Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

SPRÁVA Z TERÉNU: AKO V SÝRII ZACHRAŇUJEME ŽIVOTY

(Zdroj: PR)

“Už som vyčerpal všetky svoje možnosti: nemôžem odísť a nemôžem ani zostať, pretože obe z týchto dvoch možností sú príliš nebezpečné a finančne náročné. Nemôžem zomrieť, pretože mám deti a rodinu o ktorých sa treba postarať …”

Takéto a podobné sú možnosti ľudí, ktorí zostali na území Sýrie. Pre nich, ale aj pre tých, ktorým sa utiecť podarilo, sa zastavil čas hrozným spôsobom - nečakane, násilne, s brutálnymi následkami, stratami blízkych, stratami domovov. Stratami čo bolo minulé, stratou budúcnosti, ktorá je neistá. Vojna už trvá 5 rokov -  po viac ako 5-tich rokoch Sýrčania zostávajú v zajatí hroznej reality. Sýria bola pred vojnou modernou, aj keď silne tradičnou krajinou, s históriou siahajúcou 9000 rokov pre Kristom. V roku 2011 sa ale po príchode Arabskej Jari zastavil akýkoľvek vývoj a v krajine nastalo obdobie vojny, utrpenia, smrťi.

 

Vojna v Sýrii má hlavného účastníka, ktorý je stredom a nástrojom vojnových strán - je ním civilné obyvateľstvo. 13 a pol milióna ľudí je v tomto období mimo svojich domovov. Takmer 9 miliónov ľudí je v situácii kedy potrebujú akútnu humanitárnu asistenciu a pomoc. Vyše 6 a pol milióna sú ľudia tzv. vnútorne vysídlení – musia žiť mimo svojich pôvodných domovov. Tieto ohromné presuny a vnútorné vysídľovania obyvateľov sú jednou z vojnových stratégií vládnych, ale aj opozičných skupín participujúcich vo vojne. No a zároveň je to jediná zo zostávajúcich stratégií prežitia pre obyvateľov. Bombardovanie je účelové, nie je náhodné a terče útokov sú známe a majú očakávaný výsledok. Tieto procesy obliehania a bombardovania “čistia” a demograficky homogenizujú ich obyvateľstvo na rôznych územiach podľa záujmu, podľa politických, rasových, či náboženských rozdelení a záujmov vojnových strán. Väčšie mestá sú v obkľúčení už takmer od vzniku konfliktu. Ich infraštruktúra je sústavne narušovaná a ich územie priebežne bombardované viacerými skupinami, ktroré v tomto konflikte bojujú. Takto vznikala a vzniká miliónová populácia vnútorne vysídleného obyvateľstva, ktorá sa usádza v odľahlých rurálnych častiach krajiny a podľa možností mimo obkľúčeného územia.

 

MAGNA má dlhoročnú expertízu v rámci mobilných jednotiek; či už to boli tie v Nikaragui, ktoré sa každý deň snažili pomôcť ľuďom v odľahlých dedinách, alebo tie Barme po Nargis, či nedávna semi-mobilná jednotka zachraňujúca ľudí po zementrasení v Nepále. Naša dnešná pomoc je však situovaná na vojnovom území. Sýria je krajina s množstvom nových neznámych a nečitateľných okolností. Museli sme teda prispôsobiť naše osvedčené spôsoby humanitárnej intervencie.

Vnútorné vysídlenie znamená, že veľká časť obyvateľstva opustila svoje domovy vo veľkých mestách, ktoré sú doslova bojiskom a terčom bombardovania. Žijú v odľahlých komunitách, kde je nebezpečenstvo bombardovania relatívne nižšie, žijú tam však úplne mimo základných zdrojov a vybudovanej infraštruktúry zdravotnej starostlivosti. Preto je potrebné, aby sme im pomáhali prostredníctvom mobilných kliník, ktoré za nimi budú prichádzať a liečiť ich tam, kde žijú.

Pôsobíme v oblasti na sever od mesta Homs, v „spádovej oblasti“ s približne 200 000 obyvateľmi. Naše mobilné zdravotnícke tímy sa vydávajú na denné výjazdy pri dodržaní maximálne možnej úrovne bezpečnosti. Bezpečnosť je prvoradá a je rovnocenná s bezpečnosťou ľudí, ktorým pomáhame.

Mobilný zdravotnícky tím sa skladá s lekára, sestry, pôrodnej asistentky, psychológa a prípadne výživového poradcu. Veľmi dôležité je, aby pomoc bola pravidelná a stabilná – aby sme v oblasti operovali podľa pevne stanoveného režimu a dlhodobo. V jednotlivých osídliach sa snažíme nájsť si stabilné miesto – napríklad na farme, v dočasných domoch – kde pravidelne so zdravotníckym tímom prichádzame. Poskytujeme primárnu zdravotnícku starostlivosť, staráme sa o tehotné ženy a najmä deti, predchádzame podvýžive. Ak v oblastiach identifikujeme problémy sexuálneho násilia, riešime aj tieto prípady. Okrem toho poskytujeme aj psychosociálnu starostlivosť, ktorá je v týchto traumatizovaných komunitách mimoriadne dôležitá.

Náročnosť prevádzky týchto jednotiek, tak ako po logistickej,  kapacitnej aj finančnej stránke, je na území s dlhodobo pretrvávajúcim konfliktom vysoká, ale je to jediný spôsob, ako tu zachraňovať životy.

 

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu