Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Policajt z Gorily: Dzurinda ovplyvňoval vyšetrovanie korupcie!

Ján Rejda prehovoril
Ján Rejda prehovoril

BRATISLAVA – Aktér spisu Gorila Ján Rejda, ktorý potvrdil jej pravosť, tvrdí, že Mikuláš Dzurinda nemal záujem vyšetriť podozrenia z korupcie. Priamo dokonca zasiahol tak, aby sa ututlala. Navyše dodal, že expremiér už v minulosti zasahoval do vyšetrovaní kauzy, v ktorej figuroval Dzurindov brat.

Ján Rejda v rozhovore pre televíziu TA3 priznal, že v minulosti zažil neúspešný pokus o diskreditáciu, pretože vyšetroval závažné kauzy, ktoré zasahovali politické špičky. Rejda, ktorý priznal návštevy konšpiračného bytu, vidí za nevyšetrením Gorily Dzurindu.

"Myslím si, že Mikuláš Dzurinda priamo ovplyvnil vyšetrovanie tejto kauzy. To je môj osobný názor," uviedol pre spravodajskú televíziu. Po odchode KDH z koalície v roku 2006 sa mal podľa vlastných slov stať Rejda kandidátom na odvolanie z funkcie. Dôvodom malo byť to, že vyšetroval citlivé kauzy. "Vedel som, že mám odpočúvaný telefón. V telefonáte som spomenul, že pokiaľ budem odvolaný ja alebo pán Gašpar, zverejním, že SDKÚ mi bránila vyšetrovať a urobím im volebný výsledok 5 percent a nižšie. Takže sa naľakali a nechali nás ďalej vyšetrovať," uviedol Rejda.

Jeho oddelenie napríklad preverovalo spoločnosť Nitra Invest. "Mali sme dôvodné podozrenie, že spolupracuje s bývalým primátorom Nitry za SDKÚ a dostávala výhodné zákazky od štátu," vysvetlil bývalý policajt. Nitra Invest pritom figurovala aj v kauze daňového riaditeľstva a už aj v minulosti sa okolo nej objavovalo meno bývalého pokladníka strany Gabriela Palacku, ktorý sa tiež spomína v Gorile v súvislosti s úplatkami.

Druhým prípadom, v ktorom mohol Dzurindovi uškodiť, bol prípad železničnej spoločnosti Cargo, kde došlo ku škode 6 miliónov korún. "Jedným z podozrivých bol vysoký predstaviteľ SDKÚ. Bol to brat Mikuláša Dzurindu," konkretizoval Rejda. Dokonca sa malo už začať aj trestné stíhanie osôb. Prípad sa však polícii neskôr nepodarilo dotiahnuť do konca.

Rejda potvrdil, že v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici sa stretával s podnikateľom Zoltánom Vargom. Vedel vraj aj o tom, že do bytu chodí exminister hospodárstva Jirko Malchárek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu