Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meningitída je v Južnom Sudáne smrteľná choroba. MAGNA zachraňuje deti očkovaním

Južný Sudán, 2016 | Deti čakajú pred MAGNA stanom na očkovanie počas imunizačnej kampane.
Južný Sudán, 2016 | Deti čakajú pred MAGNA stanom na očkovanie počas imunizačnej kampane. (Zdroj: Copyright by MAGNA)

Južný Sudán získal nezávislosť v júli 2011. Avšak ťažko ubránená radosť z nezávislosti netrvala dlho. V krajine vypukla občianska vojna a situácia pre civilné obyvateľstvo sa stala neúnosná. Každý piaty obyvateľ musel opustiť svoj domov. Vznikajú preplnené tábory pre vnútorne vysídlených ľudí, kde je nepostačujúca hygiena, zdroje jedla a imunizácia obyvateľov. MAGNA v marci 2016 zaočkovala deti a mladých proti smrteľnej meningitíde s 97% úspešnosťou.

Južný Sudán je okrem vnútorných vojenských nepokojov oslabený epidémiami, ktoré krajinu pravidelne zasahujú. Krajina sa nachádza v takzvanom meningitídovom oblúku. Patrí tam 26 subsaharských krajín. S baktériou Meningokoku skupiny A bojujú už niekoľko desaťročí. Preto bola vyvinutá špeciálna vakcinácia takzvaná „MenAfriVac“ zabraňujúca šíreniu pomedzi najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľov. Detí a mladých dospelých od jedného až po dvadsiaty deviaty rok života.

Baktéria zasahuje mozog a spôsobuje zápal mozgových blán. Toto ochorenie má veľmi rýchly priebeh. Človek môže zomrieť do 24-48 hodín po prvých príznakoch ako je stuhnutá šija, vysoké horúčky, zvracanie či kŕče. Tí, ktorým sa podarí vyliečiť častokrát trpia na následky. Epileptické záchvaty, strata sluchu, odumieranie tkanív či mentálna retardácia ich sprevádzajú po celý život. Choroba sa šíri veľmi ľahko najmä počas obdobia sucha. Infekčné kvapôčky respiračných výlučkov a výlučkov z hrdla sa prenášajú vo vzduchu. Matky tak zúfalo očakávajú sezónne „dažde nádeje,“ ktoré zmijú šírenie baktérie na ďalší rok.

Z tohto dôvodu MAGNA viedla vakcinačnú kampaň v marci 2016. V tábore v Jube v Centrálnej Ekvatórii, kde MAGNA pôsobí žije 22 400 ľudí. MAGNA mala za cieľ zaočkovať deti a mladých do 29 rokov proti meningitíde. Tento cieľ sa podarilo naplniť až s 97% úspešnosťou. Teda celkovo sme zaočkovali až 18 840 detí a mladých ľudí. 10 vytrénovaných vakcinačných tímov tak úspešne predĺžilo zaočkovaným 10 rokov života. Každý tím pozostával z piatich ľudí. Dvaja vakcinátori, jeden zapisovač, jeden koordinátor na davy ľudí a tímlíder. Potrebné bolo nielen ľudí zaočkovať, ale aj informovať a mobilizovať.

MAGNA pôsobí v Južnom Sudáne od roku 2011.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu