Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dve tretiny obetí sexuálneho násilia v Kongu ešte nemá 18 rokov. MAGNA každý mesiac pomáha stovkám z nich

Kongo, Obeť sexuálneho násilia v MAGNA zdravotníckom centre v Kinshase, KDR.
Kongo, Obeť sexuálneho násilia v MAGNA zdravotníckom centre v Kinshase, KDR. (Zdroj: (c) Martin Bandžák/MAGNA)

Ak nezasvätený čitateľ natrafí v texte na skratku SGBV, je viac ako pravdepodobné, že musí siahnuť po Google. Za týmito štyrmi písmenami sa pritom neskrýva veľké tajomstvo, ale milióny príbehov utrpenia, poníženia a večných jaziev detí a žien.

Sexual and gender based violence (SGBV), teda sexuálne násilie, nie je problém, ktorý by sa viazal na krajinu, náboženstvo či kultúru. Čísla hovoria jasne – fyzické alebo sexuálne násilie sa týka každej tretej ženy na svete.

Slovenská humanitárna organizácia MAGNA pracuje s obeťami sexuálneho násilia už viac ako poldruha desaťročia. Svoje aktivity dlhodobo sústreďuje hlavne v krajinách, kde sexuálne násilie patrí k dennej realite. Najväčší projekt MAGNA realizuje v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde tento problém v dlhodobom horizonte patrí k tým najpálčivejším. Kongo je patriarchálnou spoločnosťou, v ktorej ženy majú menší význam ako muži, sexuálne násilie patrí k dennej realite.

Sexuálne násilie je často sprievodným javom v krajinách, ktoré zasiahla humanitárna katastrofa alebo vojna. Chaos v konfliktoch či katastrofách často zneužívajú jednotlivci aj skupiny násilníkov, ktorí konajú z pozície sily. Preto MAGNA pomoc obetiam sexuálneho násilia zaraďuje do takmer všetkých svojich projektov v Kambodži, Južnom Sudáne, Sýrii a Libanone.

V ôsmich nemocniciach v Kinshase, KDR, kde MAGNA aktuálne prevádzkuje zdravotnú a psychosociálnu starostlivosť, až 98% obetí tvoria ženy a dievčatá.  Dve tretiny z nich nie sú ešte ani dospelé a sú vo veku od 12 do 17 rokov. Takmer pätina má menej ako 10 rokov. Takmer polovicu násilníkov pacientky poznajú. Násilie je páchané nielen ozbrojenými frakciami, ale aj bežnými ľuďmi, učiteľmi, policajtmi, susedmi, priateľmi a členmi rodiny.

Konžská misia bola vôbec prvá svojho druhu, v ktorej MAGNA rozvinula systematický projekt na prevenciu a komplexnú pomoc obetiam sexuálneho násilia. Od roku 2011 jeho obete dostávajú prostredníctvom MAGNA zdravotníkov v prvom rade zdravotnú starostlivosť, prevenciu sexuálne prenosných infekcií a psychologickú, sociálnu a právnu podporu. Mesačne v Kongu MAGNA registruje viac ako 70 nových obetí a poskytne ošetrenie a liečbu stovkám pacientov. Okrem akútneho ošetrenia je veľmi potrebné, aby obeť do 72 hodín od útoku dostala profylaktickú liečbu proti HIV/AIDS, proti hepatitíde B a tetanu. Taktiež pre obete MAGNA zabezpečuje núdzovú antikoncepciu a v prípade gravidity komplexnú zdravotnú starostlivosť vrátane pôrodu. Súčasťou starostlivosti o obete sexuálneho násilia je aj eliminácia post-traumatického stresového syndrómu. Na mesačnej báze prebieha viac ako 100 sedení s MAGNA terapeutmi a psychológmi. Traumu z útoku to nezmaže, avšak takáto systematická starostlivosť zabráni trvalým zdravotným a sociálnym následkom.

MAGNA zdravotníci sú  v neustálom kontakte s miestnymi komunitami a ich lídrami, ktorí jej posolstvo šíria ďalej. Mladí ľudia v komunitách sa postupne učia nezatvárať pred problémami oči a vyhľadať pomoc čo najskôr. Nesmierne dôležitá je aj spolupráca MAGNA tímu s políciou a ozbrojenými zložkami,  aby boli vnímavejší k prípadom sexuálneho násilia. MAGNA organizuje aj hromadné školenia pre príslušníkov polície a ich veliteľov  Ich zapojenie do projektu pre obete sexuálneho násilia v Kongu pomáha k skoršej identifikácii obetí a tým aj zefektívneniu zdravotnej pomoci

Povedomie o problematike zvyšuje aj Medzinárodný deň za elimináciu násilia na ženách. Pripomíname si ho 25. novembra. Tento rok bude OSN venovať pálčivej téme 16-dňovú kampaň za práva žien. Vyvrcholí 10. decembra Medzinárodným dňom ľudských práv. 

Pomôcť deťom, dievčatám a  ženám, ktoré sa stali obeťami sexuálneho násilia môžete aj Vy, kúpou balíčka prvej pomoci v  MAGNA nemocnici.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj Vy.
Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.
Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.
Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.
Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu