Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na území Sýrie podáva anestézu nižší zdravotnícky personál podľa návodu

JORDÁNSKO, 2016 | Sýrske deti. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA
JORDÁNSKO, 2016 | Sýrske deti. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA

15. marca bude päť rokov odkedy začala vojna v Sýrii. Nevinné protesty strednej vrstvy obyvateľov, násilné potlačenie a tisícky obyčajných ľudí vo väzniciach v neľudských podmienkach vyústili do vojny, v ktorej neplatia žiadne pravidlá ľudskosti. Vojna spôsobila jednu z najväčších migračných vĺn a humanitárnych katastrôf posledných rokov.

MAGNA pripravuje misiu priamo v Sýrii a okolitých krajinách.

Sýria mala viac ako 23 miliónov obyvateľov. Dnes Sýrske výskumné centrum hlási 45% obyvateľov, ktorí opustili svoje domovy. 11,5% bolo zabitých alebo zranených. Takmer päť miliónov sýrskych utečencov žije v susediacich krajinách. V Libanone, Jordánsku, Turecku, Iraku a v severnej Afrike. V krajine ostali tí najchudobnejší. „Zdravotná starostlivosť je v Sýrii takmer nedostupná. V okolitých krajinách je kvôli počtu utečencov obrovská potreba zdravotnej starostlivosti, MAGNA pripravuje humanitárnu misiu práve tam,“ komentuje situáciu Martin Bandžák po návrate z oblasti.

Nedostatočná zdravotná starostlivosť

V súčasnom Libanone je viac ako milión sýrskych utečencov, čo je tretina obyvateľstva. V Jordánsku je to takmer sedemsto tisíc a do Turecka utieklo viac ako polovica, teda 2,7 miliónov všetkých ľudí na úteku. Všetci títo ľudia by radšej žili vo svojej krajine, keby v nej bol mier a záruka bezpečia. Väčšina z nich nežije koncentrovane v utečeneckých táboroch, ale medzi miestnym obyvateľstvom. Nápor na primárnu zdravotnú starostlivosť narastá a napätie medzi obyvateľstvom tiež. Nedostatočne zdravotne vyškolení ľudia a deficit zdravotného materiálu má na svedomí až 15% úmrtí. V Sýrii ostalo 664 lekárov, ktorí sa v katastrofických podmienkach snažia poskytovať zdravotnú pomoc a sú cieľom ozbrojených skupín. Hoci majú podporou medzinárodných organizácií, „anestézu podáva nižší zdravotný personál podľa návodu,“ hovorí Martin. Momentálne medzinárodní zdravotníci nemajú do Sýrie prístup, a tak je potrebné trénovať a školiť za hranicami, dodať zdravotný materiál a posielať vyškolených zdravotníkov späť do vojnovej krajiny. Nemocnice sú bombardované a je nutnosť poskytovať medicínsku starostlivosť pomocou mobilných služieb. „Keďže nápor na primárnu zdravotnú starostlivosť v Libanone a Jordánsku sa zásadne zvýšil, MAGNA sa rozhodla v migračnej kríze sústrediť nielen na pomoc v samotnej Sýrii, ale aj v okolitých krajinách.“ Rozpráva Martin.

V tejto chvíli sa MAGNA sústreďuje na zabezpečenie logistiky operácie priamo na mieste, získavanie medicínskeho materiálu, liekov a finančných zdrojov na to, aby MAGNA zdravotné tímy mohli čo najskôr poskytovať zdravotnú pomoc tam, kde je to najviac potrebné.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu