Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

DR Kongo: MAGNA pomáha prežiť aj novorodencom s nízkou pôrodnou hmotnosťou

DR Kongo | Školenie matiek o význame dojčenia v MAGNA zdravotnom centre. Copyright by MAGNA
DR Kongo | Školenie matiek o význame dojčenia v MAGNA zdravotnom centre. Copyright by MAGNA (Zdroj: Copyright by MAGNA)

Predčasne narodené deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou majú v Demokratickej republike Kongo malú šancu na prežitie. MAGNA asistuje pri bezpečnom pôrode a motivuje matky ku kojeniu. Je to život zachraňujúci postup v subsaharskej Afrike, kde nie sú iné možnosti.

„Vitaj Sandra!“ MAGNA zdravotná sestra pozdravuje s veľkým úsmevom Sandru a jej mamu v Kinkenda pôrodnici hlavného mesta Kinshasa. Sandra sa narodila predčasne a mala len 1.9 kg. V Demokratickej republike Kongo je bábätko vážiace menej ako 2.5 kg v ohrození života. Hoci matka vďaka MAGNA zdravotníkom dostala kvalitnú zdravotnú starostlivosť a pôrod prebehol bez problémov, dieťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou má malú šancu na prežitie. Malá Sandra to zvládla, dnes má 45 dní a váži štyri kilogramy. Zvládla to vďaka dojčeniu a zdravotníckej starostlivosti, ktoré sme jej poskytli v MAGNA centre.

MAGNA pôsobí v troch zdravotných materských centrách v hlavnom meste Kinshasa. Dbáme na to, aby ženy rodili v bezpečnom a hygienickom prostredí, motivujeme matky k dojčeniu, poskytuje im popôrodnú starostlivosť a pravidelne kontrolované deti s nízkou hmotnosťou tak majú vysokú šancu na prežitie. Deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou potrebujú akútne posilniť imunitu a pomôcť k zdravému vývinu. Dojčenie prvým materským mliekom, takzvaným kolostrom,  hneď v prvej hodine po narodení je veľmi výživné a dôležité. V krajine je však kvôli kultúrnym bariéram však považované za nečisté a zapáchajúce. Dojčenie od narodenia je pre matku a dieťa najbezpečnejším spôsobom výživy. Preto MAGNA zdravotníci kontinuálne pracujú s matkami, aby túto bariéru prekonali a bábätká mali šancu na prežitie.

Sandra bola výlučne dojčená, a to dvanásťkrát do dňa. Výhradné dojčenie a pravidelná popôrodná zdravotná starostlivosť MAGNA zdravotníckym tímom je mimoriadne dôležitá pre zníženie novorodeneckej úmrtnosti. MAGNA sa snaží tieto praktiky zavádzať do zapojených zdravotných centier v DR Kongo.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie ročne zomrie až viac ako milión afrických novorodencov v prvých štyroch týždňoch života.

MAGNA pôsobí v Demokratickej republike Kongo od roku 2009. Pracuje v materských centrách, pôrodniciach, lieči akútnu podvýživu, pomáha obetiam sexuálneho násilia a venuje sa infekčným ochoreniam.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu