Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pomáhame len vďaka Vám.

(Zdroj: Magna)

V roku 2016 sa stalo vo svete veľa. Viaceré dlhotrvajúce konflikty sa zatiaľ nepodarilo vyriešiť, naopak v minulom roku eskalovali. Či už hovoríme o denne sledovanej Sýrii, alebo o krajinách, ktoré máme menej na očiach, ako Južný Sudán alebo Kongo.

V každom konflikte sú obeťami aj civilní obyvatelia, ktorí na území žijú, a obvykle nemajú kam ísť. Nemajú prístup k jedlu, vode, zdravotnej starostlivosti, hoci si túto situáciu nevybrali. Humanitárna organizácia MAGNA pomáha v krízových oblastiach sveta už od roku 2001. Aj v boji s podvýživou či epidémiou HIV. Rok 2017, pokračujeme. Radi by sme Vám predstavili oblasti a krajiny, ktoré sme si tento rok vytýčili ako prioritné. Väčšina z nich sú dlhotrvajúce problémy, ľudia v nich nevyhnutne potrebujú pomoc. My sme tu pre nich. Vy môžete byť tiež. Pridajte sa k nám a pomôžte zachraňovať detské životy. Staňte sa MAGNA darcom. Pomáhajte s nami každý mesiac.

Sýria: Najkrvavejší konflikt na zemi

Zrak sveta sa upiera na Sýriu. Zábery bômb dopadajúcich na sýrske mestá pozorne sledujú objektívy kamier. Ako ohlušujúco výbuch naozaj znie a akú má ničivú silu však vedia iba ľudia, ktorí vidia, ako ničí štvrť, v ktorej vyrástli. Obrovské množstvo ľudí v trpiacej sužovanej krajine prišlo o všetko a ich budúcnosť je stále neistá. Sýrska armáda dobyla Aleppo. Jeho obyvatelia sú nateraz v bezpečí. Dlhé mesiace však nemali prístup k zdravotnej starostlivosti, na ich zdraví sa podpísali dni bez jedla, liekov, pomoci. Každý mesiac MAGNA zdravotnícke tímy ošetria prostredníctvom mobilných a statických služieb 9.000 ľudí v obliehanej zóne severne od mesta Homs. V nemocniciach Talbisheh a Al Rastan zlepšujeme zdravotnú starostlivosť vzdelávaním zdravotníkov, zabezpečujeme krvné banky, vybavujeme chirurgické a traumatologické oddelenia, ktoré ošetrujú zranených. Ženám zabezpečujeme prístup k pôrodnej starostlivosti, takisto prevádzkujeme urgentnú gynekologickú starostlivosť. Koncom roka sme dopravili do Sýrie humanitárnu pomoc zo Slovenska, do nemocníc v okolí Aleppo a Idleb – dýchacie a anestéziologické prístroje, lieky, zdravotný materiál, ale aj stany, deky a ostatný humanitárny materiál.

Libanon:  Útočisko sýrskych utečencov

Turecko, Jordánsko a Libanon – krajiny, ktoré prichýlili najviac utečencov zo Sýrie. V 4,5-miliónovom Libanone je registrovaných viac ako milión Sýrčanov. V skutočnosti ich však v krajine býva ešte viac. Sýrčania ale nie sú jedinou početnou skupinou, ktorá v Libanone žije. Krajina je útočiskom pre asi pol milióna Palestínčanov, ktorí žijú najmä v utečeneckých táboroch - niektorí aj desiatky rokov. Bejrút preto nedovoľuje budovať ďalšie utečenecké tábory pre Sýrčanov. Ekonomicky slabá krajina má dosť vnútorných problémov a prílevu veľkého počtu Sýrčanov sa obáva. Viac ako milión utečencov tak žije v provizórnych stanových mestečkách roztrúsených po krajine a opustených budovách bez vody a elektriny. Títo ľudia väčšinou žijú bez akýchkoľvek hygienických zariadení, bez prístupu k zdravotníckej starostlivosti, bez zabezpečeného odvozu odpadu, ktorý sa im kopí pred dverami. Aj preto MAGNA minulý rok pridala Libanon na zoznam krajín, v ktorých pomáha. Konkrétne v dvoch oblastiach – Akkar a Bekaa – prevádzkujeme pre utečencov zo Sýrie a chudobnú domácu komunitu primárnu zdravotnú starostlivosť a to pomocou prevádzky mobilných kliník a podporou statických zdravotných prevádzok.

Kambodža: Klbko problémov

Silný ekonomický rast na jednej strane a $1,25 na deň pre väčšinu obyvateľstva na strane druhej. Temná a svetlá stránka Kambodže – ešte stále jednej z najchudobnejších krajín juhovýchodnej Ázie. Z kruhu podvýživy, vysokého výskytu HIV/AIDS a chudoby sa Kambodžanom dostať nedarí. Sužuje ich jedna prírodná katastrofa za druhou. Kruté obdobia sucha striedajú prudké dažde, ktoré so sebou zákonite prinášajú povodne. V Kambodži pracuje veľmi veľa humanitárnych organizácií. Jedna zabezpečuje pitnú vodu, ďalšia odmínováva pôdu a niekdajšie bojisko mení na polia, iná vzdeláva deti, buduje ochranu pred prírodnými katastrofami, stará sa o zdravie, výživu, lieči ľudí chorých na HIV/AIDS. Kambodža má tak veľa problémov, že keď ich človek vidí všetky na kope, má skôr chuť otočiť sa a odísť, než si vyhrnúť rukávy a pustiť sa do práce. Kambodža však potrebuje práve to. Odhodlaných pomocníkov, ktorí jej pomôžu vykľučkovať z klbka starostí. A práve takí ľudia sú aj v MAGNA. Poskytujú starostlivosť desiatkam HIV/AIDS pozitívnych sirôt, liečia akútnu podvýživu, jednoducho pomáhajú. MAGNA v Kambodži pôsobí už 15 rokov a je hlavným prevádzkovateľom psychosociálnej a mentálnej starostlivosti pre HIV/AIDS pacientov. Má za sebou skvelé výsledky a množstvo zachránených životov, ku ktorým v roku 2017 pribudnú ďalšie. 

Južný Sudán: Najmladšia krajina sveta bez šťastného detstva

Južný Sudán vznikol v roku 2011. Za 6 rokov samostatnosti nezažil veľa dobrého. Občianska vojna za hranice vyhnala asi 400-tisíc ľudí. Domov stratilo viac ako 1,8 milióna ľudí, ktorí sú vysídlení v rámci krajiny. Chudobnej krajine hrozí hladomor. Boje trvajú už štvrtý rok, polia sú zničené, farmári ich zo strachu opustili. Podobne je to so zdravotnými zariadeniami. Ak v nich aj zostali zdravotníci, ktorí sa snažia pomáhať ľuďom, nemajú prístup k liekom a  vybaveniu. MAGNA preto už od roku 2013 pomáha v táboroch pre vnútorne vysídlených ľudí v hlavnom meste Jube. 30 pracovníkov MAGNA sa stará najmä o ženy a deti v krajine, v ktorej hrozí genocída. Sme jedným z hlavných prevádzkovateľov zdravotnej pomoci v tábore pre vnútorne vysídlených ľudí v Jube a v 3 stanových zdravotných centrách má na starosti imunizáciu detí a žien, vakcinačné kampane na smrteľné ochorenia ako sú napríklad cholera.  V konfliktom najviac postihnutej oblasti Jonglei, spúšťame zdravotnú pomoc zameranú predovšetkým na liečbu malárie, akútnej hnačky a dehydratácie a zápalu pľúc – choroby, ktoré predstavujú najväčšie ohrozenie pre deti.

Kongo: Krajina, akú si nevieme predstaviť

Viac ako 40% ľudí nevie písať a čítať. Viac ako polovica ľudí žije z $1 na deň. Iba 1% populácie má vysokoškolské vzdelanie, etnické skupiny medzi sebou neustále bojujú. Občianska vojna a následný hladomor sa skončili už pred rokmi. Krajina sa však nedokázala ekonomicky pozbierať a stále patrí medzi najchudobnejšie na svete. Demokratická republika Kongo. Štát, v ktorom žije asi pol milióna obetí  znásilnenia. Hlavné mesto Kinshasa má prívlastok, z ktorého behá mráz po chrbte – hlavné mesto sexuálneho násilia. Presné počty obetí znásilnení, medzi ktorými sú ženy, muži aj deti, sa zistiť nedajú. Napríklad o sexuálnom násilí v rodinách sa takmer nehovorí – v ústave je zakotvené, že žena má poslúchať manžela. A v Demokratickej republike Kongo sa traduje ešte jeden zákon – ústny, nepísaný – je to najhoršie miesto na svete, do ktorého sa žena môže narodiť. Situácia sa však pomaly predsa len mení. Pracovníci MAGNA už 8 rokov pomáhajú nie len obetiam sexuálneho násilia, ktorým poskytuje zdravotnú a psychosociálnu pomoc, ale aj podvyživeným deťom a ľuďom bez prístupu k zdravotnej starostlivosti. V Kinshase prevádzkujeme 8 kliník na pomoc obetiam sexuálneho násilia, ktorým zabezpečujeme liečbu, psychosociálnu pomoc a sprostredkúvame aj legálnu pomoc. Obetiam v prípade otehotnenia zabezpečujeme komplexnú predpôrodnú a pôrodnú starostlivosť. Detská podvýživa je v krajine chronickým problémom a aj preto sa naša pomoc zameriava nielen na ťažké prípady podvýživy, ale snažíme sa jej aj zabráni5 rozvinúť u mierne podvyživenej detskej populácie – liečime a vzdelávame každý mesiac 20.000 takýchto prípadov.

Podvýživa: Choroba, ktorou na svete trpí 16 miliónov detí

Liečenie podvýživy nie je žiadna veľká veda. Tisícky ľudí na svete sa týmto problémom zaoberajú, bojujú s ním a chcú ju odstrániť. Našťastie sa im to darí. Potrebujú už len takú drobnosť... peniaze.

Podvyživené dieťa sa lieči približne 2-3 mesiace. V tomto období dostáva špeciálnu terapeutickú stravu. Je to jednoduché. Ako keď máte chuť na niečo sladké. Alebo keď si chcete po cvičení doplniť potrebné látky. Je to len niekoľko-gramová tyčinka, ktorá zachraňuje milióny životov ročne. Na vyliečenie potrebuje dieťa takýchto tyčiniek v priemere 135. Ich hodnota je 45 eur.

Na svete je 15 krajín, v ktorých je miera podvýživy alarmujúca. Postihuje tam viac ako 40% detí  mladších ako 5 rokov. MAGNA pracuje vo viacerých z nich a ešte v mnohých ďalších, v ktorých je situácia iba o čosi lepšia, zato rovnako nebezpečná. V Kongu, Kambodži, Južnom Sudáne, Sýrii alebo aj počas sucha a hladomoru na hraniciach Kene a Somálska pracovníci MAGNA rozdali milióny balení terapeutickej stravy a naučili s nimi pracovať rodičov chorých detí. Ďalšie tisícky podvyživených detí dostanú stravu, ktorá ich zachráni aj tento rok.

HIV/AIDS: Počet nakazených detí sa znižuje

Rok 2016 bol v liečbe HIV/AIDS prelomový. Liečbu podstúpilo viac ako 18 miliónov ľudí.  Na svete je však viac ako 36 miliónov ľudí, ktorí žijú s vírusom HIV/AIDS. V krajinách, v ktorých MAGNA pracuje je vírus často veľmi rozšírený. Na začiatku je preto najdôležitejší krvný test, ktorý určí, či má pacient vírus v tele. Ak sa ukáže, že áno, nasleduje anti-retrovirálna liečba (ARV). Okrem ARV pacient dostáva aj podpornú liečbu. Ľudia s HIV/AIDS sú náchylnejší na infekcie a práve podporná liečba ich pomáha ochrániť.  Jednou z najväčších výziev v boji proti HIV/AIDS je zamedziť prenos vírusu z matky na dieťa. Na to slúžia tzv. prevenčné služby PMTCT. Matke sa počas tehotenstva podáva anti-retrovirálna liečba – rovnako ju dostane aj dieťa hneď po narodení. Prístup k tejto liečbe malo v posledných rokoch 77% žien. Počet detských pacientov, ktorí sa na svete ročne nakazia vírusom sa za 5 rokov podarilo znížiť o 60-tisíc. MAGNA s HIV/AIDS bojuje v mnohých krajinách, v ktorých pôsobí. Kambodža alebo DR Kongo. Tam všade sa darí zachraňovať ľudské životy. 

Najhoršia situácia je v Afrike

Okrem liečby, prevencie, zabezpečenia výživy alebo napríklad očkovania, poskytuje MAGNA mimoriadne dôležitú psychologickú, sociálnu a právnu podporu obetiam sexuálneho násilia. Na mapách, ktoré každoročne zverejňuje OSN je vidieť, že situácia je najhoršia v Afrike. V krajinách, ktorým sa nedarí naštartovať ekonomický rozvoj, zúria v nich konflikty alebo ľudia žijú pod hranicou chudoby, je sexuálne násilie veľmi časté. MAGNA proti nemu bojuje v DR Kongo a Južnom Sudáne. Okrem psychosociálnej pomoci obete sexuálneho násilia dostávajú aj lekársku starostlivosť. Zahŕňa profylaktickú liečbu proti HIV/AIDS, proti tetanu a ďalším sexuálne prenosným chorobám vrátane hepatitídy B. Pacientky môžu dostať aj núdzovú antikoncepciu. Lekári žiaľ hrajú o čas - všetko záleží na tom, kedy sa pacientka k pomoci dostane.

Pridajte sa k nám a pomôžte zachraňovať detské životy. Staňte sa MAGNA darcom. Pomáhajte s nami každý mesiac.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

 

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj Vy.
Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.
Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.
Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.
Sledujte nás tiež na Facebooku.

 

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu