Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Penta potvrdila únik osobných údajov: Anonymous vyzýva k odškodneniu!

Zoznam životopis, ktoré figurovali v databáze
Zoznam životopis, ktoré figurovali v databáze (Zdroj: zive.cz)

BRATISLAVA - Finančná skupina Penta, ktorá je terčom útokov hackerského hnutia Anonymous kvôli kauze Gorila, potvrdila pre denník SME únik citlivých údajov. Na jej stránke sa dalo nájsť 2 200 životopisov vrátane podrobných súkromných informácií a kontaktov. Podľa hovorcu spoločnosti Martina Danka za chybu v zabezpečení môže externá firma, ktorá web pripravila a v súčasnosti je už odstránená.

"Pred pár dňami sme narazili na v skutku šokujúcu vec a rozhodli sme sa zvoliť ten najsprávnejší postup. Informovať o tom verejnosť spôsobom, ktorý nezasiahne už poškodených občanov, no i napriek tomu umožní potrestať vinníkov. Ide o veľmi závažné porušenie zákona a poškodených je takmer 2200 občanov prevažne slovenskej národnosti, no objavujú sa tu aj Česi, Poliaci a občania ďalších európskych krajín. Životy 2200 ľudí sú verejne prístupné na internete, a ktokoľvek môže získať všetky ich osobné informácie. Mená, dátumy, adresy, emaily, telefónne čísla, ich kompletné životopisy, kde študovali, kde pracovali.... Všetko. A to pár kliknutiami myši," stojí v správe, pod ktorú sa podpísala skupina Anonymous.

Hackeri zverejnili ako dôkaz mená všetkých ľudí, ktorých sa to týka. Link s konkrétnymi informáciami o uchádzačoch však Anonymous poslali Úradu na ochranu osobných údajov, aby sa predišlo ich zneužitiu.

"Ide o závažné porušenie zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov, týkajúce sa viac ako dvoch tisíc ľudí! Nič netušiaci ľudia zverili Pente svoje osobné údaje v záujme nájsť si zamestnanie. Kompletné informácie o niektorých ľudoch sú takto na internete verejne prístupné už takmer rok! O tom koľko ľudí sa teda zmocnilo týchto informácií môžeme len polemizovať," zabŕdli Anonymous do citlvej témy, ktorá určite nepotešila nikoho, kto svoj životopis našiel medzi uchádzačmi o prácu v Pente.

Svoje vyhlásenie zakončili odporúčaním dovolať sa spravodlivosti na súde a žiadať o skupinové odškodnenie. "Penta si zaslúži byť potrestaná."

Martin Danko však Pentu obhajuje tým, že k dátam sa podľa neho nedalo dostať jednoduchým odkazom na stránke, ale boli potrebné pokročilé znalosti.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu