla úplne odradiť od tvorby Vity Jamborovej.

Fantasy plnú tajomna, záhad a mágie Som bosorka nájdete v internetovom obchode iPark.sk>>

Kniha na týždeň je projekt TASR, ktorý pripravujeme v spolupráci s recenzným portálom www.book.review.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu