Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najnebezpečnejším miestom v Sýrii je momentálne nemocnica

(Zdroj: PR)

O situácii v Sýrii, o dôvodoch humanitárnej misie a jej fungovaní, ako aj o tom, ako môžu Slováci pomôcť sme sa rozprávali s Martinom Bandžákom, výkonným riaditeľom humanitárnej organizácie MAGNA.

MAGNA doposiaľ pomáhala ľuďom ktorí pred vojnou utekali po balkánskej ceste do Európy. 

Ihneď po vypuknutí utečeneckej krízy sme ošetrovali ľudí v maďarskom Rozske a potom v Assothalome. Po uzavretí maďarských hraníc sme sa presunuli do Chorvátska, kde sme postupne v Továrniku, v tábore Opatovac a neskôr v tranzitnom centre Slavonski Brod poskytovali zdravotnú starostlivosť. 24 hodín denne 7 dní v týždni – sme boli jedinou organizáciou, ktorá poskytovala zdravotnícku pomoc popri chorvátskom Ministerstve zdravotníctva. Počas misie, ktorá skončila v marci po uzatvorení balkánskej cesty, sme ošetrili a asistovali viac ako 35 000 ľuďom.

Prečo sa presúvate do Sýrie a nie napríklad do Grécka do Idomeni, kde je situácia tiež vážna?

V Sýrii stále žije viac ako 12,5 mil. ľudí v nepredstaviteľných podmienkach, chudobe a strachu. V okolitých krajinách ako Libanon, Jordánsko a Turecko ďalších 5 miliónov. Majú len veľmi obmedzený prístup k zdravotnej starostlivosti a k liekom. V  obkľúčených oblastiach ako je mesto Homs prístup k zdravotnej starostlivosti prakticky neexistuje. Sú plne odkázaní na humanitárnu pomoc. Dlhodobo, pretože situácia sa evidentne nevyrieši v krátkom čase. Preto sme sa rozhodli postaviť dlhodobú misiu zameranú na zdravotnícku pomoc v Sýrii a v okolitých krajinách.

Ako vyzerá v Sýrii poskytovanie zdravotníckej starostlivosti? Na čo sa zameriate?

Dá sa povedať, že najnebezpečnejším miestom v Sýrii je momentálne nemocnica. Lekári a zdravotnícki pracovníci sú terčom útokov dennodenne. S tým sme sa doteraz v konfliktoch nestretávali v takej miere.  Len v oblasti Alleppo sú dve tretiny nemocníc kompletne zničených a 95% lekárov bolo zabitých alebo ušli z krajiny. Je to tak však vo všetkých vojnových zónach v Sýrii. Tí, čo ostali majú len veľmi limitované zdroje na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V priemere je nemocnica bombardovaná každé 4 dni, od októbra 2015 kedy začali ruské nálety sú to každé 2 dni. Civilné obyvateľstvo je za posledných 5 rokov vystavené nepredstaviteľnému hororu. Bombové nálety, vyhladovanie, chemické zbrane. To všetko je denne v Sýrii pritomné. Ľudia tam urgentne potrebujú zdravotnú starostlivosť, aby prežili. Situácia v obliehaných oblastiach, kde žijú ľudia v nehygienických podmienkach, nemajú prístup k čistej vode, elektrine a kúreniu, čo veľmi negatívne ovplyvňuje ich zdravotný stav. Chorobnosť a úmrtnosť je oveľa vyššia, ľudia zomierajú nielen v dôsledku vojnových zranení. Infekčné ochorenia, chronické choroby a aj z nášho pohľadu banálne ochorenia často skončia smrťou, pretože niet lekára, liekov ani zdravotníckeho materiálu. Zdravotníci sú nútení používať rovnakú striekačku pre viac pacientov, pretože jednoducho ich nemajú dosť. Deti si delia jednu infúziu, novorodenci zomierajú na minimálne komplikácie. Tých málo zdravotníkov pracuje vo veľmi sťažených podmienkach, pretože lieky a chirurgické potreby sú bežne odstránené z humanitárnych konvojov prichádzajúcich do týchto oblastí. Oslabené deti, či chronicky chorí ľudia, ktorí potrebujú dialýzu alebo inzulín zomierajú, lebo sa k liečbe jednoducho nedostanú.  Je tam obrovská potreba nielen lekárov, ale aj materiálu a liekov, ako aj vakcín.

Ako v týchto podmienkach poskytujete zdravotnícku starostlivosť?

Oblasť v okolí mesta Homs, kde pracujeme je dlhodobo obliehaná a bombardovaná. Potreba mobilných zdravotníckych služieb je aktuálne jediná možnosť ako sa dostať dostať k ľuďom, ktorí našu pomoc potrebujú. V teréne spolupracujeme so sýrskymi lekármi a zdravotníckymi pracovníkmi. Naša mobilná klinika dennodenne vyráža za pacientami. Pokrývame oblasť s približne 200 tisíc obyvateľmi.

Musí to byť veľmi nebezpečné.

V prvom rade, ľudia v Sýrii sú vo veľkom nebezpečí. Potrebujú našu pomoc a zdravotnú starostlivosť, každý deň ošetrujeme vojnové zranenia, staráme sa o matky a novorodencov, predchádzame ťažkej podvýžive a poskytujeme aj psychosociálnu pomoc, ktorá je v konfliktoch mimoriadne potrebná. Bezpečnosť našich tímov je na prvom mieste – denne preverujeme bezpečnostnú situáciu, sledujeme GPS polohu, všetci pracovníci sú trénovaní na bezpečnostné opatrenia. Napriek tomu, je to pôsobenie v mimoriadne ostrom vojnovom konflikte.

Budete pôsobiť len v Sýrii alebo aj v iných krajinách?

Aktuálne sme v Sýrii, centrálu a tím máme v Libanone. Aj tam plánujeme poskytovať zdravotnú starostlivosť hlavne deťom a ženám vystaveným sexuálnemu násiliu. V Libanone žije viac ako milión utečencov zo Sýrie, ktorí tu žijú v ťažkých podmienkach a sú odkázaní na humanitárnu pomoc.

Pôsobili ste aj v iných vojnových konfliktoch. Môžete povedať v ktorých?

MAGNA pôsobí už 15 rokov a máme skúsenosti z mnohých humanitárnych misií aj vo vojnou zmietaných oblastiach – boli sme (a stále sme) v Južnom Sudáne v roku 2013 počas ozbrojeného konfliktu, v ktorom boli tisíce ľudí zabitých a milión ľudí prišlo o domov. Keď väčšina organizácii z oblasti odchádzala, MAGNA tam vtedy zabezpečovala zdravotnú starostlivosť, lieky a zdravotnícke potreby pre jedinú funkčnú nemocnicu v meste. V roku 2011 na somálsko-kenskej hranici, kde vypukol hladomor sme boli často terčom bombových útokov  - či už v nami podporovaných nemocniciach alebo pred našou centrálou v Garisse. V mimoriadne nebezpečnom prostredí sme pracovali v roku 2008 v provincii Nyanza počas povolebných násilností, či v Haiti a Kongu, kde je násilie dá sa povedať na dennom poriadku.

Ako sa v takýchto situáciách staráte o bezpečnosť svojich pracovníkov?

Pracovníci sú pravidelne školení a máme prísne interné smernice. Členovia našich tímov majú vždy aktuálne informácie o bezpečnostnej situácii – presne v oblastiach, kde sa nachádzajú vedia kde hrozí nebezpečenstvo a ako sa majú správať resp. zachovať. S pracovníkmi v teréne sme stále v kontakte pomocou rádiového spojenia. V rizikových oblastiach sme napojení na miestnu centrálu OSN. Centrá máme zabezpečené strážnou službou a prepravujeme sa v konvojoch.

Myslíte si, že Slovákov zaujíma situácia v Sýrii? Nie je to príliš ďaleko? Budú ochotní pomôcť?

Vojna ako taká, nech je kdekoľvek vo svete sa ľudsky týka každého z nás. Nie je to tak dávno, keď v Európe počas druhej svetovej vojny zomierali státisíce bezbranných detí a väčšina mojej generácie si to pamätá z rozprávania starých rodičov. V Sýrii za 5 rokov narástol konflikt do obrovských rozmerov, zahynulo takmer pól milióna ľudí. Slováci sú vyspelý národ a v čase utečeneckej krízy mnohí z nich pomáhali rôznym spôsobom aj napriek opačným vyhláseniam politikov. Vznikla Výzva k ľudskosti, ku ktorej sme sa pripojili aj my. Počas našej misie v Chorvátsku nám pomáhalo množstvo ľudí, v teréne sme postupne mali viac ako 150 dobrovoľníkov. Som preto optimistický. Verím, že ak sa nám podarí dostať medzi ľudí viac informácií a priblížiť im situáciu v Sýrii, budú pomáhať.

Ako konkrétne vám môžu pomôcť?

Situácia v Sýrii je vážna. Rád by som zdôraznil, že naša misia v Sýrii musí byť dlhodobá. Tisíce nevinných detí zomiera, žije v strachu a častokrát bez rodičov. Deti a ich rodiny v Sýrii potrebujú pomoc nielen dnes, ale aj zajtra, o mesiac, o rok. Traumu, ktorú zažívajú, je potrebné liečiť dlhodobo. Preto vás všetkých prosím – pomáhajte s nami dlhodobo a pravidelne. Vaša malá suma každý mesiac zachráni dieťaťu život. Len 3 eurá mesačne zabezpečia lieky pre jedného pacienta, 9 eur každý mesiac znamená desať ošetrených pacientov a 30 eur každý mesiac nám pomôže vyslať mobilnú kliniku do terénu každý deň. Podporiť nás môžete zaslaním pravidelnej darcovskej SMS v hodnote 3 eur mesačne na číslo 806 s textom MAGNA.  Alebo zriadením trvalého príkazu v ľubovoľnej sume. Dá sa to urobiť ľahko na našej webstránke www.magna.sk

Veríte, že po skončení, resp. zmiernení konfliktu sa ľudia do Sýrie vrátia a budú tam žiť? Že spoločnosť tam možno obnoviť?

Rozprával som sa s mnohými ľuďmi na úteku, ktorých sme ošetrovali na našich klinikách v Maďarsku a Chorvátsku. Väčšina z nich utekala zo Sýrie. Som presvedčený, že život mimo Sýrie je pre nich dočasný. Treba si uvedomiť, že dnes v Sýrii žiť nemožno. Tí, čo mali možnosť, predali čo mali a stali sa z nich utečenci. Väčšina z nich dnes žije v okolitých krajinách. Do Európy prišiel iba zlomok z nich. Práve v Sýrii a v okolí im treba pomáhať. Som presvedčený, že títo ľudia nečakajú na nič iné, len kým sa vojna skončí, aby sa mohli vrátiť domov. A vrátia sa. Rany sú hlboké a aj škody na kultúrnom dedičstve nezvrátiteľné, ale myslím si, že krajinu je možné obnoviť.

 

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu