Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ken Follett: Zima sveta

Ken Follett: Zima sveta
Ken Follett: Zima sveta (Zdroj: Tatrab)

Prvý diel výnimočnej historickej epopeje Pád titanov od Kena Folletta sa stal medzinárodnou senzáciou a vyhlásili ju za „prenikavú a fascinujúcu knihu, ktorá vás pohltí na dni a týždne.

Prvá svetová vojna skončila. Ale mier je len klamlivý. V Nemecku Führer predpovedá svojmu národu veľkú budúcnosť. V USA sa prezident musí vyrovnávať s následkami hospodárskej krízy. A v Rusku nádej, ktorú mala priniesť revolúcia, zhltne teror boľševikov. Zima sveta, druhý diel ságy Storočie, rozpráva príbeh ďalších generácií rodín známych z Pádu titanov. Jedni zatvárajú oči pred neprávosťou, druhí jasne chápu, čo sa deje v mene ideológie. Hrdinstvo a tragédia, prispôsobenie sa a vzopretie, láska a nenávisť vytvárajú osudnú spleť na pozadí druhej svetovej vojny, ktorá bola obrovským historickým zlomom. S hrmením zbraní prišlo aj nové usporiadanie sveta.

Berlín v roku 1933 prežíva hlboké zmeny. Jedenásťročná Carla von Ulrich sa snaží pochopiť napätie narúšajúce pokojnú atmosféru v jej rodine, zatiaľ čo Hitler posilňuje svoje postavenie v Nemecku. Na návštevu prichádzajú matkina neohrozená priateľka a bývalá poslankyňa parlamentu Ethel Leckwithová a jej syn, študent Lloyd, ktorý sa zakrátko na vlastnej koži presvedčí o brutálnej realite nacizmu. Lloyd sa stretne aj so skupinou Nemcov rozhodnutých postaviť sa proti Hitlerovi. Sú však ochotní zájsť do krajnosti a zradiť svoju vlasť? Podobných ľudí úzkostlivo sleduje aj Voloďa, Rus so žiarivou budúcnosťou vo výzvednej službe Červenej armády. Následný medzinárodný stret vojenských síl a osobných presvedčení zmetie všetkých od Cable Street vo východnom Londýne po Pearl Harbor na Havaji, od Španielska po Stalingrad, od Drážďan po Hirošimu. V Cambridgei Lloyda neodolateľne očarí krásna Američanka z vysokej spoločnosti Daisy Peškovová, ktorá reprezentuje všetko, čo neznáša jeho ľavicová rodina. No Daisy viac zaujíma šľachtic Chlapec Fitzherbert – amatérsky pilot, milovník večierkov a popredný činiteľ Britskej únie fašistov. V Berlíne Carla potajomky zbožňuje zlatého chlapca Wernera. No nič sa neuskutoční, ako očakávali, lebo ľudské životy aj nádeje sveta zničí najväčšia a najkrutejšia vojna v dejinách ľudstva.

Mnohí kritici nazvali Follettovo dielo trýznivou lekciou dejepisu, či nezvyčajným dejinným eposom. S tým môžeme len súhlasiť, lebo autorova sila popri vynikajúcich fundovaných rešeršiach spočíva vo vykreslení komplexných postáv, ktoré sa počas deja dostávajú do konfliktov. A čas pred druhou svetovou vojnou a po nej je na to ako stvorený.

Čitateľ pohltený dejom sa stáva jeho priamym účastníkom a ani si neuvedomuje, že je len konzumentom vzrušujúcej knihy. Ak by sme mali posolstvo Zimy sveta vyjadriť jedinou vetou, určite by sme poznamenali – je to hlboké plaidoyer proti vojne a diktatúre každého druhu.

Kniha Zima sveta vychádza vo vydavateľstve Tatran a je k dispozícii v online i kamenných kníhkupectvách>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu