Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mamičky v DR Kongo veria, že dojčenie robí ženu krásnou a dieťa inteligentnejším

Mladá mamička pred MAGNA nutričným centrom v hlavnom meste Kinshasa (c) MAGNA Zobraziť galériu (3)
Mladá mamička pred MAGNA nutričným centrom v hlavnom meste Kinshasa (c) MAGNA (Zdroj: (c) MAGNA)

MAGNA sa podpore výživy bábätiek a malých detí venuje v rámci projektu prevencie chronickej podvýživy v komunitách. V Demokratickej republike Kongo projekt beží v 30 zdravotných obvodoch a zameriava sa na deti od narodenia do 5 rokov a tehotné a dojčiace ženy. Dôraz kladie hlavne na dojčenie a adekvátnu doplnkovú výživu.

Patrícia pracuje ako MAGNA nutričná špecialistka pre deti v komunitách. Podpore dojčenia, vzdelávaniu matiek a celých rodín sa v DR Kongo venuje už 4 roky. „Je to ten najbezpečnejší, najzdravší a najhygienickejší spôsob ako zaistiť dieťaťu potrebnú výživu. O to viac v chudobných komunitách a ťažkých podmienkach s vyšším výskytom podvýživy, kde dojčenie nie raz zachránilo  bábätku život.“ S odozvou v komunitách má dobré skúsenosti „i keď dojčiace matky musia odolávať „dobrým“ radám snáď všetkých rodinných príslušníkov. Medzi tie typické patrí podávanie vody a ďalších potravín ešte pred dovŕšením štvrtého mesiaca.“

V rámci podpory dojčenia sa MAGNA v komunitách sústreďuje na dojčenie do jednej hodiny po narodení, výlučné dojčenie do 6 mesiacov a pretrvávajúce dojčenie do 2 rokov dieťaťa a dlhšie. „V DR Kongo podporuje dojčenie aj štát. Dojčiaca žena, ktorá je zamestnaná, má nárok na skrátenie pracovnej doby o jednu hodinu každý deň od návratu do zamestnania až do dovŕšenia šiestich mesiacov dieťaťa.“ komentuje situáciu Andrea Lafosse Stránska, MAGNA operačná manažérka pre Afriku.

Výhody dojčenia sú ženám jasné. Judita a Annie (mladé mamičky z MAGNA programu) najviac oceňujú prehĺbenie puta medzi matkou a dieťaťom, ideálne výživové hodnoty, zdravšie  a inteligentnejšie dieťa, úspora finančný prostriedkov a v neposlednej rade - dojčenie robí ženu krásnou.  

„Vo výhradnom dojčení ma nezastavila ani práca. Dieťa nakŕmim pred a po práci, medzi tým fungujeme s odsávačkou. Inak dojčím kdekoľvek a kedykoľvek i keď v DR Kongo si niektorí ľudia myslia, že dojčenie na verejnosti je známka nevychovanosti, nesúhlasím s týmto názorom. Dieťa by malo byť dojčené kdekoľvek a práve vtedy,  keď o to požiada.“ dodáva Patrícia, MAGNA nutričná špecialistka, ktorá sa pred 6 mesiacmi sama stala mamičkou.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj Vy.
Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.
Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.
Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.
Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu