Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VEĽKONOČNÁ INŠPIRÁCIA...

Ježiš Nazaretský Zobraziť galériu (2)
Ježiš Nazaretský (Zdroj: Knižná revue)

Knihou Ježiš Nazaretský - Prológ. Ježišovo detstvo zavŕšil dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. trilógiu, ktorej prvý diel vyšiel v roku 2007 s podtitulom Od krstu v Jordáne po premenenie a druhý v roku 2011 s podtitulom Od vstupu do Jeruzalema po zmŕtvychvstanie. Všetky tri diely sú v ponuke vydavateľstva Dobrá kniha.

Zámerom pri ich tvorbe bolo sprístupniť dnešnému človeku učenie a pôsobenie Ježiša cez interpretáciu kníh Nového i Starého zákona; a nielen to: Josef Ratzinger - Benedikt XVI. chcel predovšetkým priblížiť jeho osobnosť, život, dať možnosť čitateľom porozumieť evanjeliovým udalostiam a vnímať ich kontext. Kontext nielen duchovný či teologický, ale aj historický. Autor chcel čo najviac zreálniť Ježiša, vykresliť ho v dobe a spoločnosti, v ktorej žil, zasadiť ho do danej situácie a z nej potom vyvodzovať dôsledky dočasných udalostí s presahom do budúcej cirkvi i večnosti. Neveriaci môžu čítať toto dielo ako biografiu Ježiša, veriaci v nej nájdu potvrdenie svojej viery i kresťanských právd.

Aktuálny posledný diel mal byť chronologicky prvý - dokonca by som z vlastnej skúsenosti doporučil, že ak máte v pláne prečítať trilógiu, začnite práve Ježišovým detstvom. Je totiž rozprávačsky mimoriadne ústretový, je prológom Ježišovho verejného účinkovania, no zároveň akoby úvodom k dvom ďalším častiam. Detstvo a mladosť Ježiša sú v evanjeliách zachované poskromne, venuje sa im v krátkosti len Matúš a Lukáš. Pre Benedikta XVI. sú to aj tak bohaté zdroje inšpirácie pre výklad témy od určenia ľudského a božského pôvodu Ježiša (autor nekompromisne obhajuje počatie z Ducha Svätého), cez zvestovanie, narodenie v Betleheme, klaňanie mudrcov až po obraz dvanásťročného Ježiša v chráme. Uvedomujem si, že sú to epizódy typické pre Vianoce, no práve dvanásťročný Ježiš v chráme naznačuje paralelu aj s predveľkonočným obdobím. Počas spiatočnej cesty zo sviatkov Paschy v Jeruzaleme sa Jozefovi
a Márii Ježiš stratí a nájdu ho až na tretí deň v chráme, kde žasnú nad jeho múdrosťou. Tri dni bez Ježiša poukazujú na tri dni smrti od ukrižovania po zmŕtvychvstanie, kľúčových udalostí Veľkej noci. Sú to tri dni očakávania a očakávanie je jedným z najkrajších univerzálnych motívov kresťanstva: očakávanie narodenia a zmŕtvychvstania, ale aj posledného príchodu... Čítanie knihy Ježiš Nazaretský - Prológ. Ježišovo detstvo tak môže zintenzívniť duchovné prežívanie týchto dní.
Radoslav Matejov

Ďalšie recenzie náboženskej literatúry si môžete prečítať v Knižnej revue 6 (20. marca)!

VEĽKONOČNÁ INŠPIRÁCIA...
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Knižná revue)

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu