Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Skutočný príbeh z terezínského geta

Skutočný príbeh z terezínského geta
Skutočný príbeh z terezínského geta

BRATISLAVA – Už čoskoro sa na pultoch kníhkupectiev objaví príbeh, ktorý čakal na vydanie v autorkinom rodnom jazyku viac ako 30 rokov. Osud poetky a spisovateľky Dagmar Hilarovej poznamenal pobyt v terezínskom gete, kam bola krátko pred svojimi pätnástimi narodeninami transportovaná. Jej denník, ktorý si neprávom prisúdila iná autorka, už získal tri významné medzinárodné ocenenia. Titul Nemám žiadne meno vychádza vo Vydavateľstve Fragment 16. 4. 2012!

Krátko pred dovŕšením pätnásteho roka života bola budúca česká poetka a spisovateľka Dagmar Hilarová transportovaná do terezínskeho geta. Strávila tu viac ako dva roky a po celý ten čas si písala denník. V jej zápiskoch je zaznamenané všetko o živote v koncentračnom tábore. Z pohľadu mladého človeka, ktorý by mal byť plný ideálov, je opis o to realistickejší. Prvá veľká láska, priateľstvá, utrpenie, bezvýchodiskovosť situácie. To všetko je opísané v terezínskom denníku, ktorý vychádza aj v slovenskom jazyku pod názvom Nemám žiadne meno, ako si to jeho pravá autorka vždy priala.

Po návrate z koncentračného tábora chcela Dagmar Hilarová zaistiť vydanie svojho denníka. Rukopis zverila s dôverou a tiež čiastočne vzhľadom k neznalosti jazyka holandskej spisovateľke  Miep Diekmannovej. Tá sa zachovala neserióznym spôsobom, denník vydala v holandskom jazyku a knihu označila za svoje dielo. Boj českej autorky s holandskou stranou bol neúspešný. Originál rukopisu a nezvratné dôkazy o autorstve zanechala autorka vo svojej poslednej vôli svojmu synovi, ktorý vydaním knihy plní posledné prianie svojej matky. Za autorstvo Dagmar Hilarovej sa postavil tiež Jiří Pavel (brat spisovateľa Otu Pavla), ktorý je jednou z hlavných postáv príbehu a terezínskou láskou autorky.  

Kniha Nemám žiadne meno, vydaná pod menom Miep Diekmannovej, získala už tri významné literárne ocenenia: Zlatý kľúč (1981), Premio d´Oro (1982) a cenu Janusza Korczaka IBBY (1983).

Denník je doplnený o nádherné autorkine básne, ktoré zanechajú v čitateľovi ešte hlbší dojem z celého príbehu.

Anotácia

Neuveriteľný príbeh o osude českej poetky a spisovateľky Dagmar Hilarovej, ktorá ako pätnásťročná strávila dva roky v terezínskom gete.

Knihu vydala pod svojím menom  holandská spisovateľka Miep Diekmannová, ktorá si autorstvo neprávom prisúdila potom, čo jej skutočná autorka dôverčivo zverila svoj rukopis. Po vyše tridsiatich rokoch vychádza autorské dielo Dagmar Hilarovej v českom jazyku, ako si to vždy priala.

145 x 205 mm, viaz., 96 strán, 6,99 €

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu