Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenská pošta odpredáva majetok: FOTO Chata, rozpadnuté budovy a dom za 24 eur

Slovenská pošta predáva administratívne budovy, pozemky i garáže. Zobraziť galériu (15)
Slovenská pošta predáva administratívne budovy, pozemky i garáže. (Zdroj: slovenska posta)

BRATISLAVA - Slovenská pošta odpredáva svoje budovy, pozemky i garáže, ktoré už nemajú ďalšie využitie. Pošta patrí na Slovensku k najväčším zamestnávateľom a kým v minulosti mala pobočku takmer v každom meste, dnes odpredáva majetky. Ceny sa pohybujú väčšinou v tisícoch, no na zozname sa nájde aj dom za niečo vyše 20 eur.

Slovenská pošta stále patrí medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku a k dispozícii má množstvo budov či iných majetkov, čím zároveň patrí k podnikom s najširšou pôsobnosťou. V posledných rokoch však došlo k redukcii siete tejto akciovej spoločnosti, poštu už preto nenájdete v každej obci či meste. „Slovenská pošta výhradne odpredáva len nepotrebný majetok, pričom odpredaj nehnuteľností sa riadi prísnymi pravidlami a súvisí so snahou spoločnosti o zefektívnenie svojho fungovania a hospodárenia,“ uviedla v stanovisku pre Topky hovorkyňa pošty Martina Macková.

Dom s pozemkami v Nových Zámkoch
Zobraziť galériu (15)
Dom s pozemkami v Nových Zámkoch  (Zdroj: slovenska posta)

Pošta odpredáva staré budovy

Aj preto tento štátny podnik odpredáva svoj majetok, ktorý už viac nemá využitie. Informácie, rovnako ako aj zoznam budov a ostatného majetku, pošta zverejnila na svojich stránkach. „Slovenská pošta plánuje v roku 2018 pokračovať v komerčnom predaji nehnuteľného majetku,“ uvádza sa na stránke pošty. Celkovo sa pošta zbavuje devätnástich nehnuteľností. Ide väčšinou o schátralé budovy či staršie budovy pošty, v ktorých už táto služba nefunguje. V niektorých prípadoch dokonca o pozemky či garáže. 

 

Dom s pozemkami v Nových Zámkoch
Zobraziť galériu (15)
Dom s pozemkami v Nových Zámkoch  (Zdroj: slovenska posta)

Slovenská pošta má v súčasnosti vo vlastníctve 549 objektov. „Aktuálne ponúkame na odpredaj 19 nehnuteľností. Pri stanovení minimálnej predajnej ceny sa berie do úvahy obstarávacia hodnota majetku, zostatková hodnota a znalecký posudok,“ dodala Macková. 

V predaji je aj dom za 24 eur

Zrejme najlacnejšou ponukou spomedzi všetkých devätnástich objektov je dom v Černej nad Tisou na východe Slovenska, ktorý si môžete zakúpiť za niečo vyše 24 eur. Má to však jeden háčik. Dom pošta predáva spolu s okolitými pozemkami a záhradami, jeho minimálna cena sa tak vyšplhá na necelých 9 300 eur. Rodinný dom je v havarijnom stave a vyžaduje opravu a rekonštrukciu. 

Rodinný dom v Čiernej nad Tisou
Zobraziť galériu (15)
Rodinný dom v Čiernej nad Tisou  (Zdroj: slovenska posta)

Garáže a takmer storočné budovy

Zaujímavosťou je, že pošta predáva aj samostatné garáže, chatu či takmer storočné budovy. Vyše 50-ročnú chatu na svahu v Chľabe v okrese Nové Zámky si môžete od pošty zakúpiť za 14-tisíc eur. Najstaršou a zároveň najdrahšou budovou v ponuke je bývalá pošta v Prešove. 

Chata v Chľabe
Zobraziť galériu (15)
Chata v Chľabe  (Zdroj: slovenska posta)

V Poltári je na predaj 88-ročná administratívna budova za necelých 26-tisíc. K najstarším budovám sa zaraďuje aj pošta v Dubodieli v Trenčianskom kraji za 15-tisíc.

Administratívna budova v Poltári
Zobraziť galériu (15)
Administratívna budova v Poltári  (Zdroj: slovenska posta)

Bývalá pošta v Dubodieli
Zobraziť galériu (15)
Bývalá pošta v Dubodieli  (Zdroj: slovenska posta)

V ponuke sú aj dve samostatné garáže v Rajci a Tornali. 

Tornaľa
Zobraziť galériu (15)
Tornaľa  (Zdroj: slovenska posta)
Rajec
Zobraziť galériu (15)
Rajec  (Zdroj: slovenska posta)

Najdrahšie ponuky

K najdrahším nehnuteľnostiam, ktoré má pošta v ponuke, patrí celkovo šesť budov s pozemkami. Najdrahšiu z nich predáva štát takmer za 538-tisíc, z čoho budova stojí takmer 470-tisíc. Ide o vyše 40-ročnú administratívnu budovu pošty s pozemkami v Čadci.

Budova v Čadci
Zobraziť galériu (15)
Budova v Čadci  (Zdroj: slovenska posta)
Slovenská pošta odpredáva majetok:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: slovenska posta)

Ďalšími budovami v ponuke sú bývalé budovy pošty v Prešove a Tvrdošíne, ktoré spoločnosť ponúka za necelých 400-tisíc. Bývalá prešovská budova má hodnotu okolo 145-tisíc. Zdá sa však, že dvojposchodová budova s pivnicou nebola už niekoľko rokov poriadne udržiavaná. Budova v Prešove zároveň patrí k najstarším ponúkaným budovám. Postavili ju v roku 1920.

Budova v Prešove
Zobraziť galériu (15)
Budova v Prešove  (Zdroj: slovenska posta)

Posledné tri najdrahšie kusy sa nachádzajú v Nových Zámkoch, Spišskej Novej Vsi a v Revúcej v cene od 200- do 250-tisíc. Dvojposchodový objekt v Revúcej je dlhodobo nevyužívaný, o čom svedčí aj jeho vzhľad. Poškodené sú aj rozvody a vnútorné zariadenie, nehnuteľnosť je v značne zdevastovanom stave.

Budova v Revúcej je v havarijnom stave
Zobraziť galériu (15)
Budova v Revúcej je v havarijnom stave  (Zdroj: slovenska posta)

Zoznam všetkých nehnuteľností, ktoré pošta predáva:

Slovenská pošta odpredáva majetok:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: topky)
Slovenská pošta odpredáva majetok:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: topky)

Viac o téme: Slovenská poštaČierna nad TisouPredaj majetku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu