Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MAGDALÉNKA A ŠKRIATKOVIA

MAGDALÉNKA A ŠKRIATKOVIA Zobraziť galériu (2)
MAGDALÉNKA A ŠKRIATKOVIA

Mať v dome škriatkov, to musí byť sveta žiť! Malá Magdalénka býva v domčeku s červeným komínom, kde sa dlhšie nič zvláštne nedeje. Ale to len do chvíle, kým sa nepokazí jeden starý budík, z ktorého vykukne malý škriatok v plechovej kacabajke menom Tiktak.

Magdalénka si ide oči vyočiť, no nie od strachu, ale od prekvapenia a radosti. Tiktak dievčatku vysvetlí, že život škriatkov už dávno neprebieha kdesi za humnami v lese, ich modernou úlohou je starať sa o všakovaké prístroje a prístrojčeky v domácnosti a zabezpečovať ich plynulý chod. A tak postupne okrem Tiktaka z budíka spoznávame aj ďalších malých kamarátov: Halóhaló je z telefónu, Palček z vane, Zajlabka z gramofónu...

Len jeden z verných služobníčkov sa akosi nevie zaradiť. Malému Motkoškovi nielenže ešte nenarástol ani chlp na brade, ale bračekovia mu pridelili nevábnu úlohu: píliť drevené nohy na starom zelenom kresle vždy, keď si stará mama trocha zdriemne. Lenže Motkoška začína jeho práca čoraz viac otravovať, veď je z neho už kus poriadneho škriatka a zvládol by aj zodpovednejšie zamestnanie. Škriatkovská rada však Motkoškovi príliš nedôveruje, preto sa za neho musí prihovoriť samotná Magdalénka. Ako to celé dopadne?

Možno tí z vás, ktorí už svoje detstvo majú dávno za sebou, budú poznať odpoveď. Veď pôvabná detská knižka Magdalénka a škriatkovia (Perfekt) vyšla prvý raz v roku 1982 a odvtedy nielenže uplynuli viac ako tri desaťročia, ale zmodernizovali sa aj mnohé domáce spotrebiče. Roky však neubrali nič z krásy hravého pera spisovateľky Libuše Friedovej a vtipných ilustrácií Ivana Popoviča. Napriek tomu, že v rozprávke sa po celý čas neobjavujú nijaké dospelé postavy, rozmanité ľudské charaktery výborne suplujú škriatkovskí hrdinovia.

Magdalénka, ako typické dobroprajné a veselé dievčatko, sa s láskou stará o nových kamarátov a citlivo reaguje na každú krivdu voči bezbrannému huncútovi Motkoškovi. Kniha je bohatá na humorné situácie, všakovaké slovné hračky a básničky a popri dynamickom deji vyžaruje hrejivý pocit bezpečia. Taký potrebný v dnešnom rýchlom a neistom svete.

Diana Mašlejová

Recenzie na nové knihy nájdete v knižnej revue 23 (vychádza 13. novembra)!

MAGDALÉNKA A ŠKRIATKOVIA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Knižná revue)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu