Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Markíza si koleduje o problém: Ale veď TOTO je protizákonné!

Súťažiaci v šou Farma Zobraziť galériu (5)
Súťažiaci v šou Farma (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - Pozor na to! Siedmu sériu markizáckej reality šou Farma sprevádza od jej štartu viacero problémov. Posvietili si na ňu už aj hygienici a manipulácia s mŕtvymi zvieratami tiež nebola úplne v poriadku. A teraz si televízia znova koleduje. Súťažiaci boli totiž vyslaní do lesa zbierať parožie a jelenie zhody - tým však vážne porušujú zákon.

Súťažiaci z markizáckej reality šou Farma čelia na statku naozaj drsným podmienkam. Plnia náročné úlohy, spia na sene a ani s jedlom to nie je práve ružové. Včera večer sa preto trojica farmárov musela vydať na náročnú cestu do hôr, aby sebe a svojim kolegom z projektu priniesla sladký med. 

No hoci sa odvážlivci počas túry báli len divej zvery a toho, ako prežijú noc, obavy by mali mať aj z iných vecí. Hospodár im totiž prikázal, aby v lese zbierali parožie. „Vyšli trojicu farmárov okamžite pozbierať parožie a jelenie zhody do lesa nad Farmou. Isto tam v týchto dňoch nájdu dostatok na naplnenie jedného koša,“ zneli inštrukcie od Martina.

Tým si však súťažiaci, ale aj samotná Markíza, koledujú o riadny problém. Je totiž všeobecne známe, že zbierať v lese jelenie zhody je prísne zakázané a hrozí za to pokuta či dokonca niekoľko rokov vo väzení. Na zber parožia totiž musí byť vydané povolenie a ak ho dané osoby nemajú, môže sa to považovať dokonca za pytliactvo. 

„Občania by si mali uvedomiť, že parohy nemôžu zbierať. To nesmú ani poľovníci, ak na to nemajú povolenie,“ povedal pre televíziu Joj pred časom predseda disciplinárneho senátu Slovenskej poľovníckej komory v Prievidzi Šimon Svitok. „Ľudia by parožie nemali ani zdvíhať zo zeme. Ak zhody zodvihnú, mali by ich odovzdať poľovníckemu združeniu, ktorému daný revír patrí,“ objasnil odborný lesný hospodár Peter Vrablec. 

A všetko nám potvrdil aj riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory PaedDr. Imrich Šuba, PhD: „Áno, je to pravda. Parožie je súčasťou časti zveri a zver ulovená, usmrtená alebo uhynutá patrí celá alebo jej časti poľovníckemu revíru, ktorý s ňou naloží podľa platných predpisov.“ 

„Človek, ktorý nemá s poľovníctvom nič spoločné, môže tieto parohy zbierať, iba ak naňho užívateľ poľovného revíru tieto právomoci prenesie. V opačnom prípade to môže byť považované za priestupok alebo trestný čin pytliactva,“ povedal nám riaditeľ poľovníckej komory.

A to by Markízu aj farmárov mohlo vyjsť poriadne draho, ak televízia nemá vybavené povolenia – za pytliactvo totiž hrozia až 2 roky vo väzení. V každom prípade ale v relácii bohužiaľ neodznelo upozornenie, že ide o činnosť, ktorá podlieha zákonu a s parožím sa nemôže len tak manipulovať, ako si kto zmyslí. Súťažiaci aj ľudia pri obrazovkách tak mohli nadobudnúť mylný dojem, že ide o úplne bežnú vec a zhody si môže nazbierať hocikto. 

Viac o téme: Farma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu