Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Penta reaguje na vyjadrenie Kyselicu: Ide o hrubé zavádzanie verejnosti, ak nie rovno o klamstvo

Lukáš Kyselica v relácii Na Telo
Lukáš Kyselica v relácii Na Telo (Zdroj: Repro foto Markíza)

BRATISLAVA - Vyjadrenie Kyselicu považujeme za hrubé zavádzanie verejnosti, ak nie rovno za klamstvo. Finančná skupina Penta takto reaguje v stanovisku, ktoré zaslal jej hovorca Gabriel Tóth, na tvrdenia bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáša Kyselicu.

Ten v nedeľu v relácii TV Markíza Na telo povedal, že v prípade Jirka Malchárka polícia zdokumentovala finančné toky medzi ním a Pentou v hodnote 300 miliónov slovenských korún. Penta je presvedčená, že vyšetrovatelia nemohli nájsť žiadny dôveryhodný dôkaz k tomu, aby mohol Kyselica formulovať takéto čiastkové, no o to závažnejšie tvrdenia.

„Žiadame preto Lukáša Kyselicu a aj kompetentné orgány, aby zverejnili konkrétne informácie, kto, kedy, komu poslal sumu 300 miliónov korún na účet. V opačnom prípade vnímame jeho vyjadrenie nie ako vyjadrenie bývalého vyšetrovateľa, ale ako budúceho politika, ktorý sa dopúšťa manipulácií a klamstiev,“ uviedol Tóth.

Penta považuje za neakceptovateľné, že sa výsledky osem rokov trvajúceho vyšetrovania zverejňujú takýmto spôsobom, čiastkovo a vytrhnuté z kontextu. „Aj preto sa opakovane obraciame na kompetentné orgány, aby zverejnili v plnom rozsahu poznatky z vyšetrovania, vrátane zápisníc z výsluchu svedkov a zamedzili tak účelovej manipulácii a dezinterpretáciám. Jaroslav Haščák celých osem rokov poskytoval vyšetrovaciemu tímu kauzy Gorila plnú súčinnosť a aj minulý týždeň vyšetrovateľov vyzval, že je pripravený vypovedať k akýmkoľvek otázkam, ktoré sa týkajú objasnenia kauzy Gorila,“ dodal Tóth.

Kauza Gorila vyšla na povrch v závere roka 2011. V konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave vznikla zvuková nahrávka Slovenskej informačnej služby (SIS), v ktorej údajne vystupuje spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a rôzne vplyvné osoby z prostredia vtedajších politických či štátnych štruktúr. V byte sa údajne aktéri rozprávali o províziách pri predaji štátneho majetku, na nahrávke je aj hlas podobný Robertovi Ficovi (Smer-SD).

Viac o téme: PentaLukáš KyselicaGabriel Tóth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu