Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kurilovská o kauze Gorila: Zvukový záznam môžu vyšetrovatelia použiť ako dôkaz!

Lucia Kurilovská Zobraziť galériu (3)
Lucia Kurilovská (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Kópiu zvukového záznamu kauzy Gorila môžu vyšetrovatelia využiť rôznymi spôsobmi. Hovorí o tom odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská s tým, že v pôvodnom trestnom konaní, teda pri preverovaní korupcie a rôznych úplatkov, môže nahrávka slúžiť ako takzvaný podporný dôkaz.

 Na základe neho môžu potom ďalej vyšetrovatelia preveriť iné skutočnosti či zaistiť ďalšie dôkazy. Záznam z konšpiračného bytu na Vazovovej ulici poslúži aj v prípade, že ním napríklad vydierali ďalšiu osobu. V tomto prípade už bude možné predložiť na súd ako dôkaz aj samotný zvukový záznam.

„Ak bola spomínaná zvuková nahrávka zo spisu Gorila získaná pôvodne nezákonným spôsobom, pravdepodobne nemôže byť využitá ako samostatný dôkaz v trestnom konaní. Na druhej strane môže slúžiť ako podklad na to, aby vyšetrovatelia zaistili ďalšie dôkazy,“ povedala odborníčka na trestné právo a tiež súčasť novej politickej strany exministra Tomáša Druckera Dobrá voľba.

Lucia Kurilovská
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Podľa nej môžu znieť hlasy aktérov kauzy Gorila v súdnej sieni v takom prípade, že sa kópiou nahrávky páchali ďalšie trestné činy. „V prípade, že bola kópia zvukovej nahrávky zaistená legálnym spôsobom a bola ňou napríklad vydieraná nejaká osoba, ju môže súd pripustiť ako samostatný dôkaz,“ dodala.

O vydieraní Gorilou sa hovorilo na údajnej nahrávke medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Spis s názvom Gorila zavesil na internet anonym v závere roka 2011. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Holúbek v ňom opisuje odposluchy zo stretnutí v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa údajne v rokoch 2005 a 2006 schádzali viacerí funkcionári z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu so spolumajiteľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom.

Jaroslav Haščák a Marian
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Jakub Kotian)

Žiaden prípad sa nedostal pred súd

Aj keď zo spisu vyplývajú podozrenia z rozsiahlej korupcie, žiaden prípad sa nedostal pred súd. V byte bol podľa Gorily aj predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý návštevy nepotvrdil ani nevyvrátil. Penta odmieta, že by štát poškodila. V noci z utorka na stredu 16. októbra sa navyše na webovom odkaze objavil aj 39-hodinový zvukový záznam údajného odpočúvania.

Pravdepodobne kópiu zaistil vyšetrovací tím prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pri jednej z domových prehliadok u Kočnera. Nahrávkou údajne vydierali aj Haščáka. Ten tieto tvrdenia odmieta, rovnako ako, že by v minulosti zaplatil za to, že bude zničená.

Viac o téme: Kauza GorilaLucia Kurilovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu