Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pavol Rusko: Pre ANO je neprijateľná spolupráca s KSS a KDH

Pavol Rusko
Pavol Rusko

Rozhovor s predsedom Aliancie nového občana Pavlom Ruskom vznikol v rámci projektu Infovoľby, ktorý tlačová agentúra SITA realizuje v spolupráci s občianskym združením Memo 98, odpovedali predsedovia strán alebo volební lídri na rovnaké otázky, ktoré súviseli s hlavnými volebnými programovými cieľmi ich politických subjektov.

Ktorý politický subjekt je pre vás po voľbách prijateľný na spoluprácu, ktorý nie?

Pre ANO je neprijateľná spolupráca s KSS a KDH.

O ktoré posty vo vláde by ste mali záujem?

Je to vždy vecou vzájomných dohôd. V tejto chvíli je predčasné hovoriť o našom záujme o vládne posty. Našim záujmom je predovšetkým to, aby táto krajina mala demokratickú vládu, ktorá tu bude pre občanov.

Ako si predstavujete ďalšie fungovanie regionálneho školstva?

Aby aj tam platilo, že moderná škola sa rovná internet a povinná angličtina. Tiež, aby sa náboženstvo vrátilo kam patrí, teda do rodín a na faru. No a samozrejme nám je jasné, že práve regionálne školstvo bolo a je dlhé roky na konci záujmu kompetentných, čo nepovažujem za správne.

Ste za spoplatnenie vysokoškolského štúdia?

Určite len v prípade ak bude vysoké školstvo na požadovanej úrovni. Platiť treba len za kvalitu a nie preto, že tak niekto rozhodne. Poznatková spoločnosť sa dá budovať len s kvalitným vzdelávacím systémom. Školskú reformu treba robiť od materskej školy po vysokú školu - ucelene ako jeden systém. Potom môžeme hovoriť aj o spoluúčasti študenta na financovaní štúdia.

Akým spôsobom by ste riešili situáciu v zdravotníctve?

Tak ako aj v iných nadstavbových oblastiach. Treba najskôr na zdravotníctvo, rovnako ako na školstvo zarobiť. Bez dostatočného množstva prostriedkov sa bude o zmenách iba rozprávať, no nebude ich možné uskutočniť v praxi. Štát musí platiť za svojich zamestnancov plnú výšku zdravotného poistenia. Zdravotnícke zariadenia sa nesmú ďalej zadlžovať a musia smerovať k minimálne vyrovnanému hospodáreniu. ANO chce zabezpečiť kvalitnú, efektívnu a dostupnú zdravotnícku starostlivosť pre občanov. Ekonomicky sa budeme snažiť o to, aby poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre deti do 6 rokov a starých ľudí nad 70 rokov smerovalo k jej bezplatnému poskytovaniu. Budeme sa snažiť, aby v každom regióne bola jedna štátna nemocnica, ktorá vie poskytnúť základné a urgentné služby a FN budovať na špičkové služby, aby sa priblížili úrovni vo vyspelých štátoch EÚ.

Ako vidíte pokračovanie reformy v sociálnej sfére?

Tak ako všetky reformy aj reforma v sociálnej oblasti potrebuje úpravy. Také, ktoré prinesú ľuďom niečo viac, ako maľovanie reformy na ružovo. Zavedením modernej dane chceme zjednodušenie celého systému sociálnych dávok. Budeme sa usilovať presadiť pre starodôchodcov 13-ty dôchodok a pre mamičky vyšší materský príspevok. Naša sociálna politika je zameraná na podporu mladých rodín, na podporu detí, ale aj seniorov- teda tých, ktorých dopady necitlivých reforiem bolia najviac. ANO bude presadzovať predĺženie doby vyplácania materského (ako nemocenskej dávky) zo súčasných 28 týždňov na 52 týždňov, ako aj zvýšenie denného vymeriavacieho základu z 55% na 70%.

Akým spôsobom chcete prispievať k ďalšiemu stieraniu regionálnych rozdielov?

Spôsob je len jeden a to vytváraním nových pracovných miest. Čokoľvek iné je iba prázdne mlátenie slamy. ANO má v programe vytvorenie 25-tich priemyselných parkov a 50 tisíc pracovných miest. Toto je jediný spôsob, ako pomôcť regiónom.

Ako vidíte daňovú politiku štátu do budúcnosti? Ste za pokračovanie súčasnej daňovej politiky, prípadne navrhujete nejaké zmeny? Aké?

Sme za zníženie a zjednotenie daní a odvodov. My sme to nazvali Moderná daň a spočíva v tom, že sa obmedzí dvojsmerný tok peňazí. Na jednej strane totiž platíme štátu dane a odvody a na druhej štát vypláca sociálne dávky a rôzne podpory. Chceme zjednodušiť tento systém tak, aby človek ktorý platí napr. 4000 Sk v daniach a odvodoch a dostáva 3500 korún v rôznych sociálnych dávkach, platil štátu len 500 Sk. Má to veľa výhod, no spomeniem jednu: odpadne armáda úradníkov, ktorá tento zložitý proces riadi a už ju nebude treba platiť.

Slovenská justícia ma stále problémy s prieťahmi v konaní? Ako by ste riešili tento problém?

Ak nenastane zvýšenie počtu sudcov úmerne k rastúcemu počtu prípadov, tak tento problém sa nebude dať rozumne vyriešiť. ANO vidí neúmernú zaťaženosť súdov na jednej strane a na druhej strane nezmyselné zriadenie Špeciálneho súdu, ktorí nás stojí milióny korún. Veď len režim ochrany je veľmi nákladný. A pritom všetky závažné prípady súdia okresné súdy. Spomenie len prípad Mikuláša Černáka, ktorého nakoniec súdil Okresný súd v Ilave. Tak načo nám je Špeciálny súd?

Máte pripravené riešenia pre zlepšenie bezpečnostnej situácie v krajine?

V prvom rade treba doslova preorať nešťastnú policajnú reformu, ktorá bola robená nepremyslene a populisticky. Nejde ruka v ruke ani len s reformou súdnictva. Tam kde je súd nie je polícia, alebo naopak. Doplatili na ňu policajti, ale najmä samotní občania. Tí vidia dnes policajtov akurát keď vyberajú pokuty, alebo ak ich vykradnú. A na výsluchy cestujú desiatky kilometrov. V oblasti bezpečnosti budeme pozornosť venovať sprehľadneniu boja proti organizovanému zločinu, ktorý bude vychádzať zo zásad dôrazného potláčania ekonomickej trestnej činnosti, drogovej kriminality, a korupcie. Chceme, aby sa viac robilo, ako rozprávalo. Mimoriadnu pozornosť budeme venovať potláčaniu všetkých prejavov rasizmu, intolerancie a xenofóbie. A za úplne samozrejmé považujeme presadenie vyšších investícií do kvalitného materiálno-technického vybavenia Policajného zboru. V neposlednom rade ANO chce odpolitizovanie polície a zrušenie možnosti odvolávania policajtov bez udania dôvodu ministrom vnútra, ktorý je vždy politikom, keď takúto možnosť nemá ani prezident Policajného zboru. ANO bude podporovať spoluprácu obcí a miest so základnými útvarmi polície /niektoré treba najskôr zriadiť, pretože ich bývalý minister vnútra zrušil / v rámci programu "Sused - Susedovi", participáciou občanov v boji s trestnou činnosťou , najmä proti krádežiam a násilným trestným činom.

Veľa sa hovorí o stále širokej štátnej správe? Mienite v tejto oblasti robiť nejaké kroky?

Ešte stále nenastala u nás úplná zmena v prístupe štátneho úradníka k občanovi, aj keď isto všetkých nemožno hádzať do jedného vreca. Štátna správa je pre občana neprehľadná a komplikovaná. Problém je i korupcia štátnych úradníkov, ktorí ešte stále dávajú radi zaplatiť za svoje rozhodnutia. Dokonca v ANO sme toho názoru, že korupcia má stúpajúci trend a ak boli nejaké prípady odhalené, buď neboli doteraz odsúdené, alebo išlo doslova o malé ryby.

Je vaša strana spokojná so zahraničnopolitickým smerovaním Slovenska?

K zahraničnopolitickej orientácii našej krajiny nemáme vážnejšie výhrady.

Ste za to aby Slovensko vstúpilo v roku 2009 do eurozóny? V prípade nesúhlasu, aké ďalšie kroky navrhujete?

Treba citlivo zvažovať každý krok našej krajiny. Vstup Slovenska do eurozóny je však súčasťou integračných procesov našej krajiny a tak sa treba naň i pozerať. Ak sme raz vstúpili do EÚ, tak vstup do eurozóny je prirodzený.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu